flavorites.se

Snabba Delizie – Goda nyheter i Coop-hyllan

april1

Här är ett smart paket från Coop.

Bara att lägga i en ugnsform och sedan hälla på:

  • tomatsås + ½ dl grädde

eller

  • 1 brk crème fraiche + 1 dl parmesanost

Alternativt varva med bägge vilket jag tycker är godaste alternativet.

Julklappsönskan 11 – Iittala boxar

december11

Smått & gott kan få plats i såna här fina boxar. Tapasrätter, kryddor eller bara extra fint i skafferiet. Allra snyggast med många tillsammans. 

Hos Iittala kan man se fler kombinationer.

Efterrätter x 5 – enkla, snabba, goda

juni1

Avslutningen på måltiden kan ibland vara själva höjdpunkten och det är alltid roligt att testa lite nytt. Här är några utvalda tips som jag tagit fram och som nu visas i ICA Maxi-butikerna. Enkelt och lättfixat är min melodi.

Pustar ut

december26

Precis som större delen av vårt avlånga land så pustar jag ut ett par dagar. Ska vila, småäta, packa upp klappar. Kanske utmana familjen på Wii eller dra ut och åka pulka.

Återkommer inom kort med en kanonbra Nyårstårta!

På Julklappslistan # 16 – Färg och mönster på faten

december16

Efter en rejält vit och snöig dag blir jag sugen på småplock, mys och umgänge. Tänk vad fint det vore att servera gottis på dessa assietter. Önska sig kan man iaf. retroassiett

Finns i flera varianter; 

retroassietter x 3

via webbutik Broarne, ca pris 95:-/st

Pepparkakshus anno 2000

december2

Hemma är det lätt hänt att vi bygger samma (gamla) modell på pepparkakshus. Hittade dessa modeller som vore spännande att prova. Lite nytt och fräscht. Kanske adderar man en balkong, en uteplats eller varför inte en vedeldad trätunna för vinterbad..? I brist på en riktig så känns det som ett bra alternativ och troligt är att dotterns dockor flyttar in under Julen.

Arkitekt pepparkakshus

Finns i 4 olika modeller och kan beställas här.

Det Goda Köket – i Stockholm denna helg

november6

Oj, oj, utmattad och mätt. På smaker, folk, montrar, sylt, salami, vindoft. Efter en heldag på mässan i Älvsjö så är jag åter hemma och pustar ut. Fast visst är det roligt. Mässan samlar folk från hela Sverige som gladeligen myllrar, provar, pratar och shoppar. En å annan julklapp går absolut att hitta där.

Jag hamnade hos oljorna. Först Rapsoljan vars stadiga intåg visar att den är här för att stanna. Fanns en monter med prov och recept.  carina-brydling

Carina Brydling bjöd på god Caesarsallad med dressing gjord bl a med yoghurt och rapsolja.

 

 

 

 

 

 

 

Tre smaker olja gick att prova; neutral, blommig och nötig. Man inser fort att olja är som vin, olika sorter passar till olika saker.

rapsolja-x-3

Blommig passar fint i sallader. Nötiga mer till kött eller fisk. Neutral till stekning eller kanske pensla på grilllen. Allra bäst är den kallpressade som är gyllengul och ger maten både fin färg och smak.

Sedan vidare till olivoljan som är en annan favorit. Julklappen till någon i familjen blir Fernando di Lucas nya bok Oliv! som dels har en massa goda recept men också berättar om medelhavsdieten och hur klokt detta med olivolja är. En hastig blick på Fernando och man är övertygad om att han vet vad han pratar om. Han ser ruskigt pigg ut.

 betor-pa-tork

 

mjolkpyramid

Sammantaget en rolig dag. Väl värt ett besök.

Hemma hos Melker

september19

Väl framme. Strålande sol, ett fantastiskt hus och en glad Melker mötte oss. 1-dsc009861

Det bjöds på porcetta – fylld grillad fläsksida som enl boken ska stå i ugn 3,5 tim. Ingen stress alltså. Men ack så gott. Köttet så mjukt och smakrikt. Sallader , tillbehör och såser. En riktig lyxdag. 2-dsc009801

Boken han skrivit heter ”Hemma hos Melker” som ju låter ganska bekant om man tänker på Jamie Olivers böcker. 3-dsc0098514-dsc009911Fast Melker erkänner glatt att det egentligen är ganska lustigt eftersom han inte alls ätit särskilt mycket middagar hemma utan mer på någon av de egna krogarna och det kan man ju förstå.5-dsc009951

Men såklart har tillfällen funnits – och kommer finnas då han samlat familj och vänner runt sitt bord. Recepten är bra. Han berättar att snabblagat, tillagat och vällagat vart en naturlig indelning i boken. Ibland kanske lite matlagning i den högre skolan, med många ingredienser men det finns även enkla rätter till vardags. Nåt för alla, kan bli en bra present.

Från Melker

september18

Det kom en inbjudan. Charmig, enkel och lockande:melker 

Såklart att man rensade kalendern och tackade Ja.

Smaklust stoltserar

augusti24

Smaklust var en riktigt rolig upplevelse, kommer boka in kalendern redan nu till nästa gång. På plats fanns fullt med duktiga och entusiastiska matleverantörer som alla var hejdlöst stolta över just sin produkt och det fanns faktiskt en mängd mat att både smaka och köpa; kött, fisk; korv m m - inte alls bara de lustiga honung/senapsburkarna man brukar komma hem med.

Det blev förstås en mängd smakprov på ostar, sylt, korvar, choklad, oliver, fisk, glass.. Ja, till slut lite väl blandat kanske, men det var så inbjudande att just uppleva smaker och höra om dem. Det jag minns mest var nog älgörtsgelé (påminner om fläder), syltade granskott till kött, fantastisk varmrökt fjällröding och vin på björksav. Det sistnämda var oväntat gott – hade ingen aning om att man kan göra vin på björksav och det var i smaken likt en Riesling sa kollegan. Jag nickade och smuttade. Mätta och belåtna traskade vi så småningom hemåt med varsin kasse fynd. 

www.bjorksav.com ska man kunna hitta mer info om vinet.

« Äldre inlägg