februari11
En god vän delade med sig av denna intressanta rätt och den har etsat sig fast i mitt minne. Sirap och soja ger den en läcker glaze och tillsammans med lite het pasta blir det en lyckad kombination.
Ingredienser:
- 4 st kycklingfiléer
- 1 dl soja
- 1 dl mörk sirap
- 1 färsk röd chili alt 1 tsk torkad
- 1 kruka färsk basilika
- ½ dl pinjenötter
- 1 påse färsk rucola
- 1 pkt Tagliatelle
- en bit riven parmesanost (kan uteslutas)
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader. Salta, peppra och bryn kycklingfiléerna i en stekpanna med lite olivolja. Blanda ihop soja och mörk sirap. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form och häll över soja/sirap blandningen. Ställ in dem i ugnen på 200 ° C 20-25 min.
Blanda under tiden ihop finhackad röd chilipeppar, hackad basilika, hackad vitlök med olivolja.
Koka pastan enligt instruktioner på paketet.
Rosta pinjenötterna försiktigt i en torr stekpanna. Blanda pastan med olivoljeblandningen.
Lägg upp ruccola i botten på tallriken, därefter pastan, på toppen kycklingen samt dekorera med hela basilikablad och servera med parmesanost till.
september10
Har precis avslutat en inspelning där jag fått lära mig mycket om mat, miljö och vad man kan välja om man vill vara lite klimatsmart - jätteroligt! Ciceron framför kameran var Pär Holmgren som visade sig vara mycket insatt i frågan. Killen är ett proffs och det märktes att han gjort ett antal inspelningar tidigare. Satte de flesta sägningarna på första försöket. Första avsnittet handlade om kyckling. Det många inte tänker på (eller vet) är att en ruskigt stor del av våra uppfödda kycklingar går på export eller kastas. Av den enkla anledningen att vi numera mest äter bröstfilén och få andra delar. Resterna åker t ex till Asien och kommer tillbaka som soppa eller kattmat. Inte klimatsmart. Så ät mera av kycklingen!
Tipset för dagen var innanlår, tillagade i ugn med mangochutney, soja och sesamolja.
Till det en god sallad med riven rödkål, glasnudlar och cahewnötter, mixat med sesamolja och pressad lime. Gott!
april20
Blev sugen på rejält krispig kyckling och tog fram stora amerikanska ”Fanny Farmers Cookbook” och hittade recept.
Det man gör är helt enkelt att marinera kycklingdelarna i mjölk ca 30 min och sedan vända dem i mjöl smaksatt med t ex peppar, cayenne och salt. Sedan hettar man upp en tjockbottnad kastrull fylld med rapsolja eller solrosolja. I med 2-3 bitar kyckling i taget och sänk värmen lite så de puttrar. Vänd någon gång och när de fått fin färg och är genomstekta (ca 10 min) så läggs de upp på hushållspapper. Obs! Använd ej plastslevar i oljan då de lätt smälter vid denna höga temperatur.
Servera kycklingen med cole slaw, majskolv och grönsallad. Perfekt även som buffémat.
mars11
Dim sum kommer från Kina och är som små paket, ofta fyllda med färs, scampi eller grönsaker. De allra flesta är inslagna i tunn pasta, ungefär som ravioli.
Jag har fyndat ett par olika paket och ikväll ska det avsmakas. Det finns en mängd olika sorter i frysdisken hos de asiatiska matbutikerna och personalen är ofta mycket hjälpsam med att hitta något som passar.
De allra flesta sorterna ska ångkokas och de använder ofta bambukorgar som även blir serveringsfat. Jag har en sån insats i metall som kan vecklas ut och läggas i botten på en kastrull , vilket fungerar också. Har man inget så kan man låta knytena tina lite grann och sedan koka dem i hett vatten 1-2 min, men bara 3-4 st i taget, annars kan de fastna i varandra och falla isär.
Till dim sum serveras ofta dip-sås, t ex chiliolja, ljus soya, plum sauce eller mustard sås. Även här finns en mängd sorter att prova.
Dim sum är jättepopulärt och betraktas som fast food men jag siktar på att luta mig tillbaka och njuta, dippa och äta länge.
januari9
Vi har börjad med en ovana – TV-dinner. Fast egentligen, varför ska man sitta rakt uppochner vid ett bord just när man äter? Romarna hade ju stil, där var det divaner och kuddar och man åt länge, länge. Så vi anammar detta och kallar det historiskt tema hemma. Fast med TV. Ibland.
Kycklingklubbor är perfekt. Pensla på med olja, örtkrydda och in i ugnen på 200 grader ca 20 min. Därefter på med BBQ-sås och kör dem en 10 min till. Lite persilja på innan servering. Mozzarella, marinerade paprikor, avokado, stekt halloumi, tomater, hummus, sallad och ett gott bröd. Familjen glad. Tror t o m att det är ganska nyttigt, för vi äter lugnt och länge.
november15
Nu flyttar kryddorna in i köket och gärna indiskt om jag får välja. Tikka Masala är en storfavorit, ganska mild currysmak men värmande, gott särskilt med kycklingbitar i men även lamm eller nötkött fungerar också.
För att få lite klass på middagen (rätten tar bara en kvart att göra) så rycker jag med en påse färdiga Naan-bröd.
Dessa värms i ugnen 10 min och med en lite vitkålsallad till så är kvällen mer än bara räddad. Helnöjd.
november8
Hejja kyckling. Tacksammare råvara att tillaga finns knappast. Denna rätt kom till på 5 stressade minuter i butiken.

Det är kycklinglårfiléer, en burk passerade tomater, 1 vitlöksklyfta och en liten plastbunke gott och blandade delikatesser från Ridderheimstorget. Oliver, kapris, kronärtskocka, soltorkade tomater. Se till att få med lite olja och kryddor det är det som ger smak till såsen.
Tillagning: Lägg filéerna i en ugnsfast form. Häll på passerade tomater och pressa på en vitlöksklyfta. Fördela delikatesserna ovanpå. Ställ in i ugnen på 200 grader ca 35 min. Servera med ris, cous-cous eller potatisklyftor.
september6
Lite vardagsfusk är väl helt ok att ägna sig åt. Fast man kan också kalla det tricks – det låter lite mer uppfinningsrikt. Hursom, en italiensk favorit är saltimbocca men eftersom det ofta inte finns kalv i butik så har kycklingen fått kliva in och ta för sig.
Kycklingfiléer saltas, peppras och kryddas med salvia. Linda en bit parmaskinka runtom och fäst med tandpetare. Lägg i en form och låt stå i ugn ca 30 min på 200 grader.
På slutet (sista 10 min) häller jag på en skvätt grädde, skinkan ger smak så inga fler kryddor behövs.
Vill man, så kan man välja att följa orginalet och hälla i en skvätt marsala vin istället för grädde men det är inte alls nödvändigt för att rätten ska bli god.
Koka ris till och servera med en stor sallad och lite lantbröd.
februari20
Allt i ett passar mig alldeles utmärkt. Särskilt denna vecka som bl a bjudit på snökaos, vattkoppor, mer-än-heltid, trasigt internet och en mindre lastbils-krock. Äntligen fredag och man kan pusta ut, man känner att man lever och det är man extra glad för.
Så, när ni har liknande veckor eller bara vanliga vad-ska-vi-äta-ångest, så testa denna snabbis. Chorizokorv är smaksättaren och från Sorunda får man korv med både god smak och bra kötthalt. Finns i de flesta matbutikerna nu. 
Jambalaya är amerikanarnas svar på paella eller t o m vår svenska pytt. Lite att man tager vad man haver och det blir ofta jättelyckat.
Ingredienser:
- 1-2 kycklingfiléer, tärnas
- 2 st chorizo
- 1 brk krossade tomater
- 1-2 paprikor
- 1 stjälk blekselleri (kan utelsutas)
- 1 tsk gurkmeja (kan utelsutas)
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 kycklingbuljongtärning
- 1 msk soya
- 3 dl vitt ris
Vissa väljer även att ha i räkor och/eller fläskkött men jag tycker det räcker fint med bara kyckling och korven.
Tillagning:
Tärna kycklingfiléerna i bitar och skiva upp korven. Lägg dem i en stor kastrull tillsammans med krossade tomater. Häll på ris, 5 dl vatten och kycklingbuljongtärning. Strimla paprika och blekselleri. Lägg i och pressa en vitlöksklyfta över. Till sist lite soja för sälta och gurkmeja som ger en gyllene färg. Låt småputtra ca 20-30 min tills det mesta av vätskan kokat bort och middagen är klar.
december12
Lussefirar i helgen. Skippade att baka, mest för att jag inte är så duktig på det, men hade köpt saffran i nåt skede då jag trodde att jag kanske skulle prova. Så vad göra.. Jo. Denna goda kyckling med sambal oelek, vitlök och soya plus saffransris till.
Ingredienser:
- 4 st kycklingfiléer
- 1 tsk sambal oelek
- 1 vitlöksklyfta, hackad
- 1 pkt saffran
- 3 dl ris + 6 dl vatten
- 2 msk smör
- 1 tsk socker
Tillagning:
Smält 1 msk smör i en kastrull. När det blivit varmt så häller man i först saffran och sedan socker och rör om. Tillsätt därefter ris och vatten. Koka på medelvärme ca 15 min tills det är klart.
Stek kycklingen i 1 msk smör tills den är gyllenbrun. Häll i vitlök och sambal oelek och vänd kycklingen ett par gånger så att det får smak. Servera med riset.
Lussegott.