juni14
Det blir lax till Midsommar hemma hos mig. Storfavoriten just nu är denna med hela filéer som är lätt att lyckas med.

Du behöver:
- 1 sida lax (eller fler om ni är många)
- 1 ½ dl glaze (BBQ eller någon med ingefära)
- 2 msk rostade sesamfrön
- 3 själkar salladslök, strimlad
Lägg laxen i en ugnsform. Pensla på hälften av glazen och ställ in i ugn på 225 grader. Efter 20 min är laxen klar med en innertemperatur på ca 55 grader. Då är den fortfarande mjuk och saftig.
Till laxen serverar jag en coleslaw, även den med lite asiatisk touch:
Ingredienser:
- ½ vitkål, strimlad
- 2 morötter, strimlade
- 1 brk crème fraiche
- ½ dl majonnäs
- 4-5 cm lång bit ingefära, skalad och riven
- Sesamfrö
- Salladslök
Blanda vitkål, morot, crème fraiche och majonnäs i en bunke. Tillsätt riven ingefära och rör om.
Häll över i en serveringsskål och toppa med sesamfrö och salladslök.
Passar på att önska alla en fantastisk Midsommar!
maj22
Nu strålar solen och jag längtar efter annan mat än vinterna varma. Även om grillat är gott så vill jag ha variation. Denna goda sallad med lime, chili och snabbsteka scampi är en ny favorit, känns fräsch en varm sommarkväll. 
Ingredienser:
- 1 påse scampi (ca 700 gr)
- 1 pkt glasnudlar eller risnudlar
- 1 paprika
- 1 bit salladslök
- ½ gurka
- 1 knippe koriander (kan uteslutas)
- cashewnötter (kan uteslutas)
Dressing:
- 3 msk sweet chilisås
- 1 tsk fisksås
- 2 lime
Tillagning:
Stek scampi i olja på hög värme 2 min, ställ åt sidan och låt svalna lite. Koka nudlar och skölj dem sedan i kallt vatten, låt stå och rinna av. Strimla paprika, salladslök och färsk koriander. Dela gurkan, skrapa bort kärnorna och skär i strimlor. Blanda nudlar och grönsaker i en stor skål. Häll på dressingen och rör om. Toppa med scampi plus krossade cashewnötter.
mars28
Svar: 50 grader.
Hel lax är oftaste finare och mer prisvärd och här finns hjälpfilm vi gjort som visar hur man filéar den. Filén lägger man sedan rakt ner i en ugnsfast form. Krydda och ställ in på 225 grader till termometer visar max 50 grader, vilket tar 15-20 min bara. Då är den mjuk, mjäll, saftig. Vissa kockar gillar kring 40 grader men då är den fortfarande lätt genomskinlig och inte genomstekt.
Goda kryddningar:
- dill, citron, örtsalt
- bbq-sås, rostade sesamfrön, salladslök
- ingefäraglaze och chili
mars11
Dim sum kommer från Kina och är som små paket, ofta fyllda med färs, scampi eller grönsaker. De allra flesta är inslagna i tunn pasta, ungefär som ravioli.
Jag har fyndat ett par olika paket och ikväll ska det avsmakas. Det finns en mängd olika sorter i frysdisken hos de asiatiska matbutikerna och personalen är ofta mycket hjälpsam med att hitta något som passar.
De allra flesta sorterna ska ångkokas och de använder ofta bambukorgar som även blir serveringsfat. Jag har en sån insats i metall som kan vecklas ut och läggas i botten på en kastrull , vilket fungerar också. Har man inget så kan man låta knytena tina lite grann och sedan koka dem i hett vatten 1-2 min, men bara 3-4 st i taget, annars kan de fastna i varandra och falla isär.
Till dim sum serveras ofta dip-sås, t ex chiliolja, ljus soya, plum sauce eller mustard sås. Även här finns en mängd sorter att prova.
Dim sum är jättepopulärt och betraktas som fast food men jag siktar på att luta mig tillbaka och njuta, dippa och äta länge.
september24
I helgen kommer cyklingen tidvis vara intensiv i grannkvarteren. Det är dags för årets cykelfest och vi kommer cykla mellan förrätt – varmrätt – efterrätt hos för oss helt okända familjer. Temat är surf n’ turf så det lär väl bli en del övervintrade beachbums och en å annan hawaiiskjorta. Ska bli spännande att se om man känner igen någon överhuvudtaget. Maten följer samma tema och hemma hos oss blir det den klassiska surf n’ turf-rätten med oxfilé och kammusslor. Extra allt alltså men det är ganska raffinerat och riktigt gott.
Musslorna är världens fynd. De smakar inte så mycket fisk utan är milda i smaken. Dessutom är de rena hälsokosten med hög proteinhalt och bra mineraler. Frysta musslor bör tinas i kylskåp dagen innan. Sedan är det bara att steka dem i 50/50 smör och olja på hög värme. Salt, peppar och en skvätt vitt vin ger smak.
Till surf n’ turf serverar man dem till t ex oxfilé eller en biff men de är också goda att äta bara som de är tillsammans med en stor grönsallad.
Dags att trampa vidare mot affären
september19
Dessa laxbiffar går utmärkt att göra på de annars lite tråkiga laxfiléerna som man fyndar i frysdisken. Gjorde dem första gången i samband med en filminspelning med fokus på bra och nyttig mat som även skulle vara GOD (vilket dessvärre inte alltid är fallet).
Dessa åt teamet iaf upp med god aptit.
Ingredienser:
- 500 g laxfilé
- 1 tsk salt
- 2 tsk riven pepparrot *
- 2 msk hackad dill
- 3 msk potatismjöl
- 1 uppvispat ägg
- 1 msk smör
* vill man inte ha pepparrot i smeten kan man istället ha med wasabi på bordet för ännu mer sushi-smak.
Japansk soyasås:
- saft från 1 lime
- ½ dl japansk soja
- 2 msk ljust muskovadosocker eller strösocker
Plus ev:
- haricot verts, majs, sugarsnaps
- risnudlar, ris
Tillagning:
Blanda limesaft, soja och socker till en sås. Låt stå och dra medans biffarna görs.
Skär laxen i fina tärningar och blanda med salt, (ev pepparrot), dill, potatismjöl och ägg. Värm upp en stekpanna och klicka i smör. Lägg i en liten slev laxfärs och platta till dem lite. Stek laxbiffarna på medelstark värme ca 2 min på bägge sidor.
Koka ev grönsaker / ris till biffarna och servera tillsammans med såsen.
Foto: Arne Adler / Recept för RTV
augusti25
Det bor en true american i mig. Åh, som jag kan få dille på amerikansk mat och helst det bästa av det värsta. Jell-O för att nämna en, vilket dessvärre är bara färg och smakämnen plus en massa socker förstås. Eftersom jag delvis är uppfödd på det som numera kallas junk-food så tillåter jag mig ett återfall då och då. Macaroni n’ cheese är en sådan rätt som fortfarande anammas och min familj har godheten att tycka det är gott också. 
Vi äter den ofta till korv eller kassler men jag vill slå ett slag för att prova den till fisk också. Hemma i Boston serveras den både till ugnsgratinerad torsk men även som tillbehör till fina pilgrimsmusslor (oj, kan se kockarna i Sverige skruva på sig nu) och det är definitivt något i den krämiga ostsmaken som gör en bra kombo.
Man kan även tillsätta lite extra lagrad ost eller blanda i 1 msk senap så får den mer smak.
Färdiga mixer finns på amerikanska hyllan i butik men vill man fynda ska man bege sig till City Gross som på ett föredömligt sätt har bästa priset på denna vara, ca 19:90 och då räcker ett paket till 2-3 pers. Den är (of course) lätt att tillaga så prova gärna denna lite oförtjänt utskällda produkt.
juni25
Nedräkning pågår. Midsommarfirande klart och snart bär det iväg mot Campagnia. Är inte borta så länge men väl där så vet man att efter 3-4 dagar har man landat och glömt bort allt vad stress heter.
En favoriträtt att se fram emot är spaghetti frutti di mare. Vanlig kokt spaghetti som slungas i olja med stekt vitlök, persilja och musslor. Sagolikt gott.
Ingredienser
- 1 påse blåmusslor
- 1 burk vongolemusslor (kan uteslutas)
- 1 dl torrt vitt vin alt fiskbuljong om man hellre vill det
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 knippe persilja
- salt & svartpeppar
- 1 pkt spaghetti
Tillagning:
Musslorna bör sköljas av och man tar bort ev smuts. Koka spaghetti i en stor kastrull. Hetta upp olja i en panna eller stor kastrull med lock. Lägg i hälften av vitlöken, salt och peppar. Så fort det börjar brynas lägg i musslorna och häll på vin/buljong. Tillsätt resten av vitlöken och persiljan. Lägg på locket och låt sjuda på ganska hög värme ca 3 min, tills musslorna öppnat sig. Blanda såsen med spaghettin och ät direkt.
För variation kan man även ha i citronsaft / chili / tomater / scampi
juni22
Just nu är det sista ruschen innan lite semester. Först på tur står Midsommarfirande och då kommer vi säkert ladda upp med sedvanliga sillar och tillbehör. Till det får gärna denna fina smörgåstårta med rökt lax pryda mitt bord. Antingen kan man fylla den med t ex gubbröra eller också blanda ihop extra laxröra och räkor med kesella.
Extra bra är att man kan göra den dagen innan och får tid över till att njuta själv på Midsommar.
Tipset är hämtat från den serie med korta, enkla rätter som jag just nu gör och som man kan se i sin helhet på Coop Forum.
mars2
Klassisk fisksoppa. Hur kommer det sig att man då gladeligen äter en salig blandning av fisk och skaldjur utan att blinka medans man annars har svårt att få ordning på en enkel rödspätta?
Denna soppa är förenklad, dock köper jag helst 2 sorters fisk, scampi och musslor så det blir gott om smaker. Musslorna kan man skippa om man inte tycker om dem.
Ingredienser:
- 400 gr blandad fisk (sej, torsk, lax)
- 200 gr scampi
- 1 påse musslor (alt 1 burk färdiga)
- 2 vitlöksklyftor, tunnt skivade
- 1 liter hönsbuljong (alt fiskbuljong)
- 1 dl torrt vitt vin
- 6 potatisar
- 1 morot
- ½ fänkål
- bladpersilja och/eller färsk timjan
Tillagning:
Koka upp hönsbuljong. Skär potatis i bitar, morot i tunna stavar och fänkål lite strimlat. Lägg allt i buljongen, tillsätt vitlök och låt koka ca 7 min. Därefter ska musslorna ner i den kokande buljongen, då skalen öppnat sig är de klara (tar ca 1 minut på hög värme). Häll på vin. Skär fisken i bitar och lägg i tillsammans med scampi och bara låt bli varmt, ca 2 min. Strö på bladpersilja, ev timjan och servera med ett gott lantbröd till.
Saffran, basilika, tomatpuré, purjolök, gul lök är det jag tagit bort. Men då och då slinker nåt av det med igen om det finns hemma.