flavorites.se

Skalet är bäst – smart förrätt med potatis

november27

Mycket av det bästa sitter ofta i skalet. Vitaminer, fiber, you name it. En klassisk amerikansk förrätt eller side dish är potato skins och man häpnar över hur lite potatisskal kan vara så gott. Skölj och koka potatisarna först och låt svalna. Skär dem sedan i halvor, gröp ur och gör t ex mos på innankråmet om du vill. Känns extra smart att tillvarata hela potatisen och att det kan bli flera rätter.

potato-skins

Skalen kan man fylla med någon av följande smaker som sedan gratineras ca 10 min på 200 grader:

  • riven ost, bacon, salladslök + klick gräddfil
  • grillad kyckling och mozzarella
  • svamp, rucola, riven parmesan

Alternativt gratinera skalen först och välj sedan en kall fyllning:

  • röd eller svart kaviar, ägghack
  • sallad och bönsalsa
  • skagenröra

Det kallar jag Potatispoesi :-)

Dela:
  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • StumbleUpon
  • Digg
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Print
Kategori; buffe, förrätt
3 kommentarer to

“Skalet är bäst – smart förrätt med potatis”

  1. den 29 november 2009 at 4:33 Annelie Sandberg säger:

    Mums! Allt låter gott, detta ska jag göra och det finns 1000 varianter till eller hur;)?

  2. den 29 november 2009 at 21:46 Maria säger:

    You bet :- Extra roligt att bjuda på denna rätt som förrätt eftersom folk ofta blir positivt överraskade att det är så gott! Får återkomma med fler tips på fyllningar framöver. Mvh/Maria

  3. den 02 december 2009 at 1:40 Annelie Sandberg säger:

    Här kommer ett tips på god fyllning, ett recept som jag har i datorn men jag vet inte riktigt vad jag fått det ifrån, kanske Mat Tina eller Niklas. Det har funnits några år i receptmappen, sökt men ej hittat källa:

    Räkfylld bakpotatis smaksatt med fransk senap

    Ingredienser (4 pers.)
    2 st Idahopotatisar
    2 dl räkstjärtar, finhackas
    2 msk fransk senap
    4 msk finhackad schalottenlök
    4 msk vispgrädde
    4 msk smör
    salt och nymalen vitpeppar från kvarn
    färsk gräslök
    färsk dill
    olivolja

    Gör så här:
    Baka potatisen i ca.1 timme eller tills den är riktigt mjuk. Dela potatisen på mitten och gröp ur den. Behåll skalen hela till servering. Mosa potatisen med en potatisstamp i en gryta. Tillsätt vispgrädde, smör, fransk senap, räkor, schalottenlök, finskuren gräslök och dill. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn. Lägg lite puré i potatisbåtarna och garnera med några räkstjärtar och dillkvist. Slå till sist på lite god olivolja på varje portion.

Email (publiceras ej)

Website example

Din kommentar: