flavorites.se

Det Goda Köket – i Stockholm denna helg

november6

Oj, oj, utmattad och mätt. På smaker, folk, montrar, sylt, salami, vindoft. Efter en heldag på mässan i Älvsjö så är jag åter hemma och pustar ut. Fast visst är det roligt. Mässan samlar folk från hela Sverige som gladeligen myllrar, provar, pratar och shoppar. En å annan julklapp går absolut att hitta där.

Jag hamnade hos oljorna. Först Rapsoljan vars stadiga intåg visar att den är här för att stanna. Fanns en monter med prov och recept.  carina-brydling

Carina Brydling bjöd på god Caesarsallad med dressing gjord bl a med yoghurt och rapsolja.

 

 

 

 

 

 

 

Tre smaker olja gick att prova; neutral, blommig och nötig. Man inser fort att olja är som vin, olika sorter passar till olika saker.

rapsolja-x-3

Blommig passar fint i sallader. Nötiga mer till kött eller fisk. Neutral till stekning eller kanske pensla på grilllen. Allra bäst är den kallpressade som är gyllengul och ger maten både fin färg och smak.

Sedan vidare till olivoljan som är en annan favorit. Julklappen till någon i familjen blir Fernando di Lucas nya bok Oliv! som dels har en massa goda recept men också berättar om medelhavsdieten och hur klokt detta med olivolja är. En hastig blick på Fernando och man är övertygad om att han vet vad han pratar om. Han ser ruskigt pigg ut.

 betor-pa-tork

 

mjolkpyramid

Sammantaget en rolig dag. Väl värt ett besök.

Dela:
  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • StumbleUpon
  • Digg
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Print
Kategori; Uncategorized

Email (publiceras ej)

Website example

Din kommentar: