flavorites.se

Vindalsö 2010 – Underbart hungriga scouter

juli29

Ställde i maj upp på att ingå i ett matlag på dotterns scoutläger. Lät som en trevlig idé, fyra dygn i Stockholm skärgård med mat och människor – en kombination jag tycker om. 

Vi anlände till Vindalsö vid lunch. En vacker plats, påminner om en Robinson-Ö fast i Sverige och enda invånarna var vi, denna stora Scoutkår från Spånga. De större scouterna välkomnade de små genom att hjälpa dem av med packningen från båten. Langen går och ca 70 miniorryggsäckar var säkra i land jämte deras ägare.

Organisatörerna Lottie och Nisse hade åkt ut tidigare med stora scouterna och lyckats bygga upp en fantastiskt storkök på minimal yta. Menyn bestod av vällagad mat utan halvfabrikat. 

Några av rätterna som hade valts ut i förväg var t ex: Lax med dillsås, Pasta och köttfärssås, Chili con carne, Kycklinggryta med kokos, Fiskgryta (inkl scouternas nyfångade fisk), Jambalaya.

Det fiffiga med matlogistiken var att vi återanvände i princip allt. Överbliven köttfärssås gick in i Chili con carne, dillsås från laxen blandades med strimlad vitkål till en schysst coleslaw, extra chili vart grunden i en gulaschsoppa, byttan överbliven kycklinggryta fick mixas in i Jambalaya.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scouterna fick även hjälpa oss i köket varje dag. Tack o lov för det. Åtta scouter i en timme = en hel dags arbete för en person i köket och utan dem hade det inte varit möjligt att hantera så mycket råvaror som ska skalas, hackas och tärnas till maten.

 

Till soppan i slutet av veckan bakades dessutom 240 småbröd baserat på den överblivna havregryns-gröten från frukostarna. För att hinna fick brödet kalljäsa över natten och Nisse klev in i köket vid 5 på morgonen och startade ugnen. En solklar succé och jag har bett om recept så vi kan baka vidare.

 

 

Sista dagen var det dags att börja avrunda. För att hinna packa ihop och göra rent köket gjorde vi en enkel wrap med korv o potatissalladsmos. Men det saknades möjlighet att blanda ihop allt med mixer. 

Rådiga matlagare tog in skruvdragaren i kökstjänst och kopplade på cement-blandaren.Vips var potatisen lagom mosig och gifte sig bra med korven och tunnbrödet.

Alla avdelningar fick med sig en låda med wraps och dricka att avnjutas på båten hemåt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väl hemma sov jag ett halvt dygn, för visst var det tufft och tungt.  Långa dagar fyllda inte bara med mat utan också nya vänner, lärdomar och intryck. Tack Lottie, Nisse, Susanne, Inger, Jonas, Maria, André, Anna, Magnus, Gunnar, Elisabeth och alla ni andra som var där.

 

Vill ni ha mer information om planering, maträtterna mm så är ni välkomna att maila mig.

 

Dela:
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr
 • StumbleUpon
 • Digg
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Blogplay
 • Print
Kategori; utflykt, övrigt
En kommentar to

“Vindalsö 2010 – Underbart hungriga scouter”

 1. den 19 augusti 2010 at 17:29 Magnus Sällström säger:

  Hej Maria!
  Vad kul att läsa den spännande sammanställningen av vårt matteam på Vindalsö. Fina minnen. Brukblandare och skruvdragare hade jag ju inte tänkt som anvä dning i matlagning.
  Vi hörs, Magnus

Email (publiceras ej)

Website example

Din kommentar: