flavorites.se

Soliga lata dagar – Raggmunkar välkomnas

augusti13

Solen värmer fortfarande och som svensk vet man vad som komma skall och man lapar ihärdigt i sig de sista strålarna. Fyller på kroppen så den klarar nästkommande halvår utan att deppa ihop alldeles. Med sol och värme kommer behovet av salt och hemma blev alla glada åt den enkla lösningen; Färdig Raggmunksmix.

Jag vet. Hur svårt är det att själv riva potatis och lök? I mitt fall var valet mer för nyfikenheten att prova halvfabrikat och se om det fungerar.

A och O när man ska steka raggmunkarna är att ha en bra panna, gärna en i gjutjärn. Sedan ska man inte snåla på smör eller olja. Jag väljer ofta 50/50 smör för smakens skull och olja för att den tål hettan bra.

Stek i het panna och låt raggmunkarna ligga tills de är bruna. Vänder man runt för tidigt så ramlar det garanterat sönder.

Lite fläsk och lingon till och en fin husmanskost är klar att serveras.

Förresten undrar jag varför de heter just Raggmunkar..? Munkar som raggar ? Njae knappast, men det tål att kollas upp.

Dela:
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr
 • StumbleUpon
 • Digg
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Blogplay
 • Print
3 kommentarer to

“Soliga lata dagar – Raggmunkar välkomnas”

 1. den 14 augusti 2010 at 5:55 Annelie säger:

  Hej!
  Min pappa kommer från östergötland och raggmunk är ju deras landskapsrätt.
  Ragg har jag för mig betyder frasig, och att man förr stekte raggmunkarna i en klassisk munkpanna, en sådan som man gör äppelmunkar i. Men alla har ju inte en sådan panna så därför ser ragggmunkarna ut som de gör idag, platta som en pannkaka. Men en äkta raggmunk är nästan som en kroppkaka men frasig.
  Ha en bra dag önskar Annelie i Singapore!

 2. den 14 augusti 2010 at 6:04 Annelie säger:

  Hej igen!
  Glömde skriva att det är min favoriträtt och den gör jag ofta här i Singapore, rimmat fläsk finns inte här, så det får jag rimma själv och lingonsylten köper jag förstås på IKEA.
  Tjingeling!

 3. den 14 augusti 2010 at 10:52 Maria säger:

  Tack för svar :) Visste väl att det fanns en rimlig förklaring. Minns nu att jag hört talas om munkpanna. Får väl leta upp en sån på loppis och testa orginalet, låter jättegott.

Email (publiceras ej)

Website example

Din kommentar: