flavorites.se

På spaning i butik – Vilse i brödavdelningen

augusti27

Var ute i butik flera timmar igår och plockade bland produkter. Fastnade i brödavdelningen, inlockad av doften. Väl där uppstår den hetaste valfrågan – vad välja?Jag vände, klämde och spanade på paketen och med viss förvåning upptäckte jag till exempel att:

 

Två ganska till synes lika tunnbröd där det står att det ena har fullkorn. Bra, tänker man genast, fast.. det visar sig ju att bägge innehåller fullkornsvetemjöl. Dessutom att det mörkare innehåller sirap vilket gör att sockerhalten raskt kryper uppåt. Hmm.

  • Det mörka har 4g socker jämfört med det ljusa som bara har 0,5g.  Obs! detta gäller endast Fazers tunnbröd, andra märken hade alla ca 4g eller mer.
  • Fiberhalten är 6,5g vs 5,5g
  • Kolhydraterna är 50g vs 53g

Alltså ganska små skillnader och då tvekar iaf inte jag utan väljer det ljusare som är mycket godare tycker jag.

En annan observation - Lingongrova vs Skogaholmslimpan:

Skogaholmslimpan torde ju vara det sämre valet, eller? Den innehåller iaf rågmjöl vilket lär ha bidragit till att man fick nyckelhålsmärkningen. Det förvånar mig stort men det visar sig att skillanden mellan de två är pytte:

  • Sockerhalten i bägge är hög – Lingongrova har hela 9g och limpan 9,5. Man kan dock ge Lingongrova plus i kanten då iaf lite av sockret härstammar från lingon (och röda vinbär).
  • Kolhydraterna är 46g vs 51g
  • Kostfiber skiljer 6,5 för Lingongrova vs 5g för limpan.

Så om man tyckt att limpan är förkastlig och stolt traskat hem med Lingongrova så får man nog tänka om. Det som ser nyttigt ut på paketet är inte alltid det. 

Välj bröd med smak, variera gärna sorterna och nöj dig med ett par skivor per dag så är det nog ganska fritt fram att bara njuta.

Dela:
  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • StumbleUpon
  • Digg
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Print
Kategori; fyndat

Email (publiceras ej)

Website example

Din kommentar: