flavorites.se

Kladdkakornas Rolls Royce – Chokladfondant

december30

CHOKLAD. Bästa efterrätten till (nästan) vilken måltid som helst.

Lite pyssel men ändå ganska snabb att göra. Kommer bli perfekt till Nyårsafton.

Ingredienser till 4 portioner:

  • 100 gr smör
  • ½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 100 gr mörk choklad
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk kakao
  • 8 muffinsformar (dubbla)

Tillagning:

Ta två muffinsformar så de är stadiga (alt ugnsfasta porslinsformar) och smöra dem. Rör ihop kakao och 1 tsk socker och häll i formarna så att kakan senare inte fastnar. Smält chokladen i vattenbad*. Tillsätt smöret när chokladen börjat smälta. Vispa ihop socker, ägg och äggulor i en bunke så det blir en blank smet (bäst med elvisp). Rör om i chokladen och häll den i äggsmeten. Till sist i med mjölet och vispa några varv till.

Häll upp klickar av smeten i formarna. Ställ in i kylen ett par timmar alt frysen om du startat redan dagen innan, låt dem isf tina en stund innan de bakas.

Baka dem i ugnen på 225 grader ca 10 min om de är kalla, annars räcker 6 min, vakta dem. De ska bli krispiga på utsidan men fortfarande kladdiga, nästan rinniga i mitten. Känn efter med en tandpetare.

Ta ut formarna och vänd dem upp och ner på portionstallrikar. Lossa dem ur formarna och servera direkt.

Gott tillsammans med:

  • fikon & glass
  • vaniljglass & hallon
  • kokos & passionsfrukt
  • krossade jordnötter
  • lite havssalt och ev chili

Salt är lite ovanligt men ger en spännande smakbrytning, prova iaf på en tugga.

* vattenbad är när man fyller en medelstor kastrull ca 1/3 med vatten och lägger en annan mindre kastrull i vattnet. I den mindre kastrullen läggs i detta fall chokladen som smälter då vattnet blir varmt. På så vis undviker man att det blir för hett och att det bränns vid.

Bilden lånad från recept.nu

Dela:
  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • StumbleUpon
  • Digg
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Print
Kategori; efterrätt
En kommentar to

“Kladdkakornas Rolls Royce – Chokladfondant”

  1. den 22 april 2016 at 20:13 Uggla säger:

    Awhh maaaj gaaad såå god den är.. Barnen gillar inte mörk choklad så vi skippade det. Mmmmmm…utsökt.
    Med och utan mörk choklad nästa gång. Grrrrr

Email (publiceras ej)

Website example

Din kommentar: