flavorites.se

Semifreddo – Humörshöjande fredagsgott

februari11

Halvfryst – det är vad semifreddo betyder och det är helt enkelt sagolikt gott. Ett fräscht alternativ till glass. I detta recept smaksätts smeten med en ovanlig smak som många har svårt att gissa: Earl Grey te.

Ingredienser för ca 8 personer:

 • 1 dl vatten
 • 0,5 dl earl grey teblad
 • 1 tsk kanel
 • 1 dl socker
 • 9 st äggulor
 • 4,5 dl grädde

Tillagning:

Koka upp vattnet och lägg i tebladen, låt dra 5 min. Sila bort bladen. Blanda socker och kanel i téet. Vispa upp äggulorna i en bunke och tillsätt teblandningen och vispa runt till en slät smet. Vispa upp grädde i en separat bunke och blanda sedan ner i första smeten, lite i taget. Klicka ut i portionsglas och ställ i frysen 2-3 h. Det går även bra att ha stående i frysen långt i förväg men då brukar jag täcka med plastfolie för att undvika att det blir en hinna och ta fram ca 1h inne det ska ätas.

Toppa med kolanötter:

 • 1,5 dl socker
 • 4 dl grädde
 • 1 krm salt
 • 2 tsk smör
 • 1,5 dl blandade nötter (t ex hasselnöt, pistage, valnöt)

Tillagning:

Smält socker i en kastrull och låt den värmas upp så den blir gyllenbrun. Häll i uppvärmd grädde – pass på, då sockret kan fräsa till men rör om tills det blir en sås. Häll sedan i salt, smör och nötter och låt småputtra 5 min.

Snikvarianten är att värma glasskolasås i en kastrull, tillsätt en klick smör för att den ska bli extra glansig och så i med nötterna.

Receptet hittade jag på alltommat.se och har provat samma grundrecept med flera andra toppingar, t ex brun-vit chokladkross, bär, passionsfrukt

Dela:
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr
 • StumbleUpon
 • Digg
 • del.icio.us
 • Google Bookmarks
 • Blogplay
 • Print
Kategori; efterrätt

Email (publiceras ej)

Website example

Din kommentar: