Ris – på 3 olika sätt
Vanligt kokt vitt ris. Känns sådär. Ett tryggt val, kan knappast bli fel men inte så jättelockande. Därför lockar det mig med recept där riset får ta plats, bli smaksatt och förhöja rätten. Här tre favoriter (och det lär komma fler):
Kokosris – jättegott till wok och lätt att göra. Man kan ta vitt, jasmin eller basmatiris och sedan häller man i en burk kokosmjölk (till 4 pers; 3 dl ris, 1 burk kokosmjölk, 4 dl vatten).
Vildris – finns färdig mix i hyllan och jag adderar bara lite persilja och en klick smör som får koka med. Jättegott till kött och kyckling.
Dillris med bönor – kommer ursprungligen från det persiska köket och jag använder det ofta till både fisk och lamm. Man kan ta vanligt vitt ris eller basmati som kokas med 1 msk hackad dill och en burk avrunna bönor, tex black eye. Ibland lägger jag i en tärning grönsaksbuljong men det är mest för sältan, det går bra utan.
Smakligt ris!