flavorites.se

Fina potatiskakan – Buffémat eller knytis

november11

Den här potatisrätten blev jag extra förtjust i. En enkel potatisgratäng som fått en snygg dekoration, passande en fest eller iaf en fin måltid. Idén är enkel: att ha i lite mindre grädde och flera lager potatis så det blir en fin kaka och sedan lägga skivor av bacon omlott runtom på ovansidan.

Klokt med Klok mat

september10

Har precis avslutat en inspelning där jag fått lära mig mycket om mat, miljö och vad man kan välja om man vill vara lite klimatsmart - jätteroligt! Ciceron framför kameran var Pär Holmgren som visade sig vara mycket insatt i frågan. Killen är ett proffs och det märktes att han gjort ett antal inspelningar tidigare. Satte de flesta sägningarna på första försöket. Första avsnittet handlade om kyckling. Det många inte tänker på (eller vet) är att en ruskigt stor del av våra uppfödda kycklingar går på export eller kastas. Av den enkla anledningen att vi numera mest äter bröstfilén och få andra delar. Resterna åker t ex till Asien och kommer tillbaka som soppa eller kattmat. Inte klimatsmart. Så ät mera av kycklingen!

Tipset för dagen var innanlår, tillagade i ugn med mangochutney, soja och sesamolja. Till det en god sallad med riven rödkål, glasnudlar och cahewnötter, mixat med sesamolja och pressad lime. Gott!

Ingen tidsbrist i sikte – Kreativa mackor i alla former

maj31

För många är det stora problemet ofta hur man ska hinna, orka eller hitta inspiration. 

Här har jag hittat några som har allt annat än tidsbrist eller saknar ork till kreativitet. Lite ”over the top” kanske men jag kan inte låta bli att bli inspirerad. Mat kan vara så kul.

Gillar du detta? Besök Funky lunch och hitta mer tips till lunch, kalas, workshops mm.

Min lokala ICA butik – Välkomnar mig & alla

maj24

Ett av skälen till att vi hamnade i Spånga var det lilla torget som finns i centrum. Kan låta trist men här ligger ett gammeldags torg med frisör, blommor, konditori, chark, kläder, järnaffär, fisk, inredning mm och bakom varje dörr finns personer som med stort engagemang driver sin verksamhet. Personligt bemötande, omtanke och utvalda varor gör att man gärna handlar lokalt.

Nu har jag blivit värvad och kommer för en grupp ICA Spånga vänner på Facebook skriva mattips varje vecka. Dessutom får man som vän ett riktigt bra kompiserbjudande på veckans vara.

Välkomna alla vänner till min lokala butik!

Helt bananas – Del Monte packar om bananerna

mars21

Utvecklingen går bakåt. Just nu provas en ny produkt på amerikanska marknaden. Poängen är att kunden lätt ska se/tro att de får en färsk fin banana men i verkligheten så möjliggör plasten bara att bananerna kan plockas ännu lite tidigare och förlänger tiden i hyllan med 6 dagar, till fördel för alla utom konsumenten. Och på jorden får vi mera plast. 

*suck* brukar sällan dissa någon men detta tog priset.

Let’s go crazy – Lakrits i maten ??

februari4

Årets Kock 2011 är avgjord och när jag såg vad vinnaren Tomas Diedrichsen (Ulfsunda Slott) komponerat för meny tänkte jag genast på Prince gamla låt – Let’s go crazy. Härlig fart och lite vågat.

Första rätten var en råvarukorg med bas på lax och Tomas lagade till: ”Inkokt lax med jordärtskockor, shiitakesvamp, dill, citron, ragu på äpple, gulbetor, korngryn samt brynt smör”

Därefter var det en ”mordern restaurangrätt med lamm som han fick chans att skapa hemma. Det blev ”Helstekt lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits” 

Juryns motivering till att utnämna honom till Årets kock 2001 lyder:

Vinnaren har med stilfull känsla visat på innovation inom traditionen och levererat ett väl genomfört mathantverk

 

GRATTIS!!!

RAW food – trendigt med Ej hett

januari26

Rått är gott. Så säger de som redan provat denna hälsotrend. Jag tycker det verkar fiffigt att det bara är att skära, hacka, blanda.

Spröda grönsaker med en chiliröra och gurka runtom ser lovande ut. Frågan är om man blir mätt och om man mår bättre på kuppen. En dag i veckan råder experterna att man provar. Jagar vidare efter recept till dagen D.

Nyfiken på – Allt man får äta

januari24

Äntligen en bok i skörden av kokböcker med fokus på allt man får äta. Tänk att det skall vara så svårt att hitta.

 

 Ät i färg och rensa kroppen på köpet är budskapet. Till exempel följande:

  • blåbär
  • apelsiner
  • körsbär
  • avocado
  • morötter
  • ingefära
  • ägg
  • nötter
  • yoghurt
  • lax

Perfekt för en kickstart!

Katja – Ovanligt roligt med matdesign

januari21

En utställning med bl a Ander Kants sirliga spetsbetongplattor gav matdesignern Katja Gruijters i uppdrag att utveckla idén till något med mat.

Det blev choklad.

Fantastiskt fina plattor som man gärna bär med sig hem.

Katja är rolig och oväntad. Är lite förtjust i hennes nytänkande och förmåga att korsa mat, konst och användbarhet. 

.

Kanske hjälper hennes val av möbler på kontoret till att hålla sinnet öppet. Bör provas.

Julklappsönskan 24 -En God Jul

december24

Idag önskar jag mig inga mer saker. Fullt nöjd med att en mängd för mig betydelsefulla personer snart kommer och invaderar mitt hus.

God Jul önskar jag er alla.

Fin recycle gran hittade jag också. Bokstavligen.

Bara cyklar och en massa lampor.

« Äldre inlägg