oktober15
Parmaskinka au naturel kan vara sagolik god. Med en skiva melon eller oliver och lite ost så är det bara att njuta.
Ett roligt tips eller alternativ till att att äta färsk parma är att rosta skivorna i ugnen. Smaken och sältan kommer fram och den rostade smaken lockar.

Lägg bara ut skivorna på en plåt, gärna med bakplåtspapper så de ej fastnar. Sätt in i ugnen på 220 grader och vakta. Efter ca 5 min så har skivorna rostats och blivit krispiga - och om möjligt – ännu godare.

Skivorna passar jättefint som snacks till drinken eller i en blandsallad med rucola, champinjoner, röd lök och sockerärtor.
september26
Salladen serverades på uteserveringen mitt på Parmas stora piazza och den var fantastisk. Rena, enkla och perfekta råvaror – bara 5 ingredienser; tomat, mozzarella, oliver, sallad och parmaskinka. Plus olivolja förstås.
Det är värt att lära sig lite om Parmaskinka. Det visar sig t ex att den lagras i 12, 36 och 48 månader och medans en ost som lagras länge ofta utvecklar en starkare smak så är det motsatt med Parmaskinka. Vill du ha en robust och smakrik parma så välj den yngre. Den äldre är mer mild och len och passar till exempel till melon.
Mer om Parma kommer inom kort.
maj26
Äntligen är sparrisen tillbaka – som man har längtat. Oavsett om den är till förrätt, som tillbehör till maten eller blandad i en sallad så vill jag ha. Eftersom jag inte kan välja bara en smak, så tipsar jag om tre.
På klassiskt vis:
- 3 kokta ägg
- 1 dl finhackad persilja
- 1 burk färdig hollandaise (finns bra i kyldisken)
- 1 rödlök
Koka ägg, skala och hacka dem och strö över sparrisen. Toppa med finhackad persilja, salt och svartpeppar. Servera med en klick hollandaisesås och några strimlor rödlök.
Med smak av Italien:
- 8-10 skivor parmaskinka
- 1 bit färsk parmesan
- 2 msk balsamicovinäger
Låt sparrisen svalna och linda sedan en skiva parmaskinka runtom varje sparris. Lägg dem på ett fat, häll på några droppar balsamicovinäger och riv lite parmesanost över.
För sushifantaster:
- ½ – 1 tsk wasabi (ganska starkt)
- 1 burk stenbitsrom, forellrom eller laxrom
- ½ dl rapsolja
Lägg nykokt sparris på ett fat. Blanda rapsolja och wasabi plus några droppar vatten. Häll på dressingen och toppa med rom.
Om att koka sparris: Det går bra att koka dem 3 min i en stor pastakastrull eller låt sjuda i en stekpanna. Det viktiga är att hela sparrisen är täckt i vatten. Vill man ha lite krispigare sparris så prova att råsteka den i rapsolja på medelhög värme. Strö på lite salt. Känn efter med en tandpetare när den börjar bli mjuk och ställ den då åt sidan 10 min så blir den klar på eftervärmen i pannan.
mars11
Dim sum kommer från Kina och är som små paket, ofta fyllda med färs, scampi eller grönsaker. De allra flesta är inslagna i tunn pasta, ungefär som ravioli.
Jag har fyndat ett par olika paket och ikväll ska det avsmakas. Det finns en mängd olika sorter i frysdisken hos de asiatiska matbutikerna och personalen är ofta mycket hjälpsam med att hitta något som passar.
De allra flesta sorterna ska ångkokas och de använder ofta bambukorgar som även blir serveringsfat. Jag har en sån insats i metall som kan vecklas ut och läggas i botten på en kastrull , vilket fungerar också. Har man inget så kan man låta knytena tina lite grann och sedan koka dem i hett vatten 1-2 min, men bara 3-4 st i taget, annars kan de fastna i varandra och falla isär.
Till dim sum serveras ofta dip-sås, t ex chiliolja, ljus soya, plum sauce eller mustard sås. Även här finns en mängd sorter att prova.
Dim sum är jättepopulärt och betraktas som fast food men jag siktar på att luta mig tillbaka och njuta, dippa och äta länge.
juli14
Åter hemma från Italien och visst är smakerna, luften och värmen välgörande. På marknaden fyndade vi en hel del mat som blev en härlig välkomsmiddag väl hemma.
Ett bra tips mat-mammoprna i Italien gett mig är hur man får liv i torra, sega soltorkade tomater. Tycker om smaken men konsistensen… Nja, sådär.
Hursom, man kokar helt enkelt upp en kastrull med vatten, häller i tomaterna och låter det koka 2 min, därefter stänger man av värmen och låter det stå och dra 15 min till. Sila bort vattnet, lägg upp tomaterna på ett fat och häll på lite olivolja och oregano. NU smakar de gott.
juni14
Maj-juni är en enda lång fest känns det som. Plötsligt är alla vänner framme, familjen fyller år och det finns alla möjlig anledning att fira. I lördags stort 60-kalas med härliga tilltugg från Karin på Ön – rekommenderas varmt. Ska definitivt ge mig på att göra repris med några av dem hemma igen.
Surdegsbröd, getost och torkad aprikos

Marinerad kronärtskocka

Räkor med asiatiska kryddor, svarta sesamfrön och morot i salladsblad. Dip med sweet chili och koriander.

Färska dadlar med parmaskinka

Västerbottensnurror
juni9
Ser att det söks mycket på bufféer just nu vilket väl inte är så konstigt med alla skolavslutningar, kommande Midsommar och allmänt många födelsedagar den här tiden på året. Här är några utvalda favoriter, ganska enkla att göra och som jag tagit fram för att visas på TV i närmaste ICA Maxi-butik.





Med hopp om mindre stress och oro och mer tid att fira allt det roliga.
april29
Får frågor om tips på passande mat till bufféer och det är klart, studenttider ligger runt hörnet och sedan kommer sommarbjudningar. Helst skall det vara behändigt och inte kosta massa timmar i köket, detta har vi tagit fasta på och sänder nu dessa tips:




april4
Först var hela kylen full av mat och nu är den full med rester. Med tanke på att vi i Sverige slänger ca 30% av vår inhandlade mat så verkade det som en bra idé att hitta på något. Fanns lite kyckling, lite gravlax, en dutt sås en bit ost och lite grönsaker. Toast är perfekt. Ofta har man en bit bröd hemma och den kan man fylla med allt möjligt, sedan klämma in den i smörgsgrillen och bums har men en schysst mellanrätt.
Kyckling och fetaost syns här, hämtat från alltommat.se.
Gjorde även en med gravlax, sallad och hovmästarsås. Plus en enkel med ost, skinka, sallad och senap.
Halva lyckan är att få använda den roliga presenten jag fått:
Känns alltid som att jag skulle kunna jobba i en korvkiosk när den är framme. Bra att ha i backfickan om tiderna förändras, då kan jag alltid servera dagens toast vid en tågstation någonstans i västra Stockholm.
Märket heter ARIETE.
februari28
Trolleri. Aubergine är inte alltid så uppskattad men i detta recept har den fått doppas i ägg och parmesan och de stekta skivorna blir otroligt uppskattade. Busenkelt och förenklat italienskt.
Ingredienser
- 1 aubergine
- 2 ägg
- ½-1 dl färsk riven parmesanost
- 1 dl skorpmjöl (kan uteslutas)
- basilikablad
Tillagning:
Skär aubergine i ca ½ cm tjocka skivor. Vispa äggen i en bunke, häll i parmesanost och lite salt och svartpeppar. Doppa skivorna i äggsmeten och sedan i skorpmjöl. Stek i olja på medelhög värme tills de fått lite gyllene färg. Lägg dem i en form och låt stå och svalna. Strö på lite basilika blad. Rätten kan med fördel göras dagen innan och bara värmas upp.
Italienarna lägger skivorna i en form och varvar med tomatsås och mozzarellaost. Det blir också bra men jag tycker receptet ovan gör det mer till ett tilltugg passande en buffé, knytkalas eller som gott tillbehör till kött.