flavorites.se

Nio röror med 3 ingredienser

juni29

Röror är bra. De trollar fram en godare måltid med ganska liten insats i köket. Här är flera varianter med en sak gemensamt – de är trimmade och har bara 3 ingredienser. Beräknat för 4 personer.

Mango chili

·         1 tärnad mango

·         ½ rödlök

·         2 msk sweet chili

Ärtpesto

·         3 dl ärtor

·         1 vitlöksklyfta

·         ½ -1 dl riven parmesanost

Mynta yoghurt

·         3 dl naturell yoghurt

·         1 färsk mynta i kruka, strimlas

·         Salt 

Västerbottenröra

  • 5 msk riven västerbottenost
  • 1 knippe gräslök
  • 1 burk lätt crème fraiche 

Valnöt och selleri

  • 3 stjälkar bladselleri, finstrimlas
  • 1 dl valnötter
  • 1 burk crème fraiche

 Grekisk rödbeta

 

·         2 kokta rödbetor

·         50 gr fetaost

·         1 burk kesella

Kantarellröra

  • 100 gr kantareller, stekta
  • 1 dl gräddfil
  • 2 msk strimlad gräslök eller rödlök

 Kronärtskocka citron

  • 1 burk marinerade kronärtskockor
  • 1 citron, skal och saft
  • 1 dl riven parmesanost

 Rucola tapenade

·         1 knippe rucola

·         3 msk kapris

·         1 citron, skal och saft

Koka konserven

juni24

Den där Mat-Niklas är en intressant figur. Tittar då och då på hans senaste serie på SVT Play. Fast det blir sällan av att jag skriver ut recept, man blir liksom mätt bara på bilderna och tror att man skall komma ihåg det ändå. Blev dock lite nyfiken på det där med att koka en konservburk med sweetened condensed milk (som används bl a till bakverk). Now we’re talking easy cooking, är det möjligt? Burken direkt i en kastrull med mycket vatten och 4 timmar senare har man en mild krämig kolasås. Resultatet riktigt bra. God som topping på en fruktsallad. Enda kritiken var färgen, familjen tyckte det såg ut som brunsås. Jamen, då får man väl blunda då sa jag. Smaken vinner.

caramel

Niklas recept med chokladbakelse finns här

Burgare med chèvre

juni23

Hamburgare har oförtjänt dåligt rykte så vi valde att ge dem en plats i vårt sommartema. För egentligen är det ganska bra mat om man tänker efter. Kött, grönsaker och lite sås. Plus att de roliga att äta.

chevreburgare-ii-nara1Disken blir dessutom minimal om man skaffar korgar i plast istället för tallrikar. 

Till denna valde vi att toppa med chèvredip, det gav mersmak. Kollade om det var lika gott att doppa morotsstavarna i. Yes, detta funkar.

Chèvredip:

  • 1 rejäl skiva chèvreost
  • 1 burk mini crème fraiche

Ta bort skalet på osten, smula ner den i en skål, häll på crème fraiche och rör om. Strö eventuellt på lite chili på om du gillar kryddigt.

Recept från RTV / foto: Arne Adler

Una bella pasta

juni22

Vad är mer välkomnande än att slå sig ner vid ett trevligt bord och njuta en god pasta tillsammans? Doften, parmesanosten, vinet och kanske en sallad och bröd därtill – om man hinner. Det är nog iallafall den rätten som samlat flest runt mitt bord så därför fick den få en av de första platserna.

Mutti är just nu det självklara valet för all sorts tomatsås. Burkarna kostar någon krona extra men är ett fynd – innehåller ”bara” solmogna tomater och salt. Ingen annat. Det känns verkligen på smaken. 

mutti en burk

 

 

 

 

 

Och vill man nu inte pyssla med långkok så är den här kalvfonden från Bong en klockren genväg till fyllig god smak på köttfärssåsen.

italy-kalvfond

Ingredienser köttfärssås för 6-8 pers:

  • 500 gr köttfärs (lammfärs ockå riktigt gott)
  • 1-2 msk olivolja
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 vitlöksklyftor, finhackas
  • 2 msk Bongs kalvfond (gärna italienska smaken)
  • salt och peppar efter egen smak

Tillagning:

Bryn köttfärsen i olja. I med vitlöken och rör om. Sedan tomaterna plus fonden. Låt småputtra, minst en halvtimme (gärna 1-2 tim, börjar den tjockna späd med lite vatten). Koka pastan och servera med valda tillbehör.

Utifrån denna enkla sås kan man prova vidare själv med att ha i: selleri/morot/lök/skvätt vin/kalvfärs/basilika/oregano/chili/fänkål/timjan

Må bra mat

juni20

Att äta rätt verkar alltmer krångligt. GI hit och Atkins dit. Soppor och pulver som mest verkar gå ut på att förbjuda mat. Dötrist. Så när vi skulle göra serien Må Bra mat så bestämde vi snabbt att vi ville visa hur bra mat kan se ut. Rätt dietist för uppdraget var Anna Ottosson och tillsammans tog vi fram recepten till filmerna. Efter några intensiva receptmöten var det tydligt att nyckeln är att försöka balansera maten. Anna kunde t o m utbrista ”nämen här måste vi få in lite fett också” för att det näringsmässigt skulle vara lagom. Det var spännande.

Några tips från våra möten:
•    Variera färgerna på tallriken – många färger = många olika näringskällor
•    Prova färskost istället för smör på mackan
•    Nojja inte över varje tallrik mat du äter – se över veckan – har det blivit mycket snabbmat mån-fre så vikta upp det på helgen med en extra dos fräscha grönsaker.

Dessutom skulle det gå fort att tillaga. Resultatet kan du se på kanalen i ICA Maxi – eller smygkika på avsnitten med MB på www.mat.tv.

Svart vitlök

juni17

svart vitlök

Har ej sett denna förut. Än mindre provat. Men visst ser den lite spännande ut? Ska tydligen ha en aromrik smak (fast det har ju den vanliga också) med inslag av fikon. Jag blir nyfiken.

Vill man beställa, finns den hos Mondo food eller blackgarlic

Sommarfin spenatsallad

juni16

Spenatsallad

Sallad med smak är min melodi. Till den här fyllde vi skålen med färsk spenat, champinjoner, lite kokta rödbetor och toppade med bitar av bacon. Då finns lite mer att bli mätt på och med något gott lantbröd till så är maten klar.

Pricken över i är ofta dressingen. Har man bara lite extra tid är denna god och går bra att ha stående i kylen.

Ingredienser:

  • 1 ägg
  • 1 msk vinäger (vit eller äppelcider)
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • ½ tsk dragon eller gräslök

Tillagning:

Blanda ägg och vinäger, helst med mixer eller elvisp. Häll i olja, lite i taget så tjocknar dressingen till en fluffig och krämig konsistens (som gravlaxsås). Smaksätt med dragon eller gräslök, båda varianter blir goda.

Recept från RTV / foto: Arne Adler

Välkomna – Benvenuti – Welcome

juni10

Hmm. Vadan detta, ännu en blogg… om mat eller? 

Japp, det stämmer. Mest om mat.

Hmm. Flavorites, ganska konstigt namn.

Japp, det bara vart så. En blandning av favoriter och flavor (smaker). På svenska och amerikanska, ungefär som jag.

Jaha, och vad blir det här då?

Bloggen kom till tack vare att jag är en sorts samlare. Älskar smaker, idéer, upplevelser, möten. Enkla och smarta saker man blir glad av. Från husmorstips till spännande dofter downtown New York. Min familj är utspridd på klotet vilket gett mig möjlighet att resa mycket och samla intryck. Hemma är Sverige men även USA, och Italien förstås. Plus lite England, en gnutta Polen och gamla Kenya. Ja, det är lite rörigt. Matintresset har funnits med länge. Första  jobbet t ex var i en glassbar med många smaker, det var riktigt cool på 80-talet. Sen har jag diskat, serverat, varit kallskänka och inhoppande kock. Numera umgås jag mest med kreativa kockar i filmstudion.

Ser fram emot att prova bloggandet och hoppas att några av mina flavoriter faller er i smaken. Kommer snart att fylla på denna sida.

 /Maria