flavorites.se

Italiensk fast food – Spaghetti aglio e olio

augusti30

spaghetti-aglio-e-olioIbland när alla hemma redan är hungriga och kylskåpet bara inne-håller sånt som inte går att kombinera – då tar jag till dessa enkla ingredienser till en pasta som hela familjen älskar.

Ingredienser:

  • 1 pkt spaghetti
  • 3 msk olivolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 chili (hel, krossad, malen – allt fungerar)
  • färsk persilja om man har, fast det går att utesluta
  • salt & svartpeppar

Tillagning 15 min:
Koka spaghetti
Skala och skiva vitlök
Häll av spaghettin i ett durkslag och ställ tomma kastrullen på spisen
Häll i olivolja, vitlök, chili och hetta upp
Så fort vitlöken fått lite färg, ta bort kastrullen, i med spagettin, ev persilja och vänd runt. Lite salt & svartpeppar och maten är klar.

 
recept från Campagnia.

Favoritröra

augusti25

Röror är så bra, jag pratade om dem tidigare i somras men nu är det ännu bättre för vi har valt ut  – och filmat – hela 10 st som röstades fram. På kontoret fick de kryssa i vilka de gillade och här är 5 av vinnarna:mangosalsa

Mangosalsa – fick flest röster och gillades till såväl kyckling, kött eller lax. Hittar man ingen mango går det även med persika eller nektarin. artpesto                     Ärtpesto är en oväntat god röra och äntligen något bra man kan göra på frysta ärtor. Gillades till lax.

 

                                                             grillad-paprika

Grillad paprika, nötter och oliver ger snabbt middagen italiensk smak.

 

 

yoghurtmyntaiYoghurt och mynta är gott till grillat.

 

 

 

 

Rödbetan kokar man först och mixar sen med fetaost och kesella, en höstfavorit.rödbetsröra

Smaklust stoltserar

augusti24

Smaklust var en riktigt rolig upplevelse, kommer boka in kalendern redan nu till nästa gång. På plats fanns fullt med duktiga och entusiastiska matleverantörer som alla var hejdlöst stolta över just sin produkt och det fanns faktiskt en mängd mat att både smaka och köpa; kött, fisk; korv m m - inte alls bara de lustiga honung/senapsburkarna man brukar komma hem med.

Det blev förstås en mängd smakprov på ostar, sylt, korvar, choklad, oliver, fisk, glass.. Ja, till slut lite väl blandat kanske, men det var så inbjudande att just uppleva smaker och höra om dem. Det jag minns mest var nog älgörtsgelé (påminner om fläder), syltade granskott till kött, fantastisk varmrökt fjällröding och vin på björksav. Det sistnämda var oväntat gott – hade ingen aning om att man kan göra vin på björksav och det var i smaken likt en Riesling sa kollegan. Jag nickade och smuttade. Mätta och belåtna traskade vi så småningom hemåt med varsin kasse fynd. 

www.bjorksav.com ska man kunna hitta mer info om vinet.

Smaklust i Tantolunden

augusti20

Hela helgen är det matfestival i Stockholm. Fokus på svenskt mathantverk med över 350 deltagare. Vädret ser lovande ut så det borde kunna bli en rejäl folkfest för alla som älskar mat, människor, smaker och upplevelser.

21587_karta_2009

Självklart skall jag gå dit. Utbudet är stort, bl a siktar jag på:

Smaka på Västerhavet

Har du någonsin åkt båt på havet och fått vattenstänk i ansiktet? Här får du smaka på Västerhavet i form av Njords nykokta kräftor och räkor, den nästan avglömda spekemakrillen från Strömstad och bryta ett tångknäcke till det. Du får se hur det går till att öppna världens bästa ostron, höra berättelsen om det enda svenska saltet Storm och smaka på detta tillsammans med ett glas öl från Grebbestad.

Låter oemotståndligt en solig fredag eftermiddag. Trevlig helg!

Hela programmet till Smaklust finns här 

Fint som smör

augusti20

kryddsmoriiIbland har man ingen tid till att stå och vispa ihop såser och då är en bra lösning att ta fram en klick smaksatt smör. Blir gott till kött, fisk eller som fyllning i bröd. En liten klick ger mycket smak och när ingen grädde eller annan såsbas slinker med så kan man tillåta sig njuta med gott samvete.

Perfekt att ha liggandes i frysen och det går ganska fort att göra.

 Smakförslag:

  • krossad rosmarin, vitlök och salt
  • rosépeppar, basilika och salt
  • strimlad koriander, limeskal och chili
  • örtagårdskrydda, färsk persilja och salt
  • fetaost, finhackad kokt rödbeta och röd lök

rullasmor

  1. Blanda smör och kryddor i en bunke
  2. Klicka ut på smörpapper
  3. Vik över papperet
  4. Knuffa in med t ex skärbräda
  5. Rulla ihop och vrid till i ändarna
  6. Skriv smaken på rullen och förvara i frysen

Tack till jnoelle.com för instruktionsbilder

Snabbfixad hemmaglaze

augusti19

Hade en köpt en kassler och började undra varför efter att ha sett den liggandes där i frysen säkert 15 ggr. Typisk ”bra å ha” -inköp och ofta till rimligt pris dessutom. Hursom, det var dags att den kom ut men till vad? Så sakteligen kom jag på en räddare i nöden;

mango-chutney

Mango chutney

 

 

 

 

 

Helstekt kassler med goda glazen blev lösningen.  

  • 2 msk mango chutney
  • 1 tsk soja
  • 1 msk olja

Bara pensla på och in i ugnen ca 30 min på 200 grader, den sköter sig själv sen. Möjligtvis pensla på ett sista lager strax innan servering för det är så snyggt och gott. Glazen passar utmärkt även på kyckling, ev. toppad med kokos om man tycker om det.

Matsmart – tips i köket

augusti18

Fick i uppdrag att göra en serie filmer som heter ”Matsmart”. Det skulle bli grundtips om hur man steker en biff, delar en lax och sedan gravar den, eller vilka knivar man behöver i köket. 

laxen

Sammanlagt 20 avsnitt fick vi ihop redan första omgången och det kan bli fler. Kanske hittar ni lite hjälp i köket från filmerna också.

Matsmart kan du se på City Gross web under fliken TV.

Smyckat med bär

augusti14

Snubblade över denna vackra paj idag. Inte alls jag som gjort den men jag blev förtjust i den enkla och raffinerade toppingen – nästan som ett smycke med röda vinbär och blåbär. Fiffigt.blabarcheesecake 

 

 

 

 

 

Blåbärscheesecake heter receptet och finns på Matklubben här

Smuggelmat – Zucchinibiffar

augusti12

Man försöker ju hänga med i utvecklingen och ändra matvanorna hemma så att vi äter mer grönsaker än tidigare. Det går sådär. Kommer på att det till viss del handlar om att smuggla. Hitta rätter där det gröna liksom inte tar för stor plats. Till exempel i dessa biffar, där den rivna zucchinin blandas med direkt i smeten. Det gör dessutom att de blir extra saftiga. Kanske därför de accepteras av klanen.

zucchinibiffar

  Ingredienser:

  • 500 gr kött-eller lammfärs
  • ½ fint riven zucchini
  • 2 msk ströbröd
  • 1 liten röd chili
  • salt & peppar
  • smör till stekning

Tillagning:

Blanda köttfärs med finhackad chili och ströbröd. Riv zucchini fint och häll i. I med en nypa svartpeppar. Forma till biffar och stek i smör ca 3 min på varje sida på medelvärme. Salta dem i pannan, saltet kan annars göra zucchinin lite för mosig om man häller direkt i smeten. Servera med potatisklyftor och tzatziki/eller bara naturell yoghurt.

Recept från RTV/ foto: Arne Adler

Halvfuskpaj med körsbär

augusti10

Hos mig finns inget dignande körsbärsträd utan jag får vackert traska till affären och plocka deras bär. cherries

Det är inte alltid man hittar dem så då har jag ett fusk som fungerar jättebra. Färdig körsbärsmarmelad plus äppleklyftor. Bara skala och klyfta 2-3 äpplen och mixa med 2-3 msk marmelad. En gnutta vatten också så det blir klibbigt.

körsbarsmarmelad

Pajbotten ska  helst också vara enkel. Denna med 3 dl av varje räcker till 6-8 personer.

Ingredienser:

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl havregryn
  • 3 dl socker

Plus:

  • 2 tsk bakpulver
  • 200 gr smör

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och häll i. Gegga ihop till en smulig smet och strö lite i botten på pajformen. På med fyllning och toppa med resten av pajdegen (mest för att det blir snyggt).

Pajen gräddas på 225 C i ca 20 min. Avnjutes gärna ljummen med vaniljglass. 

Bild /Paul Bausch

« Äldre inlägg