september30
Nu har vi precis filmat sex nya maträtter som ingår i serien Må Bra Mat – dvs mat som är fullgod näringsmässigt och som inte skall kännas som en diet eller krångligt att laga. Några tidigare avsnitt finns här och fler kommer vara klara under oktober. En av favoriterna var nog en denna bjudlaxsallad som vi alla fick dela på till lunch. Det är något härligt med stora fat, skapar trevlig stämmning runt bordet.
Ingredienser:
- varmrökt lax
- melon i kuber
- kokt potatis
- kokta ägg
- tomater
- 1-2 sorters sallad

Till det, en dressing med 3 msk mangobalsamico – en god vinäger med fruktig smak – plus 3 msk olivolja. Färsk riven ingefära är också gott att blanda i om man vill. Mangobalsamico kommer från Zeta och finns i de flesta butiker.
september29
En dag på McD utbrister dotter ”vet du mamma, jag gillar bara sallad i hamburgare”. 
Hmm säger du det, tänker jag stilla. Vi mumsar på. Sedan kommer jag på; sallad, tomat, lök = grönsaker = sånt som vi bör äta mer av. Alltså, om vi äter mer hamburgare så blir det mer grönsaker vi äter också. Yes.
Någon vecka senare inhandlas allt man behöver för en schysst hemmaburgare. Det var en bråttom-dag så vi skippade t o m själva burgaren och tog genvägen med färdiga cevapcici
som har en god kryddig smak vi gillar. Lätt att dela dem på längden, steka i pannan och sedan lägga i bröd som burgare. Till det ett fat tillbehör med en mängd grönsaker och det funkade – hela familjen fyllde brödet med grönt i massa lager och så lite kött emellan. Bingo.
september27
Visst är det mysigt att fira saker. Födelsedagar naturligtvis men även kanske bara att grannarna kommit hem efter semester, en bra vecka på jobbet eller en namnsdag. Den här marängtårtan med blåbär och kesella kräver minimal insats i köket och det blir mer tid att fira.
Ingredienser:
- 2 marängbottnar
- 1 brk kesella jordgubb/lime
- 2-3 askar med blåbär
- 1 flaska spraygrädde eller 3 dl vispgrädde
Tillagning:
Lägg ut en marängbotten på ett fat. Klicka ut kesella och lägg på den andra marängbotten som lock. Spraya på grädde (eller vispa egen) och smeta ut lite även runt sidorna. Ös på med blåbär och den är klar.
september25
Hade födelsedag för ett tag sedan och ville gärna göra något lite annorlunda den kvällen det skulle firas. Bjöd in till tjejmiddag och bestämde mig för att också bjuda mig själv på en present. En kock. Jag som är ganska van vid att sno ihop en måltid skulle låta någon a n n a n ta över i köket. Väninnan tyckte det bara vore bra för mig att släppa kontrollen lite. Hmm, Ok. Jag hade iaf en speciell person i åtanke. Tidigare hade jag gjort några program med en för många känd sångerska som dessutom besitter stor talang också i matlagning - Gladys del Pilar. Visste redan då att jag vid första bästa tillfälle skulle vilja testa hennes koncept med att hon kommer hem och fixar maten. Hon var allt jag kunnat drömma om. Trevlig, fokuserad, kreativ och lagar fantastisk god mat. Det blev sex rätter;
-
-
Gladys kockar
-
-
tonfisk på rad
-
-
friterar bananchips
-
-
spännande chips
-
-
mycket mat
-
-
Gladys presenterar maten
Är du också värd något extra? Kontakta Gladys här & vill man ha med lite sång och musik så fixar hon naturligtvis det också.
september24
Det regnar ute och man känner plötsligt lust att krypa upp i soffan framför bra TV och njuta en smula. Eller fånga dagen som det så vackert heter. Kommer på en all-time favorit som gärna får göra mig sällskap:
Den här har hängt med hos oss ett tag och jag skäms (inte alls) över hur busenkel den är att få till. Just Mmmm.
Ingredienser:
- Marabou chokladkaka, 200gr
- lite mjölk
Tillagning:
Häll 2-3 msk mjölk i en kastrull och värm på medelvärme. Bryt chokladen i bitar och lägg i. Rör om. Blir såsen för tjock, tunna ut med lite extra mjölk. Servera såsen ljummen på vaniljglass.
september19
Väl framme. Strålande sol, ett fantastiskt hus och en glad Melker mötte oss. 
Det bjöds på porcetta – fylld grillad fläsksida som enl boken ska stå i ugn 3,5 tim. Ingen stress alltså. Men ack så gott. Köttet så mjukt och smakrikt. Sallader , tillbehör och såser. En riktig lyxdag. 
Boken han skrivit heter ”Hemma hos Melker” som ju låter ganska bekant om man tänker på Jamie Olivers böcker. 
Fast Melker erkänner glatt att det egentligen är ganska lustigt eftersom han inte alls ätit särskilt mycket middagar hemma utan mer på någon av de egna krogarna och det kan man ju förstå.
Men såklart har tillfällen funnits – och kommer finnas då han samlat familj och vänner runt sitt bord. Recepten är bra. Han berättar att snabblagat, tillagat och vällagat vart en naturlig indelning i boken. Ibland kanske lite matlagning i den högre skolan, med många ingredienser men det finns även enkla rätter till vardags. Nåt för alla, kan bli en bra present.
september18
Det kom en inbjudan. Charmig, enkel och lockande:
Såklart att man rensade kalendern och tackade Ja.
september17
Nu har vi dragit igång en serie tips på enkla vardagsrätter som bara tar ca 15 min att få till, hemlagat. Tipsen kommer gå i butikerna men jag ska även försöka ta med dem här. Först ut vart denna pasta: 
Ingredienser:
- 1 pkt pasta
- 1 brk färdig tomatsås
- 1 dl oliver
- 1 msk kapris (kan uteslutas)
- riven parmesanost
- sallad / bröd
Tillagning:
Koka pasta. Värm upp tomatsåsen, häll i oliver och ev. kapris. Servera till pastan med lite riven parmesanost ovanpå. Sallad eller bröd till om man vill.
september15
Fisk känns ofta lite svårlagat men efter tips av Ålandskocken Michael Björklund om att nästan all fisk i ugn bara behöver tillagas ca 12 min på 225 grader, så vart det klart enklare. Den heta temperaturen och korta tiden gör fisken saftig och god. Till olivoljan med pestosmak från bloggen igår så blir det denna rätt:
Ingredienser:
- 600gr färsk torsk, sej eller kolja
- 2 msk olivolja med pestosmak (alt 2 msk olivolja + 1 tsk pesto)
- 1 knippe mangold eller 1 ask bladspenat
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl riven parmesanost
- 3 dl ris, kokas
Tillagning:
Sätt på ugnen på 225 grader så den hinner bli varm. Skölj det gröna och lägg ut det i botten på en ugnsfast form. Skär portionsbitar av fisken och fördela ovanpå. Häll på olivolja plus lite salt och peppar. Sätt på riset. Ställ in fiskformen i ugnen och låt stå ca 12 min, höj därefter temperaturen till 250 grader så fisken får en lätt rostad yta, ca 5 min. Blanda crème fraiche och parmesanost. Servera tillsammans med riset.
september14
Var på en pressvisning häromdagen och föll för dessa två nya godingar från Monini. 
Den ena med Omega 3-6-9 olja som ju låter bra och den andra med en riktigt fräsch pestosmak.
Fast man kan ju fråga sig hur många flaskor olivolja man kan ha hemma egentligen? Producenterna verkar pusha för att man har 7-8 olika sorter om man kikar på utbudet på hyllan. Jag röstar på en stoor flaska till det mesta. En något finare mellanflaska till kall mat och så 1-2 mindre flaskor för lite extra smak och variation. Denna nya flaska med pesto kan få flytta in. Skall prova den till något riktigt enkelt; fiskfilé på 20 min.
Recept kommer strax.