oktober29
Här är oemotståndliga Fluff. En perfekt räddare i nöden när tiden är knapp inför Halloween.


Smeten är krämig, klistrig och klibbig i konstistensen och passar perfekt att toppa en brownie eller muffins med.
En klick spök-gegga till Halloween-efterrätt kanske?
Extra smak får man med lite äkta vanilj eller kardemumma i.
Burkarna hittar man i amerikanska hyllan i butiken. Eller via Grays american food store.
Tillägg 110312: Ser att det verkar ha utgått i butik på flera ställen. Om man vi göra egen fluff (lite pyssligt med vattenbad osv) så kan jag iaf lova att det blir riktigt, super, jättegott. Utgick från Leilas smet för sega maränger och skippade torkningen i ugn till maräng. Fast, såklart man kan ju göra både och. Recept till smeten finns här.
oktober28
Halloween är kul. Speciellt riktigt firat när både barn och vuxna bjuder till och spökar ut sig lite och busar mer än vanligt. Maten icke att förglömma och den får gärna vara extra creepy..
Bra snacks – korvsnuttar i tunnbröd med en klick ketchup. Har man inget dekorfat så köp svarta dödskallar i godishyllan och lägg ut runtom.
Och här har vi köttfärslimpan i ny tappning. Låna ett dockhuvud (blir nog från Barbie här) och tryck dit. Häll tomatsås runtom och stick in en mindre kniv… i stackarn.
Efter maten så blir det antingen denna spindelkaka med recept från Dansukker
Alternativt små chokladmousse-koppar dekorerade med RIP-kakor som stämmningshöjare. Kan ej bestämma mig än. 
Funderar seriöst på att ha middag utomhus i höstnatten. Facklor som ljus och stämmningsfull musik. Kanske be grannen smyga fram ur en buske med en bra spökhistoria. Detta kan bli kul.
Buuääääh!
oktober26
Nu har Kronfågel tänkt till och gett oss en produkt som lär få oss att gå tillbaka till den hela kycklingen till middag. Nya Gårdskyckling är färdig-kryddad och ligger i ett tråg som man kan stoppa direkt in i ugnen. Sedan sköter den sig själv ca 1.5 h innan det är dags att äta.
Vikt ca 2kg/4-6 pers.
Det smarta i fågelsången är att vi då tillvaratar hela kycklingen istf som nu bara köpa filéer som innebär att andra delar på den uppfödda kycklingen ej blir sålt. Iallafall inte i Sverige.
Två riktigt snabba såser till kycklingen är;
crème fraiche + grillkrydda (värms upp)
eller
hackad mango+½ hackad rödlök+2-3 msk sweet chilisås (kall sås)
oktober23
Vi hittade ett perfekt utflyktsmål för en mini-semester; en lantgård utanför Bålsta som heter Övergrans jordbruk. Där kan man välja god hemlagad mat eller ta med själv. På gården finns dessutom ett eget ölbryggeri som låter värt att besöka (vi hann ej) och som extra bonus har familjen byggt ett jättefint spa i undervåningen med tre coola badkar som står intill varandra under en stjärnhimmel i taket. Det vart en helafton med bad och bastu. Huset hade även ett jättefint kök och utrymmen som lockade till umgänge.

Mer info om bokning finns på deras hemsida Övergrans jordbruk och passar inte den gården så finns många till här: Bo på lantgård
Trevlig helg!
oktober22
Hösten är här och löven faller, faller, faller överallt och kräver uppmärksamhet. Eftersom det tar sån tid att kratta själv så har jag och grannfrun planerat att byta tjänster. Vi krattar hos dem och sedan kommer de till oss. Kratta och skratta låter väl som ett bra koncept, mycket trevligare än kratta-kratta själv, eller hur?
När jobbet är gjort så avnjuts en soppa. Mitt val blir denna suveräna linssoppa som från början hette Pronotis och kom från Anna Bergströms kokbok men jag har förenklat den lite till och kallar den numera bara goda linssoppan. Brukar tilltala även dem som annars tycker linser är bläh. Finns såna gäster med så kan det vara värt att mixa linserna så de blir mer som puré än gryniga.
Ingredienser:
- 2 burkar passerade tomater
- 1 burk kokta röda linser
- 100g bladspenat eller hackad spenat
- 2 tsk curry
- ½ tsk kanel
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 citron
- Naan-bröd eller pita
Tillagning:
Koka tomaterna och linserna i ca 10 min. Tillsätt curry, kanel, vitlök och låt puttra 10 min till. Häll till sist i spenaten och rör om. Den behöver bara värmas upp. Pressa citronsaft över och servera med varma indiska Naan-bröd eller pitabröd.
oktober19
Santa Maria kryddar definitivt min vardag. Kryddkvarnarna är en storfavorit och dessa färdiga kryddor i snygga burkar gör att jag vill ha allihop. Nu har de fått sällskap att två nya smaker.

Lime&mint kan man blanda med naturell yoghurt och ha som kall sås till lamm. Eller som dressing till en matig sallad.
Teriyaki passar perfekt med kyckling. Ta 2 msk olja och 1 tsk krydda och blanda ihop. Pensla på kycklingfiléerna och stek i en panna. Med risnudlar och wokgrönsaker till har man en vardagslyxig middag klar.
oktober18
Brunch är en härlig måltid, förknippas direkt med sovmorgon, softa, äta i lugn takt. Mys. En favorit från USA är eggs benedict på toast med skinka, sparris och hollandaise. 
Ska man följa orginalrecept så är det förlorade ägg som gäller (fast man kan byta mot stekta om man vill, är också gott). Förlorade gör man enklast genom att koka upp vatten med 1½ tsk ättika i. Sedan knäcker man ett ägg i en soppslev som man sänker ner i vattnet. Väl klart efter ca 2 min så lägger jag dem på ett fat. Ägget får en krämig gula och vita slöjor. Ser lite trassligt ut men med en klick sås på så är det en sagolik kombination. 
Eftersom äggen tar en stund så får såsen bli busenkel. Köper Jesses färdiga och värmer upp till ljummen. Skepparskinka är gott till. Sparrisen behöver bara kokas 2 min i lättsaltat vatten. Sätt ihop allt på en skiva rostat bröd och servera med kaffe, juice, några tända ljus och bara mys.
oktober15
Denna vecka har vi fått tips av Tomas Tengby på bra vardagsrätter.
Hela receptet finns i hans bok ”Välkommen på middag” som har många bra recept. I stort sett så är det bulgur med babyspenat, kokta rödbetor, röd lök och smulad fetaost. Ser riktigt bra ut och saknar man kött eller kyckling så kan man ju tänka sig några skivor skinka eller ha en kycklingklubba till.
oktober13
Det snöade i morse. Bara ett par minuter men ändå. Vintern tågar in och sommaren minns man allt mindre. Då längtar jag plötsligt efter Italien. Doften av fräsande vitlök och tomater. Så det blir mitt tips. Funkar hela vintern när man vill ha lite sommar.
Pastan görs lite annorlunda i Italien än här i Sverige. Dels så finns en mängd olika sorters pasta och det finns oskrivna regler för vilken som bör användas till vilken sås. Pastafjärilar t ex är bäst till sås med lax. Pastaskruvar och lax går icke. Spaghetti har dock lite frikort och kan användas till flera såser. En av de absolut vanligaste är Spagetti al pomodoro – dvs med en enkel tomatsås. Givetvis så smakar de lokalt odlade tomaterna allra bäst men det finns hjälp att få även här hemma.
Ingredienser till Pasta al pomodoro för 4 personer:
- 1 burk färdig tomatsås, välj Di Luca/Zeta eller Mutti som bägge har bra sortiment
- 1 ask cocktailtomater
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk olivolja
- salt & peppar
- en nypa oregano eller basilika
- parmesanost (kan uteslutas)
- 1 pkt spaghetti, 500 g
Tillagning:
Hetta upp olivolja i en kastrull. Skala och finhacka vitlök och häll i den. Plus salt och peppar. Så fort vitlöken fått lite färg (det går fort), häll på tomatsås och hälften av tomaterna. Låt puttra 15 min. Koka pastan. Häll av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen. Blanda i en slev av tomatsåsen och rör om. Detta både ger pastan lite smak och hindrar den från att klibba. Häll i resterande tomater i såsen och ställ fram. Sallad och lantbröd gott att ha till också. Plus riven parmesanost.
oktober11
Ekologiskt, närodlat, egenproducerat, krav, svan, fair trade – man tar sig för pannan. Men nu verkar en lösning vara i sikte. Håll utkik efter det nya märket som garanterar att maten du köper är fri från tillsatser. 
Mer info om vad ÄKTA VARA står för kan ni se på deras länk som finns i listan här nedanför.
Premiär hos City Gross snart. Föredömligt CG!