november29
Thanksgiving firas denna helg i USA med kalkon, gräddsås, cranberries, majs och potatis. Jag är förtjust i sötpotatis men brukar göra alldeles för mycket. Så tipset idag blir att göra en god wrap med rester av sötpotatisklyftor.

Fyll wrappen med rucolasallad, bifftomat och rödlök, plus sötpotatisen förstås. Blanda en bit chèvreost (utan skal) med 2 msk crème fraiche eller gräddfil och ringla över.
Recept för RTV/Foto: Arne Adler
november27
Mycket av det bästa sitter ofta i skalet. Vitaminer, fiber, you name it. En klassisk amerikansk förrätt eller side dish är potato skins och man häpnar över hur lite potatisskal kan vara så gott. Skölj och koka potatisarna först och låt svalna. Skär dem sedan i halvor, gröp ur och gör t ex mos på innankråmet om du vill. Känns extra smart att tillvarata hela potatisen och att det kan bli flera rätter.

Skalen kan man fylla med någon av följande smaker som sedan gratineras ca 10 min på 200 grader:
- riven ost, bacon, salladslök + klick gräddfil
- grillad kyckling och mozzarella
- svamp, rucola, riven parmesan
Alternativt gratinera skalen först och välj sedan en kall fyllning:
- röd eller svart kaviar, ägghack
- sallad och bönsalsa
- skagenröra
Det kallar jag Potatispoesi
november25
Mitt i mörkaste november saknar man verkligen ljuset och då smyger sig lusten att unna sig något extra in. Här kommer tips på en efterätt som tar m i n i m a l t med tid att fixa. Köp hem ett bunt färdiga muffins, butikerna bakar jättegoda och piffa till dem lite. Här i min smak med grädde, chokladbitar och kolasås.

Gillar man inte den smaken så kanske någon av följande passar:
- 1 dl mosade hallon och 2 dl vispad grädde
- 2 dl vaniljyoghurt och 1 krm kardemumma
- 2 msk limesaft, 100 g philadelphiaost och 1 tsk socker
- 1 brk kesella jordgubb/lime eller vanilj
- 1 brk lätt crème fraiche, 1 tsk nescafé, 1 tsk florsocker
Och extra gott blir det om man först värmer muffinsen 1 min på svag effekt (defrost) i micron. Fuskig känsla av nybakat.
november23
Äta fisk 2-3 dagar i veckan? Vi är inte ens nära. Visst, laxfilén dyker upp titt som tätt men till vit fisk har idéerna varit färre. Men det finns en räddande prins som sätter fin smak på fisken; provencalekryddan från Findus, du hittar den i frysdisken. 
För plötsligt sprider sig doften av Provence i köket och vi steker fisk. Familjen flockas runt bordet, fisken slinker ner och en smula smart känner man sig allt.

Ingredienser:
-
500gr vit fisk, t ex kolja eller sej
-
3 msk fryst provencalekrydda
-
2 msk potatismjöl
-
1-1½ dl matlagningsgrädde
-
1 msk smör eller olja att steka i
-
salt & peppar
Tillagning:
Tina ev fryst fisk och låt den rinna av i durkslag.
Skär fisken i bitar och lägg i mixer. Häll i provencalekrydda, potatismjöl och 1 dl grädde. Plus en nypa salt och peppar. Mixa tills det är en klibbig smet. Jag har märkt att viss fisk är lite blötare och då kan smeten bli för lös med 1½ dl grädde. Så kolla innan du häller i det sista*. Forma till burgare och platta till dem lite så blir de lättare genomstekta. Stek i smör ca 3 min på varje sida på medelhög värme.
Servera med kokt (i bilden pressad) potatis, en klick crème fraiche och citron/limeklyfta.
Bon appetit.
* OM smeten blir för lös kan man ha i lite extra potatismjöl.
Recept för RTV / foto: Arne Adler
november17
Bråttom behöver inte alltid betyda att middagen smakar sisådär. Vi gjorde nyligen en serie smarta rätter med halvfabrikat och en av dessa har landat på bordet hemma hos mig flera gånger:
Kyckling Teriyaki
Det är såsen som gör tricket.
Santa Marias har en god smak och är inte för rinnig. Det skall gärna glänsa och klibba lite och den är lika god på kyckling som på lax eller kött.
Nudlarna kokas bara ett par minuter och wokgrönsakerna steker man i samma panna som kycklingen. Teriyakisåsen (2-3msk) behövs bara precis på slutet. Steker man med den på för hög värme i stekpannan kan det smaka bränt.
Wokgrönsaker hittar man färdiga i frysdisken året om. Toppa rätten med koriander, sesamfrö eller rostad lök. Cirka 20 minuter i köket man kan pusta ut. Middagen är klar.
Recept gjort för RTV.
november15
Jag gillar make-overs, crossover och att pimpa saker. Soppor är ett bra exempel. De värmer och mättar behagligt och är väldigt bra mat. Med en lite matigare sallad och bröd till så kan man skippa att stå vid spisen och laga mat länge utan har bara en kastrull att värma. 
En favorit är svampsoppan.
Eftersom jag inte har egen plockad svamp att tillgå så plockar jag istället på mig en av butikernas nästan-färdiga soppor. 
Knorrs organiska svampsoppa är en bra grund.
Följer instruktionerna på paktet men pimpar till den lite genom att hälla i:
- ½ dl vitt vin eller vermouth
- ½ tsk örtsalt
- lite extra svamp
- en klick crème fraiche och färdiga brödkrutonger ovanpå
NU har jag en fin-fin soppa som smakar som om jag hämtat den på fin restaurang. Helnöjda äter vi denna idag och funderar vidare på vad nästa soppa skulle kunna bli.
november12
I helgen är det lägerliv som gäller. Försöker utrusta oss både med bra kläder och god mat. På plats finns en grill som står redo och då ska vi såklart utnyttja troligtvis sista (grill)helgen innan vintern tågar in. 
Pinnbröd är lite geggigt men ack så gott. Man behöver:
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 1 dl vatten
- +
- ½ tsk kummin eller rosmarin som ger extra smak
De torra ingredienser till degen kan man mixa ihop i en bunke och ta med sig. Vattnet häller man på först då det är dags att grilla. Ta lite vatten i taget, för blir degen för rinning kan den nästan droppa ner i grillen och man mister brödet. Klibbigt ska det vara. Dra upp en bit deg och fäst på pinnen, sen snurrar man sakta upp mer. Grilla ca 2 min, ta på lite smör och ät direkt.
Potatisen kan man förbaka hemma 1-2 dagar innan. Behåll foliet runt så är det bara att värma dem på grillen en stund och man behöver inte oroa sig för att de är råa. Ett par röror till och en ganska mumsig vildmarkslunch är klar.
Gravlaxröra
- 200g gravlax, strimlas
- 1 dl crème fraiche
- 1 tsk svensk senap
- ½ tsk dill
- salt och peppar
Blanda och packa med i en bunke.
Renröra
- 150g skivad ren alt hamburgerkött
- 2 dl keso
- ½-1 tsk riven pepparrot
- sockerärtor, fint strimlade
november11
Veckans Tengby-tips i RTV är Teriyakilax. En bra rätt med fisk som de flesta brukar tycka om. 
Laxfiléer läggs i en ugnsform, pensla på teriyakisås och ställ in på 200 grader ca 15 min. Koka nudlar och stek wokgrönsaker ett par minuter. Smaksätt med vitlök, 1 msk rödvinsvinäger och servera med pressad citron över.
november10
Vill du sjunka ner i en ombonad djupröd miljö med sköna soffor och öva din skolfranska en stund – då ska du bege dig till Brasserie Rouge i Gamla Stan. Nya menyn är mer folklig och inbjudande. Småplock, klassiker och a la carte i alla prisklasser. Alla är välkomna.

Igår provsmakades musselsoppa med citrongräs och grön chili, kan absolut rekommenderas (pris 140:-). Dessutom känner man sig ompysslad och bara myser. Skön musik och bra samtalston. Här skulle man kunna sitta länge, länge. Meny och mer info hittar ni här.
november9
Den här fisken kan man äta både till vardags eller som bjudmat. Och Rikards recept är verkligen busenkelt. Han insisterar dock på att den skall göras med vispgrädde medans jag väljer mellangrädde, så ni får nog prova er fram själva, båda varianter är goda.

Ingredienser:
- 2 fiskblock á 400 g, alt ca 700g färsk fisk (torsk alt sej eller kolja)
- 4 dl vispgrädde
- 4 msk tomatpuré
- 4 msk italiensk salladskrydda
- 1 msk rapsolja
- 1 citron
- ris eller potatis
Tillagning:
Tina ev fryst fisk först. Lägg fisken i en ugnsform och ringla lite olja över. Ställ in i ugnen på 175 grader ca 10 min. Vispa grädden fluffig. Blanda försiktigt ner tomatpuré och salladskrydda. Ta ut fisken och häll smeten över. In i ugnen igen på 200 -225 grader ca 10 min, tills den fått lite färg och bubblar lätt. Koka ris eller potatis. Servera med en citronklyfta till.