december31
Sista dagen och sista minuten ganska snart.. Ska man gå bort på middag så kanske man vill ta med sig något litet som gåva. Mitt sista-minuten tips är Fortune cookies eller Lyckokakor som de heter på svenska. Lite pyssel men ofta uppskattat och då kan man passa på att lägga in egna lyckoönskningar till dem man firar Nyåret med. 
Recept finns bland annat hos Hembakningsrådet. Eller så kör man en riktig snabbis och kilar ner till närmaste kinaaffär och köper en påse färdiga. En viss fördel – då blir man ju själv mer överraskad också.
Oavsett, önskar er alla ett Gott slut & May your wishes come true /Maria
december29
Äta nyttigare snacks och hitta på goda (någorlunda nyttiga) efterrätter nästa år, det är väl bra mål? Vet ej om man kan kalla det Nyårslöften direkt men svaret kom som en blixt från klar himmel – Yoghurt. Denna krämiga goda som kan bli söt eller salt. Svalkar och piggar upp. Sagt och gjort, mina två val i Nyårshelgen blir:
Till snacks dip:
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 msk olivolja
- ½ tsk havssalt
- ½ tsk svartpeppar
Blanda allt och klicka ut på ett fat. Strö sedan på: timjan, sesamfrö och rostade solroskärnor. Servera med skalad, skivad gurka, svarta oliver och pitabröd.
Och sen.. till den goda efterrätten:
Panna cotta med yoghurt. Med en elegant dansant twist, passande en festafton. Glasen får man till genom att placera dem på ett fat med grovsalt (eller sand/tidningspapper). Spritsa i panna cotta-smeten och låt stå i kylen. Bären häller man på precis innan servering.
Hela receptet finns på ICA. Jag valde att ta bort stjärnanis som jag tycker smakar lite mysko och det blev jättegott ändå.
december27
Till Nyår är att det alltid svårt att bestämma sig. Vad ska man ha på sig, vilka ska man dela kvällen med vad ska man avsluta sista årets afton med för mat? En liten tårta vore väl fint och mitt val föll på denna.
Fast hos mig blir det inte tal om att baka med en massa ingredienser utan en enkel kladdkaka som bas kan också få denna look. 
Dekorationen lånar jag gärna från Dansukker som i sin tur visst tagit hjälp av godiskamraterna Toffifee och Noblesse.
Notera spritsade klockslagen och chokladfingrar som klockans händer och 12-slaget av ett flarn Noblesse. Very elegant.
Hela (mer avancerade) receptet finns här.
december26
Precis som större delen av vårt avlånga land så pustar jag ut ett par dagar. Ska vila, småäta, packa upp klappar. Kanske utmana familjen på Wii eller dra ut och åka pulka.
Återkommer inom kort med en kanonbra Nyårstårta!
december24

Inga mer saker att önska nu. Idag är det sinnenas dag. Redo att fyllas med smaker, skratt och kanske en å annan överraskning.
Dagen startar med att ta hand om den fina skinkan från Nibble gård, inhandlad hos Dennis Kött. För drygt ett år sedan fick vi en riktig köttaffär här i Spånga. Nyfikna gick vi dit och det visade sig vara ett riktigt fynd. Alltid gott kött för en ringa slant mer än matbutikernas och skillnaden är larvigt stor. Man häpnar.
Nu är jag ruskigt nyfiken på hur den smakar. Med hopp om att vi får njuta av den och att ni alla får njuta av godsaker på ert håll så önskar jag:
God Jul /Maria
.
december23
Snabbare än snart är det Julafton. Tiden är knapp för tomtenissarna så såhär i sista minuten uppskattas säkert lättköpta saker. Som dessa:
Smarta kvarnar som ger mer smak än färdigmalda. Dessutom finns flera roliga kryddblandningar – så det är bara att fylla upp i köket. Kostar ca 49:- och finns i mataffärer t ex i Vi-butikerna.
december22
Ok. Den här önskeklappen har ingen direkt koppling till mat.
Men man anar att julen kommer innebära ett smärre berg av papper och köksavfall för sophämtarna och då tänkter jag att man skulle kunna hjälpa dem på traven lite.
Denna moderna korg fyller jag gärna med allt vårt brännbara avfall denna Jul.
Kostar en slant men visst skulle den öka mysfaktorn i något så tråkigt som att gå ut med soporna? Cirkapris 700-1500 beroende på modell och storlek. Designen kommer från Röshult.
december21
Gullig, smart, smutt. Vadan detta?


Jo en liten grill. Påminner om något James Bond skulle kunna ha i sin packning. Snurra loss locket, ut med pinnarna, haka i, ställ upp, tänd på och voilá – BBQ på momangen. Jag har alltid gillat det där hos Bond. Han fixar så bra.
Den finns på Bolist/Spånga Järn & Färg om man är i Stockholm och kan åka förbi. Riktigt bra gammaldags butik där man alltid hittar något och personalen gärna hjälper till. Via nätet finns den Coolstuff och kostar 349:- Sista beställningsdag på nätet 21 december.
december20
Kan inte spela instrument. Fast denna mackapär som kallas mandolin är riktigt behändig i köket. Bladet kan man skruva på undertill så att det blir olika tjocka skivor. Ingen elsladd, minimalt med disk. Bara lite ritch-ratch filibom bom bom och potatisgratängen är klar att gå in i ugnen. Låter som musik i köket

Finns i många asiatiska butiker eller hos webbutik Bagaren och kocken, ca pris 479:-
Kan då passa på att tipsa om en favoritgratäng utan grädde med följande ingredienser:
- 8-10 potatisar
- 1 dl riven parmesanost
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 dl kokt grönsaksbuljong
- 3 msk olivolja
- salt & peppar
Skiva potatisen ganska tunt och lägg några skivor i botten på en ugnsform. Ringla på lite olivolja, salt och peppar. Strö på vitlök och parmesan.
Lägg därefter ett nytt lager potatis och upprepa de andra ingredienserna, tills alla lager är klara. Tillaga i ugn på 200 grader ca 40 min, öka gärna värmen till 225 grader de sista 10 min så får man en krispig yta. Passar jättebra till lammkött eller nötkött.
december19
En sån här hade vi. För många år sedan hemma i köket där jag växte upp. Fast den var mer tomatröd a la 70-tal. Jag minns att den tog bra hand om brödet, det var sällan torrt och det fanns alltid något gott man kunde hitta i lådan.
Just denna finns i många färger hos Bagaren och kocken. Möjligtvis är det aningens extravagant i pris för en brödburk men vill ändå ha. Om inte till jul så kanske till en födelsedag, eller nåt (?)
Vad den kostar? Ettusenfemhundranittiofem riksdaler.