januari29
Marcus Samuelsson har gjort en trevlig satsning på afrikanska smaker tillsammans med Santa Maria och det var premiär i Stockholm i veckan.
Chermoula sägs vara Marockos svar på pesto. Örtig med lite citrus och hetta. Den har Marcus i fiskpaket.
Green Harissa smakar mynta, chili och vitlök, passar i cous-cous eller i en yoghurtsås.
Piri-Piri, med smak av chili, citrus, vitlök och örter. Marcus hade den i en gurk-sambal med rödlök och koriander.
Durban Curry, god curryblandning med sting från Sydafrika. Pannbiffar får ett nytt lyft med ett krydmått av denna.
Sånt här tycker jag är riktigt roligt och kommer genast utsätta familjen för experiment i köket
Alla nya recept plus filmer med Marcus hittar du här.
januari26

Känner bara att jag vill utbringa en skål idag för de tappra kamraterna på Saab som fått utstå en helt galen period. Har aldrig sett maken till ovisshet.
Måtte ni nu få framgångar och fortsatt utveckla en av världens trevligaste bilar (sagt av en f d Sonett-ägare).
Väljer rosa champagne idag. En champagne som fått ett stänk av rött vin. Ljuvligt gott och man blir bara SÅ glad. SKÅL!
januari23

Vill slå ett slag för den klassiska koppen varm choklad. Med kakao och socker och mjölk, inget annat.
Till 1 liter choklad: blanda 3 msk kakao och 3 msk socker i en kastrull. Häll i några droppar av mjölken så att det blir en gegga. Häll på resterande mjölk och värm upp.
Packa med i en termos och smuggla med lite spray-visp och kanelstänger så har man en ovanligt lyxig stund ute på isen. 
januari20
Det pågår en kampanj för att få oss att åter äta potatis. Det har visat sig att GI och andra dieter har gjort så att folk ratar potatis i tron att den inte är nyttig alls. Nåja, variation är också nyttigt men jag skulle aldrig välja bort denna goda basvara i mitt kök.
På merpotatis.nu, har flera duktiga kockar slutit upp och bjuder på sina recept.
En favorit - Markus Aujulay, tipsar om saffranskokt potatis, där potatisen fått koka i vitt vin, hönsbuljong, vitlök ock kryddor. Känns helt klart som ett roligt alternativ till den vanliga kokta och passar fint med fisk eller kyckling.
Hela receptet finns här
januari18
Fruktiga smaker peppar mig. Calypsokänslan infinner sig snabbt och med färsk chili till vaknar man direkt. Tricket här är att koka riset med kokosmjölk – doften man lätt kan få dille på och riset blir jättegott och passar till t ex scampi eller kyckling.
Ursprungligen kommer detta tips från Jamaica där man gör många ris- och bönrätter kokta i kokos. Här har jag valt att ha det med scampi och chili.
Till 4 portioner:
- 3 dl ris
- 1 brk kokosmjölk
- 1 extra dl vatten
Scampi (tinade) steker man ca 2 minuter i rapsolja + strimlad chili och strimlad färsk ingefära. Lägg i lite färska wokgrönsaker* och stek 1 minut till på hög värme. Servera direkt med riset.
* det går även att använda frysta wokgrönsaker men de brukar jag isf snabbtina innan, annars drar de ner värmen i pannan så att allt blir mer kokt än krispigt stekt.
Recept för RTV / Foto: Arne Adler
januari16
En klassiker javisst, men variationerna är många. I den här blandar man bitar av frukt (ananas, kiwi, persikor) med Pineapple Glaze. Det ger rätten lite extra sting och kryddighet och gör sig bra med de söta frukterna. Tillsammans med den vita chokladen är det ljuvligt. Vill ha.


Till 4 matglada: Skär upp ca 600gr frukt och blanda med 3 msk glaze i en skål. Fördela på portionsark folie. Riv 100gr vit choklad över alla paket och vik ihop foliet och lägg antingen på grill 5-7 min eller tillaga i ugn på 225 grader ca 5 min. Serveras med färsk mynta och en kula glass till om man vill.
Recept från Santa Maria finns här.
januari15
Är inte ansluten till någon diet annat än sunda förnuftet. Det man äter bör helst förbrännas, annars blir det kvar i kroppen som samlar på sig. Den här toasten provade vi och det var supergott. Skulle kunna tänka mig en skiva parmaskinka till och man märker knappast att man ”bara” äter en sallad, tack vare brödet.
Ingredienser:
- 1-2 skivor bröd
- 1 burk bortlottibönor, avrunnen
- 1 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- ½ citron, rivet skal
- 1 knippe rucola
- ½ röd lök, skivad
Tillagning:
Man grillar några skivor bröd (vi hade ett grövre lantbröd) i en torr stekpanna. När det fått färg, lyft ur det och häll i olivolja, bönorna och vitlök. Stek bara ett par minuter så det är ljummet. Lägg en bädd av rucola på brödet och bönorna ovanpå. Riv citronskal över och toppa med rödlök.
Recept för RTV / Foto: Arne Adler
januari13
Soppor är bra. Inte minst såhär efter julshopping och mellandagsreor. Det känns lite nyttigt, man blir varm och de kostar inte mycket att göra. Och man kan koka soppa på det mesta ur kylskåpet. Lite förvånande är att det i många soppor blir riktigt gott med kycklingbuljong som grund. Tyckte själv att det borde väl vara fiskbuljong till fisksoppa, grönsaksbuljong i grönsakssoppa och visst är det så.
Men om man gör som många kockar och har 50/50 (eller mer) så blir det verkligen en annan soppa.
Denna enkla soppa görs på en kvart och med en god tunnbrödrulle till blir man garanterat mätt.
Ingredienser:
- en bit vitkål, strimlad
- ½ knippe mangold eller en ask spenat
- 1 själk salladslök, skivad tunt
- ½ tsk kummin
- 1-2 lagerblad
- 1 tsk soya
- buljong (2 tärningar)
Tillagning:
Hetta upp en kastrull med 1 liter vatten. Lägg i 1 tärning grönsaksbuljong och 1 tärning kycklingbuljong. Tillsätt kummin, lagerblad och soya och låt koka 5 min. Lägg i strimlad vitkål, mangold/spenat och koka 3 min till, stäng av värmen och låt stå 5 min. Strö på salladslöken precis när soppan serveras.
Rullen:
- tunnbröd
- korv, t ex kabanossy, chorizo
- färskost med t ex pepparrotsmak är gott till
Stek korvarna och bred färskost på bröden. Lägg i korvarna, rulla ihop och dela. Räkna med en rulle per person.
januari10
Vill ha sol. Om inte den riktiga så kan jag nöja mig med smaken av sol. I januari kan man glädjas åt att butikerna fylls med färska och roliga citrus-frukter. Till exempel grapefrukt. Den här kan jag tänka mig till frukost eller är det kanske är en efterrätt. Kan äta den närsom, den är SÅ god.

Dela en grapefrukt (gärna den rosa sorten). Bland 1 tsk socker med ½ tsk kanel och strö på.
Gratinera i ugn på 200 grader i ca 15 min, då den släpper lite från skalet och är redo att ätas.
januari8
Såhär i vintertid känns allt tillskott av vitaminer och smaker extra välkommet. Två klara smakkompisar att ta med hem är yoghurt & mynta. Välj gärna den turkiska yoghurten som har en len och krämig smak. Mynta känns piggt och tillsammans med en gnutta salt och peppar har man en god röra till lamm eller fläskkött.


Bara att strimla en kruka färsk mynta och blanda med yoghurten. Får den stå i kylen en timme blir det mer smak. Gillar man inte mynta så prova gärna salvia eller dragon, det blir lika gott.