flavorites.se

Succé på knytkalas – Aubergine med parmesan

februari28

Trolleri. Aubergine är inte alltid så uppskattad men i detta recept har den fått doppas i ägg och parmesan och de stekta skivorna blir otroligt uppskattade. Busenkelt och förenklat italienskt.parmigianaI

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 2 ägg
  • ½-1 dl färsk riven parmesanost
  • 1 dl skorpmjöl (kan uteslutas)
  • basilikablad

Tillagning:

Skär aubergine i ca ½ cm tjocka skivor. Vispa äggen i en bunke, häll i parmesanost och lite salt och svartpeppar. Doppa skivorna i äggsmeten och sedan i skorpmjöl. Stek i olja på medelhög värme tills de fått lite gyllene färg. Lägg dem i en form och låt stå och svalna. Strö på lite basilika blad. Rätten kan med fördel göras dagen innan och bara värmas upp.ParmigianaII

Italienarna lägger skivorna i en form och varvar med tomatsås och mozzarellaost. Det blir också bra men jag tycker receptet ovan gör det mer till ett tilltugg passande en buffé, knytkalas eller som gott tillbehör till kött.

Lågenergi – Läx-plock

februari23

Har kommit in i läxläsningsåldern. Igen. Dotter har en packe med sig hem och vill gärna ha sällskap. Så vi sitter vid stora bordet och efter en stund så tryter ofta orken. Dags att plocka fram några användbara boosters. Ribenas bärmix, lite nötter och min vinterfavorit; kokosflakes.kokos flakes 

risenta bärmix

Vi blandar en egen energimix som duger bra. Bären är lite dyra så de får mest bli krydda till nötter, solrosfrön, gula russin (dom är godast) och kokos. Kanongott. Vill man inte ha det till läxorna eller inte ens har några läxor så passar det utmärkt till frukostyoghurten också.

Dille dille – på Ananas

februari21

Det måste vara något bra ämne i ananas. Kan få såna begär och måste-vill-han NU. I salsa, stekta bitar till kött, mixad i smoothie, som fruktsallad eller ännu hellre till efterrätt.Pineapple

Det är inte alltid man hittar fina färska kottar i butik men de på burk duger bra de också, bara man låter dem rinna av en stund.

Ananasringarna steker jag i grillpanna med lite muscovadossocker. Kanske en gnutta ingefära eller kanel på också om man vill. Servera med en klick vispad crème fraiche. Det söta och syrliga och kladdiga blir man lycklig av :-) .

Krossad ananas kan man blanda med vaniljglass. In i frysen i portionsskålar, låt stå en timme och det är klart. En ljummen sås på och man blir lika lycklig igen.

Jambalaya – Hektiska dagars korvgryta

februari20

Allt i ett passar mig alldeles utmärkt. Särskilt denna vecka som bl a bjudit på snökaos, vattkoppor, mer-än-heltid, trasigt internet och en mindre lastbils-krock. Äntligen fredag och man kan pusta ut, man känner att man lever och det är man extra glad för.

Så, när ni har liknande veckor eller bara vanliga vad-ska-vi-äta-ångest, så testa denna snabbis. Chorizokorv är smaksättaren och från Sorunda får man korv med både god smak och bra kötthalt. Finns i de flesta matbutikerna nu. sorundakorvfabrikSorundachorizo 

 

 

Jambalaya är amerikanarnas svar på paella eller t o m vår svenska pytt. Lite att man tager vad man haver och det blir ofta jättelyckat.

Ingredienser:

  • 1-2 kycklingfiléer, tärnas
  • 2 st chorizo
  • 1 brk krossade tomater
  • 1-2 paprikor
  • 1 stjälk blekselleri (kan utelsutas)
  • 1 tsk gurkmeja (kan utelsutas)
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 msk soya
  • 3 dl vitt ris

Vissa väljer även att ha i räkor och/eller fläskkött men jag tycker det räcker fint med bara kyckling och korven.Jambalaya

 

Tillagning:

Tärna kycklingfiléerna i bitar och skiva upp korven. Lägg dem i en stor kastrull tillsammans med krossade tomater. Häll på ris, 5 dl vatten och kycklingbuljongtärning. Strimla paprika och blekselleri. Lägg i och pressa en vitlöksklyfta över. Till sist lite soja för sälta och gurkmeja som ger en gyllene färg. Låt småputtra ca 20-30 min tills det mesta av vätskan kokat bort och middagen är klar.

Godare samvete – Findus 28 rätta steg

februari15

Man vill ju gärna äta rätt. Helst ren mat utan tillsatser. Det har Findus nu tagit fasta på och i februari kommer 28 rätter som fått en bättre finish. Både enportions men även familjepack. Äntligen händer det saker.

findus utan tillsatser

Min röst går till familjefavoriten Tikka Masala, får nosa reda på den i frysdisken.

Findus hälsar:

Wärdshusrätter med nya recept utan tillsatser: Biff Stroganoff, Jägarbiff, Köttbullar, Lasagne, Pannbiff, Porterbiff, Wallenbergare, Pasta Alfredo, Pepparbiff, Schnitzel Cordon Bleu, Kyckling Bacon, Kyckling i gräddsås, Kyckling i Örtagårdssås, Kycklingfilé Curry, Fisk med mandel, Sprödbakad fisk

Familjerätter med nya recept utan tillsatser: Pasta Carbonara, Pasta Bolognese, Minibiffar, Kycklingpanna, Köttbullspanna, Kyckling Röd Curry, Laxpasta, Kyckling Chorizo, Tikka Masala, Ost och Broccolisoppa, Köttfärssoppa och Gulaschsoppa

I april kommer ytterligare ett antal djupfrysta Findus-produkter utan tillsatser.

 

 

Provsmakning – Den Stora Matdagen

februari12

Besökte detta event i veckan och vi fick passa på att prova lite nytt. Havets bästa fiskbiffar (3 olika sorter) kommer snart ut i butik. Ska erkänna att jag tyckte de påminde lite om paté (de serverades kalla) men som vardagsmat och i en burgare tror jag de kan bli gott.havets bästa wallenbergare skaldjur

I övrigt kan rapporteras att Tropicana bjuder på en fin sommar med äpple, päron & passion respektive sommarens bär. Den första var definitivt godast.

Trendspaning var det också. Mycket av det nya har utgångs-punkt i att vi alltmer kommuni-cerar i sociala medier (som blogg, fb, twitter) och att man ständigt hittar nya sätt att servera mat. På Vapiano i Stockholm t ex  finns inga servitriser utan du hämtar själv din mat, din dryck och tar med din nota till kassan. Smidigt och dessutom riktigt god kvalité på maten som lagas framför dig där du står i kön. Restaurang Inamo i London erbjuder touch-screen menyer inegrerade i bordet. Du beställer själv och kan t o m se din mat tillagas via webkamera. Ständigt uppkopplad i framtiden är det som gäller, kolla här. I USA har några killar byggt en tex-mex buss som byter plats varje kväll. Exakt location meddelas via twitter och folk vallfärdar till platsen. Hmm, det får ju konceptet Hemglass att kännas som det legat ruskigt i framkant. God mathelg!

Filmtajm – Hejja Coop & Sara

februari11

Två fullspäckade dagar avklarade med nya matprogram. Denna gång filmade vi med Sara Begner som gör allt för att matlagningen ska bli lite roligare. Bra recept och roligt gäng. Testar just en av fiskrätterna här hemma ikväll.. Pangasius hette fisken, alltid roligt med nya bekantskaper :-)  

Pangasius kokosmjölk curry

Sara erkänner villigt att fisken i sig smakar.. typ blaha men det är en bra fisk som med lite extra hot kryddning visar upp sina bästa sidor. Grön curry, kokosmjölk och koriander gjorde susen.

Receptet finns här och mer om inspelningen och vad som är på gång hittar man här.

Guldkant på flaska – Vit tryffel till äggröra

februari8

För flera år sedan introducerade kocken Alex Magnusson mig för äggröra med tryffel.aggrora

Vill minnas att vi gjorde en serie om smarta tips i köket och det här var definitivt klockrent smart. Ruskigt enkelt och gott. Så föll äggröran i glömska för att åter poppa upp nu när Zeta gett  oss en god olja.1520_vittryffelolja_medium

 

 

Så, mitt tips till brunch, förrätt, tilltugg är att göra en äggröra. Ha i 1 msk smör och 1 tsk tryffelolja plus salt och peppar. Servera på toast eller i ett stort salladsblad. Toppa ev med gräslök om du har.

Tryffeloljan är koncentrerad i smaken och det behövs bara några droppar för att sätta fart på smaklökarna. Även god i krämiga pastasåser, med svamp eller till kött.

Superfood – Blåbär till frukost

februari5

Så var det det här med att äta frukost. Ett av nyårslöftena. I mitt fall är det att typ äta vadsomhelst mer än en kopp kaffe och faktiskt så är en sak iaf jag kan tänka mig; frukt, yoghurt och bär. Inget jobbigt tuggande, udda äggdoft eller segt bröd som smakar sågspån. Frysen är nu fylld med hallon, mango, blåbär som jag plockat själv i frysdisken, smakar helt Ok. Sedan vi gjorde Må Bra mat-serien så har denna enkla morgoncocktail blivit allt vanligare hemma hos oss. Nåja, än så länge så är portionen i ett större shotsglas men vi ökar gradvis mängden och det piggar verkligen upp. Dessutom slinker en rejäl laddning bra ämnen för kroppen med också.

Vitaminkick

Man kan använda t ex hallon, kiwi och blåbär. Hälla på yoghurt, ringla lite honung över. Har jag frysta frukter så försöker jag göra den kvällen innan och ställer in i kylen så de tinar. Blir dessutom extra snyggt när bären färgar yoghurten.

Andra bra frukter till glaset: äpple, päron, banan, jordgubbar, druvor, melon, ananas, vinbär, fikon, kokosflingor.

 

Recept för RTV / med Anna Ottosson

Viva Italia – Godaste lantköttbullarna

februari1

Från filmerna med Må Bra mat hämtar jag inspiration denna vecka. Här är köttbullar som fått en Italiensk make-over och just nu står ett stort lass av dessa och puttrar i väntan på att bli middag. I receptet saknas grönsaker för att det skall bli en fullvärdigt balanserat måltid - det fixades till genom att vi fick stavar av morot och selleri att knapra på medans maten blev klar, så det måste ju inte alltid ligga på tallriken.lantköttbullar

Tricket är att att utgå från en vanlig köttbullesmet och sedan krydda den med 1 dl färskriven parmesanost och strimlad bladpersilja. Köttbullarna steks i smör, en skvätt vitt vin och så på med pressad citron på slutet.

Avnjutes med nykokt tagliatelle, strösslad med ännu mer bladpersilja.

 

   Recept för RTV /med Anna Ottosson