mars31
Äggen tågar väl in i de flesta svenska hem just denna helg.
Tänk vilken brilliant liten förpackning mat med så mycket gott inuti sitt lilla skal. Fast vad ska man göra med dem?
Kommer på mormors gamla knep. Hon älskade alla sorters parties och hennes snittar fanns alltid med. Detta lilla paradnummer passar utmärkt när man hellre vill lägga tid på att själv komma i harmoni än att stå och frusta i köket. Dessutom uppskattades den alltid av gästerna;
- kokta ägghalvor
- vispad grädde
- en klick Kalles kaviar
- ev dillkvist
Absolut inget kulinariskt äventyr utan snarare ett säkert kort. Min mormor visste vad hon gjorde och vad som är viktigt när det gällde att bjuda till fest.
mars27

Ibland är det roligt att tänka om, annorlunda. Som här, en cheesecake med piggar. En populär klassiker som blir ännu godare som fryst och då inte smakar lika mäktigt.
Ingredienser:
- 3 ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 150 g philadelphiaost
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker eller 1 msk riven lime *
- 6-8 digestive kex
- 2 msk smält smör
- glass/blom/grillpinnar
* beroende på om man vill ha vanilj/limesmak
Tillagning:
Krossa digestivekexen och blanda med smör så det blir en deg, är den för torr, ta några droppar vatten i. Häll sedan i den i en pajform med löstagbar kant och platta ut längs botten. Ställ in kylen. Ta fram 3 ganska stora bunkar. Separera äggen i varsin bunke. Vispa äggulorna tillsammans med strösocker till en luftig smet och tillsätt philadelphiaost, vispa lite till. Vispa nu äggvitor till ett hårt skum – Obs! Skölj visparna först, får man med sig äggula till äggvitesmeten så kan den ibland skära sig och/eller inte alls bli lika fluffig. Till sist, vispa grädde och vaniljsocker. Vänd ner grädden i första äggbunken och vispa lite till, vänd sedan försiktigt ner äggvitorna så att fluffet är kvar.
Ta fram kakbotten och häll i smeten. Ställ in i frysen minst 5 timmar. Ta sedan ut kakan och låt stå framme ca 20 min. Ta bort kanten, skär den i bitar och tryck in pinnar. Tillbaka in i frysen och låt frysa till minst en timme till eller längre.
mars24
Här kommer en samling påsktårtor som man kan bli inspirerad av eller förfäras över, valet är fritt. 
Bakom varje tårta är jag säker på att det finns en entusiast och visst blir man nyfiken på vissa av dem..

Välkomna våren med ett fågelbo. Chokladfrosting, hyvlad tryffel och påskägg, en klar favorit för min del.

Här en marängtårta med flarn i vit choklad plus en massa godis på toppen känns någorlunda lätt att få till, receptet finns på Coop.

Gräslig tårta? Iaf kreativ och lite crazy och gräset gör man av kokosflingor plus några droppar karamellfärg som man och knådar ihop i en plastpåse.

Till sist, en tårta med ritat kors ovanpå som kan påminna om själva betydelsen av Påskfirandet i vår del av världen.
mars21
Nu finns anledning att gå till Coop och samla på sig receptfoldrarna i butik. Har nyligen avslutat en inspelningsomgång med Sara och alla vårens recept på Coop och jag kan lova att det finns mycket nytt att prova med kända råvaror och minimalt med krångel. Man har helt enkelt tänkt rätt från början.

Här har carbonaran blivit vegetarisk med soltorkade tomater istf fläsk. Man slipper momentet steka och allt blandas direkt i fatet. Tar ungefär lika lång tid att förbereda som tiden spaghettin ska koka. Hela receptet finns här.
mars18
Nya burkar i butik gör mig glad. Denna lilla goding har förvisso varit på markanden ett par veckor men slank med mig hem först nu.
Om man nu var med när rödbetor med getost och honung var typ årets nationalrätt (är det 15 år sen?) och vi åt rödbetor som om det inte fanns någonting godare, kommer man gilla denna. Nåja, det är inte lika gott som riktig ost, ringlande honung och en kvist rosmarin men som genväg duger den bra.
Årets kock Viktor Westerlind, beskriver den kanske bäst själv; ”En klassisk smak som passar till många olika maträtter året om! Laxen på sommaren, rödbetorna på hösten och lammet på vintern. En perfekt kombination jag ofta använder mig av. Prova själv och känn smaken av den söta honungen som bryter av strävheten från getosten kombinerat med rosmarin.”
Provade den sedan hemma blandad med nykokt pasta och bladspenat. Till det åt vi fläskfilémedaljonger, det vart jättegott.
mars14
Lilla söta Anna vann Melodifestivalen och man kan pusta ut. Belöna familjen och sig själv med en god söndagsfrukost. Eftersom jag är ganska hopplös på att baka så bjuder jag in en hemlig kompis: Sara Lee. 
Man hittar hennes fyndiga burkar i de flesta lite större matbutiker.
Bara att öppna, vilket är ett kul moment för degen liksom kryper ut ur burken.
Fördela bitarna på en plåt, tjoff in i ugnen och några minuter senare; doften av nybakta croissants. Marmelad och ost till och min dag kan bara bli: BRA, man är ju hjältinna redan vid start.
Sara Lee hjälper även till med piroger och pizza om man vill
mars12
HA!
Jag kom på vad som kan få mig och mina nära att bänka sig i soffan och stanna där en hel Melodifestival.
Smält choklad. Mörk, ljus, vit, smaksatt - gärna för mig. Har man inget chokladfondue-set som står undanstoppat högt uppe i något av skåpen så går det bra att smälta chokladen i en kastrull. Helst i vattenbad* så att den ej bränns.
Sedan inhandlar man t ex ananas, melon, banan, jordgubbar, något kex, eller en bit lite torr kaka och doppa, doppa, Njut. Kanske hinner vi nynna till en och annan melodi också, hoppas rätt låt vinner
* vattenbad är att ta en större och en mindre kastrull, fylla den större 2-3-4 cm med vatten och sätta den på en varm platta. Därefter ställer man i den mindre kastrullen som då bara blir uppvärmd av varma vattnet.
mars10
Hade nöjet att besöka dotterns skola och äta deras lunch. Man hade valt att göra en potatisgratäng som man kryddat upp och blandat kebabkött i. Inte så tokigt alls. Det var inte lasagne, inte moussaka, inte en trist vit gratäng utan helt klart ny rätt, iaf för mig. Till det en riktigt bra salladsbuffé som skulle få flera lunchkrogar att skämmas.
Bra jobbat Solhemsskolan.
Frågade (förstås) personalen och receptet var helt enkelt att ta bort hälften av grädden från en vanlig potatisgratäng, lägga till grönsaksbuljong, paprikapulver och lite vitlök. En ny rätt har blivit till.
Fler varianter på gratäng med samma enkla lösning:
- lax, dill, spenat
- kassler, senap, broccoli
- köttfärs, tacokrydda, paprika
Missade att ta med kameran, så bilden mest inspiration med potatis, ost och skinka.
mars7
Har fastnat på aubergine. Möjligtvis är det för att jag köpte 5 st och försöker komma på goda saker man kan göra med dem. Hursom, denna rätt som egentligen heter Pasta Norma bjuder jag gärna på.
Ingredienser:
- 1 flaska/burk färdig tomatsås
- 1 aubergine
- 2 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 mozzarella
- basilika
- pasta
Tillagning:
Skär aubergine i bitar och stek i olja tills den fått lite färg. Pressa över vitlök och häll på tomatsås. Låt sjuda 20-30 min. Koka pasta och häll av vattnet. Blanda såsen direkt med pastan och lägg i bitar av mozzarella. Toppa med basilika.
mars5

Borscht. Bortsjtj, rejält krånglig att uttala men desto enklare att göra.
Mamma har serverat den i ca 40 år och den håller fortfarande. Blev en fantastisk lunch denna vackra vinterdag.
Som vanligt har denna rätt blivit något förenklad hemma, i originalet förekommer både lök, vitkål och fläskkött.
Denna är iaf bra att starta med så kan man alltid prova sig fram själv sen.
Ingredienser:
- 3-4 rödbetor
- 2 morötter
- 1 bit palsternacka eller potatis
- 1 köttbuljongtärning
- 1 tsk rödvinsvinäger
- 2 dl gräddfil
- färsk persilja och/eller timjan
- örtsalt och vitpeppar
Tillagning:
Skala och riv alla grönsakerna grovt. Koka dem ca 15 min i köttbuljong. Häll i vinäger och ev lite örtsalt och vitpeppar. Servera med färska örter och en klick gräddfil.