april30
När våren kommer längtar man efter att flytta ut. Möblerna, lyktor, växter och inte minst maten.
Grillen har sin självklara plats men en variant är att faktiskt ta med stekpannan ut. Några enkla tortilla- eller pitabröd med fyllning smakar vansinnigt gott ute i friska luften.

Tips på smaker:
- chèvre, chorizo, sallad
- cevapcici, sallad, tzatziki
- västerbottenost, skinka, senap
- lax, crème fraiche, dragon
april29
Får frågor om tips på passande mat till bufféer och det är klart, studenttider ligger runt hörnet och sedan kommer sommarbjudningar. Helst skall det vara behändigt och inte kosta massa timmar i köket, detta har vi tagit fasta på och sänder nu dessa tips:




april26
Förra veckans intensiva dagar på matmässan Gastro Nord gav mersmak. Skulle önska att det fanns såna mässor lite oftare än vartannat år, mest för att smaker och nyheter är så kul. Som det är nu bli det att trycka in allt på ett par timmar och zick-zacka mellan montrarna och måste erkänna att jag var ganska slut när fredagskvällen kom. Men klagar inte – tvärtom fanns många saker och personer som gjorde intryck. Ett axplock kommer här:

Fina, blommiga smoothies som kommer till butikerna inom kort. Fruit hit heter de och är dessutom Fair trade plus godast hittills så prova ett par.
Från Gourmetgruppen kommer King cuisine. En serie om 7-8st nya kreativa röror att ha i wrap, på mackan, till salladen. Snygga förpackningar och kreativa smaker som väcker lusten att prova.
Javanese chicken, Sweet pepper spread, Surinamese egg salad är först på önskelistan.
Tapenade Trio från samma leverantör. Smarta boxar med 3 smaker i en bunke. En baguette och en flaska vin till och pick-nicken är fixad.
Choklad är en bestående trend och Göteborgsföretaget Zebeda älskar sin choklad och berättar entusiastiskt hur man kan använda choklad (ej så söt) i matlagning och de finns en mängd att välja på.
En annan produkt som de lanserar är krossad choklad som kan blandas i müsli eller ha till bakning. Skall provas.

Tackar Paul Smith för den fina designen på vattenflaskan som svalkade oss på vägen ut. Dessvärre kostar flaskan sisådär 95:- (!) men vad sjutton, man kan ju alltid ha den som vas senare.
Ska bara sortera lite till så kommer snart mer.
april21
Väl hemkommen från mässan Gastro Nord i Älvsjö. En branschmässa med fokus på mat, storhushållsmaskiner och tillbehör. Full av intryck och smaker och om dessa kommer det snart mer. Även här har Victoria & Daniel smugit sig in och tar en självklar plats på både porslin och brickor. Det värsta är att visst kommer jag nog falla till föga och inhandla souvenir, för de är ju så söta. Måtte det bara inte bli fula frukostmuggar. Har redan 2st med Lady Diana ach Prins Charles från tiden då det begav sig.

april15
Har haft en intesiv tid med att ta fram drygt 100 små tips i kortformat till Maxi-butikerna. Blir allt från efterrätter till grilltips till buffé och små tilltugg. Såklart ska jag dela med mig här också, först ut är tilltuggen som antingen kan bli förrätt, helgmys, pick-nick eller en schysst lunch. I like.





april14
Håller på att göra klart sisådär 45 nya filmer om frukter & grönsaker. Enkla tips på vad de passar till så man vet mer när man irrar runt i frukt- och gröntavdelningen i butik. Det hela ser ruskigt gott ut och en av favoriterna heter mangold. En doldis för många men den är riktigt god och användbar.
Smaken påminner om spenat men är mildare, lite åt mandel. Den passar i soppor, i wok och till denna pastasås som tog 12 min att göra. Perfekt, är ju genomsnittstiden storstadsbor spenderar i köket en vardag. Så prova denna.
Ingredienser:
- 3-4 mangoldblad
- 1 burk crème bonjour cuisine vitlök och örter

- 1 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- ½ tsk italiensk salladskrydda (kan uteslutas)
- Pasta
Tillagning:
Koka pastan. Strimla mangolden, har den riktigt tjocka stjälkar kan man ta bort lite av dessa. Hetta upp olja i en liten kasrtull, pressa i en vitlöksklyfta och lägg i mangolden. Rör om och tillsätt sedan crème bonjour cuisine och låt puttra till pastan är klar. Blanda såsen med den kokta pastan så allt får smak.
Idag hade vi några skivor kassler till men den passar till det mesta, grillad kyckling, lax eller bara till sallad och bröd.
april11

Under studie-åren var detta en sk nödrätt, den var billig, hade smak och jag tröttnade inte på den så lätt.
Idag återkommer den då och då som tillbehör till kött eller fisk. Ursprungsreceptet var nog från DN anno ca -79 men det är borttappat. Så numera går det till såhär:
Ingredienser:
- ½ rödkålshuvud
- 100g bacon, strimlad och stekt
- brödkrutonger
- 1 msk vinäger
Dressing:
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2-3 msk olja
- 1 tsk dragon
Tillagning:
Strimla rödkålen fint. Hetta upp en stor kastrull och lägg i rödkålen. Häll på 1 msk vinäger och rör om, låt ångkoka i vinägern 1-2 min, bara så den blir lite mjuk. Häll över i en stor skål. Blanda senap och vinäger, häll i olja droppvis (lite pyssligt men dressingen blir len och tjock då) och sedan dragon. Häll dressingen över kålen och blanda runt. Lägg på bacon, blanda lite till och toppa eventuellt med brödkrutonger. Serveras gärna ljummen.
april9


Antingen är man för eller emot. Kokos alltså. Jag röstar JA till all kokos. En doldis i hyllan är coconut cream, den är fylligare än kokosmjölk och kan användas till såväl matlagning som bakning.
Läste just att bodybuildare häller upp den i glas och låter den stå i frysen 1-2 timmar så har de en fettsnål glass, tål att provas. Jag använder den gärna till frosting.
Ingredienser:
- 1 pkt cream of coconut
- 2 msk kokosflingor
- 1-200 gr philadelphiaost*
Bred på muffins, en kladdkaka eller en tårta.
* till tårta behövs 200 gr philadelphiaost för att täcka den.
april8
Nyss hemkommen från kryssning. Hela familjen nöjda och visst blir man som ett barn på Julafton när buffén dignar med saker att välja på. Godast tyckte vi var rom, lök, crème fraiche, toast. Och chokladpuddingen

Drinken mest en påminnelse om att med lite ljusstavar och fantasi kommer man ganska långt. Vad som sen är i själva glaset är inte lika viktigt. Fast om man vill, finns numera en mängd goda drinkmixar som skulle passa. Med eller utan alkohol.
Köpte iaf en packe stavar med hem så vi kan ha till nästa cocktailparty, eller kanske på en födelsedagstårta?
Hmm.
april6
Avslutade nyligen en inspelning med Gevalias kaffeguru Giovanni Masturzo. Oj vad han kunde sitt kaffe. Han sniffade bara på kaffebryggaren i inspelningsköket och konstaterade att det var Zoegas kaffe i den, aj aj. Det stämde. Vi förstod genast att det skulle bli en spännande dag.
”Allt man behöver för en god kopp kaffe är en kastrull, lite nyfikenhet och passion”, sagt av en sann italienare. Poängen enligt Giovanni är att använda hela bönor som man maler själv och sedan kan man välja om man vill ha bryggkaffe eller espresso i en sån liten bryggare.
Vi fick många tips och drack gladeligen många koppar kaffe, det blev ju en ny kopp för varje omtagning. Det som var förvånande var också hur enkelt det är att göra en god kaffe, dyra espressomaskiner behövs icke. Tipsen, filmerna och Giovanni kan man snart se i Giovannis kaffeskola på Gevalias sida Whole Bean Messenger (uppdaterat 100503).