flavorites.se

Plocka pajen – Primörerna är här

maj28

Ut och njut är ett enkelt motto nu när ljuset  är här och grönsakerna på torget bara väntar på att plockas och komma hem och tillagas. Just nu älskar jag wraps, pajer, baguetter och pizza. Allt-i-ett mat som tacksamt kan fyllas med det man tycker är gott. 

Här en variant med färdig pajmix (pizzadeg fungerar också), 4-5 utvalda grönsaker plus 2 dl riven ost. Krydda med lite basilika eller dragon plus salt och peppar. In i ugnen på 225 grader i ca 30 min.

Receptet hämtat från Coop.

Pronto i köket – snabbfixade italienska smaker

maj26

Jag vägrar köpa 100-tals olika flaskor som inte alls får plats i mina skåp och dessutom ofta hinner bli dåliga innan de används. Alltså gäller det att hitta produkter som kan användas till flera saker än vad etiketten säger. Som dessa:

Felix pestodressing – denna är god att blanda 2 msk med nykokt potatis plus lite färsk rucola. Eller blanda 1-2 msk i naturell crème fraiche som kan bli en kall sås till kyckling. Även gott att pensla på t ex sej eller torsk för extra smak.

Andra favoriten är den toscanska – även den god att pensla på kyckling eller ha i en pastasallad. Blandade även 1 msk med tonfisk från burk, hade i ett hackat ägg plus lite röd lök och det vart riktigt bra som pålägg.

Fler smaker finns; soltorkade tomater, balsamico och mango chili. De kan få flytta in när dessa andra tagit slut. Visst vore det trevligt om producenterna kunde göra något mindre flaskor? Då skulle man nog köpa fler..

Antistress bland äpplen och rabarber – Wiksunds äppelfabrik

maj25

Mitt inne i grönskan ligger denna oas. Inne i växthuset är man välkommen att fika, där finns plädar och små ljuslyktor – allt för att stämmningen och lugnet ska infinna sig. Efter en timme är väninnorna och jag avslappnade, mätta och livet känns ganska enkelt. Vi har kommit fram till att vi ska säga upp oss och sadla om. Bara sådär. Fast någonstans på vägen hem via Brommarondellen så börjar vi prata vardag. Vi kommer nog inte sluta precis nu och det gör inget, det är bara roligt att dela tankar och drömmar. Fortsättning följer.. 

Utöver Café finns gårdsbutik med hemgjord saft, sylt, chutney mm.

Hur hittar man dit? Klicka här.

Själv älskar jag rabarber vilket passar säsongen nu och har hittat ett enkelt recept på rabarbersaft:

  • ca 1 kg rabarber
  • 1 liter rabarberkok
  • 7 dl socker per liter
  • 1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)

Tillagning;

Skala rabarberstjälkarna om de är grova och skär sedan i bitar. Koka dem i en stor kastrull med med ca 3 liter vatten i 20-30 min och häll därefter av rabarberkoket genom en sil så man får en klar koncentrerad saft. Mät upp 1 liter rabarberkok och tillsätt 7 dl socker per liter, låt koka upp igen så sockret löser sig. Har du 2 liter blir det 14 dl socker o s v Tappa upp i glasflaskor och ställ i skafferi eller kylskåp.

Vinn resa till Kaffelandet – Italia

maj24

Kaffe är hett. Nya sorter och bra inspiration sköljer över oss just nu. Dessutom kan man komma ett steg närmare det godaste kaffet som finns. Besök Gevalias kaffeskola, skicka en hälsning och du kan vinna en resa till Italien. Lycka till!

Istället för blommor – Nektarinrosor

maj20

När man går bort så vill man kanske ta med sig någon liten present. Eller så har man kanske erbjudit sig att bidra med en efterrätt. Dessa utsökta minipajer skulle väl glädja de flesta? Dessutom blir de så vackra som bordsdekorationer. nektarinrosorpaj

Receptet kommer från Lisa och Monica Eisman och finns här.

Fast  jag väljer en genväg. Lite kex i botten, en skopa mousse och så trycka dit nektarinskivorna.

Till blad kan man använda mynta, citronmeliss eller basilika. 

Jag gör gärna dessa bara någon bjuder in.

Snabba såsen – La La Lallerstedt

maj17

Erik Lallerstedt är en sann proffskock och det är riktigt lyckat att han tagit sig in i butikerna med denna serie kalla såser. Äpple-curry är en ny favorit hemma. Smakrik och god till kött och kyckling. En klick räcker långt.

Dessutom kan man smyga ner en sked i potatis- eller pastasalladen. Eller ha lite istf smör i wrap. Bra tips till sommarmaten nu när hettan äntligen är här och man plötsligt frivilligt är ute länge, bara för det är så skönt. Njuter.

I sortimentet finns även: Remoulad, Peppar, Lime aioli, Bearnaise, Chili Bearnaise, Hollandaise och Hofmästarsås.

Bra barnmat – På Spökvandring

maj12

Har en dotter som är i gränslandet barnkalas-vill ha mer action-kalas. Sagt och gjort. I morgon är 10 barn inbokade på en spökvandring i Gamla Stan, något jag gärna vill rekommendera.Engagerade guider som man önskar man hade haft som historielärare och man vill veta, höra mer. Barnen ser fram emot det hela med lite lagom skräckblandad förtjusning oh jag hoppas de blir lika inspirerade som jag blev. Enda kruxet är att vandringen är framåt kvällen och middag för 10 barn ligger inte i planen.

Vad göra? Jo, tackar för dessa Pizzawraps. Smakar pizza, är lätta att göra och barnen jublar. Packar med dem och serverar medans vi väntar på att alla samlats och det är dags att gå.

Så om jag inte svarar i telefon i morgon fm så står jag och brer och fyller för glatta livet.

Tunnbröd, ost, skinka, crème fraiche och pizzakrydda är det som behövs.

Receptet tackar jag Sara på Coop för och det finns här.

För mer info kolla gärna  Stockholm Ghost Walks

Receptbild från Coop & Guiderna från SGW

Nya olivoljan – Le zie från Paolo Roberto

maj9

Paolo Roberto har utökat relationerna till sina fastrar utanför Napoli och säljer numera den lokalt producerade olivoljan under namnet ”le zie” (fastrarna).  Dessutom har fastrarna bidragit med en stekpanna och stekspade vilket jag tycker är ganska roligt. Livat i köket.

Provsmakning av oljan och flera smårätter var nog ett av veckans mest välbesökta event.

Mest var det damerna som kom, det är väl något med denna italienska boxare som tilltalar. En svensk Rocky.

Sparris tillagad i olivolja med parmesan och parmaskinka som tillbehör var så gott att vi roffade åt oss två. Följt av lite pasta och till sist en rabarberkompott till mascarponekräm. Mums. 

Paolo är klart charmig och känns precis som Jamie Oliver som om han verkligen bryr sig, vill att det ska bli bra och är stolt över det han gör. Själv sa han om sin bakgrund att om någon sagt till honom som 16-åring – och en av Stockholms då värsta bråkstakar (kan själv intyga att man var livrädd för honom och hans gäng i Kungsan) - att han vid 40 skulle vara en kille som älskar att umgås med familjen, laga mat och skriva kokböcker så skulle han aldrig trott det.

Men som så ofta. livet blir inte riktigt som man tänkt sig.

P.S. Olivoljan får du be om på restaurangerna, den tillverkas i sådan liten skala bara inom familjen att det inte finns flaskor nog att sälja till butik.

Fin-Fin Skocka – Kronärtskocka med pasta

maj6

Den här godingen är en super-favvo som lyfter den enklaste vardagspastan till högre höjder.

Dessutom är den lätt att laga. Man häller av lite av oljan och därefter läggs kronärtskockshjärtan i en skål. Hacka sönder dem lite lätt med kniv. Koka pastan, häll av vattnet och häll i kronärtskockshjärtan plus salt och svartpeppar. Rör om om och tillsätt sedan crème fraiche och riven parmesan.

Ingredienser:

  • 1 burk kronärtskocka
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 burk lätt crème fraiche
  • 1 msk citronsaft (kan uteslutas)
  • 1 paket pasta typ penne eller tortellini
  • salt och peppar  

Man kan även blanda i spenat, zucchini och basilika om man vill. Gott till kyckling och kött.

Giovannis Kaffeskola – Live

maj4

Skrev för en tid sen om inspelningen med Giovanni och har noterat att intresset varit ganska stort. Nu finns Kaffeskolan uppe, dock ej på Gevalias hemsida (som jag skrev) utan en egen sida och du hittar den här. Välkommen till Giovannis värld av kaffe.

« Äldre inlägg