juni25
Nedräkning pågår. Midsommarfirande klart och snart bär det iväg mot Campagnia. Är inte borta så länge men väl där så vet man att efter 3-4 dagar har man landat och glömt bort allt vad stress heter.
En favoriträtt att se fram emot är spaghetti frutti di mare. Vanlig kokt spaghetti som slungas i olja med stekt vitlök, persilja och musslor. Sagolikt gott.
Ingredienser
- 1 påse blåmusslor
- 1 burk vongolemusslor (kan uteslutas)
- 1 dl torrt vitt vin alt fiskbuljong om man hellre vill det
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 knippe persilja
- salt & svartpeppar
- 1 pkt spaghetti
Tillagning:
Musslorna bör sköljas av och man tar bort ev smuts. Koka spaghetti i en stor kastrull. Hetta upp olja i en panna eller stor kastrull med lock. Lägg i hälften av vitlöken, salt och peppar. Så fort det börjar brynas lägg i musslorna och häll på vin/buljong. Tillsätt resten av vitlöken och persiljan. Lägg på locket och låt sjuda på ganska hög värme ca 3 min, tills musslorna öppnat sig. Blanda såsen med spaghettin och ät direkt.
För variation kan man även ha i citronsaft / chili / tomater / scampi
juni22
Just nu är det sista ruschen innan lite semester. Först på tur står Midsommarfirande och då kommer vi säkert ladda upp med sedvanliga sillar och tillbehör. Till det får gärna denna fina smörgåstårta med rökt lax pryda mitt bord. Antingen kan man fylla den med t ex gubbröra eller också blanda ihop extra laxröra och räkor med kesella.
Extra bra är att man kan göra den dagen innan och får tid över till att njuta själv på Midsommar.
Tipset är hämtat från den serie med korta, enkla rätter som jag just nu gör och som man kan se i sin helhet på Coop Forum.
juni20
Festligheterna är över och här hemma är vi sugna på ”nåt”. Inte macka, inte flingor, inte omelett.. Hittade ett paket frysta vårrullar och det lockade. Såhär dagen efter är det extra gott med salt. Efter 15 min i ugnen är de klara. Till rullarna blr de små skålar med soja, sweet chili och sesamolja att doppa i. Mätta och belåtna väntar nu sparkcykeltur.
juni18
Bröllopsyra hit och snacks, kakor dit. Det är mycket nu om man vill hänga med. Såklart man vill men grundar gärna med en goding.
Denna drink har allt. Nyttig grönska i form av mynta, läskande light sorbet med uppiggande effekt och så toppa med lite bubbel - gärna cava eller champagne plus en skvätt vodka om man nu vill hålla ångan uppe hela tv-sändningen. Och garanterat bli yr.
För att inte helt knockas omkull så får en enkel sallad med allt tänkbart gott i bli vårt tilltugg. Prosciutto, fetaost, jordgubbar, fänkål, melon. Pyntat fint med blommor.
Så kan man plocka och äta det man vill, när man vill.
Det känns bra. Må de unga tu nu leva lyckliga i alla sina dagar. Skål vänner.
juni16
Dagen efter tacomiddag fanns lite köttfärs kvar. Jag var sugen på paj men ville återanvända resterna så idéerna fick gifta sig som man så ofta säger i mat- och dryckesvärlden.
Med en enkel pajbotten (kan köpas färdig i rulle) så var det bara att fördela köttfärs i botten, därefter la jag på spenat över hela och klicka på crème fraiche. Upptäckte i sista minuten att det var lite torrt så jag hällde på en halv burk salsasås också. In i ugnen ca 25 min och det hela är klart. Gott också.
Ingredienser:
- 1 pajbotten
- 300g tacoköttfärs
- 1 burk crème fraiche
- färsk spenat
- 1 halv burk salsasås
juni14
Maj-juni är en enda lång fest känns det som. Plötsligt är alla vänner framme, familjen fyller år och det finns alla möjlig anledning att fira. I lördags stort 60-kalas med härliga tilltugg från Karin på Ön – rekommenderas varmt. Ska definitivt ge mig på att göra repris med några av dem hemma igen.
Surdegsbröd, getost och torkad aprikos

Marinerad kronärtskocka

Räkor med asiatiska kryddor, svarta sesamfrön och morot i salladsblad. Dip med sweet chili och koriander.

Färska dadlar med parmaskinka

Västerbottensnurror
juni11
Hade ett långt möte häromdagen och utöver det rika bullfatet som pockade på så var det en kollega som önskade sig ”nåt annat”.. kanske frukt? Utan vare sig tid eller ett kök måste det vara lätt. Bad kollegan inhandla ett lass jordgubbar. Gubbarna sköljdes av och lades på fat. Till det hade vi crème fraiche som vispades fluffig och sedan smaksattes med vanilj. Needless to say så vann gubbarna över bullar och kakor. Denna fräscha kombo fungerar lika bra som efterrätt också om man så vill. 
juni9
Ser att det söks mycket på bufféer just nu vilket väl inte är så konstigt med alla skolavslutningar, kommande Midsommar och allmänt många födelsedagar den här tiden på året. Här är några utvalda favoriter, ganska enkla att göra och som jag tagit fram för att visas på TV i närmaste ICA Maxi-butik.





Med hopp om mindre stress och oro och mer tid att fira allt det roliga.
juni8
Vet inte om någon mer drabbas av detta – gästerna är på ingående, maten är nästan färdig men matbordet ser ut som.. en fritidsgård. Pärlor, tidningar, prylar och där är det tänkt att vi ska sitta och njuta av en trevlig måltid. HJÄLP. Röj, röj, bort med grejjerna. Fram med värmeljus, tallrikar och - servetterna – en sann räddare i nöden. Vik ihop, veckla ut eller som här - klä in en enkel vas/flaska, slå ett snöre runtom och plötsligt matchar det hela. Det ser fint ut, hänger ihop och man kan andas ut. Dags att njuta.
Tack till SCAN för denna trevliga dukning. Och för maten
juni7
Nu tror jag mig ha hittat en lösning på marinaderna. Har ofta tyckt att den bara lägger sig som ett oljigt täcke runtom maten och har undrat om det verkligen tillför något. Kikar just nu på den här vacuum-makapären.
Enligt Bagaren och kocken är det:
En unik vakuumform i vilken du kan marinera och möra all slags kött och grönsaker. Häll bara marinaden ovanpå maten i formen och pumpa ur luften så att det bildas vakuum. Vakuumet öppnar porerna och fibrerna i köttet, så att köttet marineras på ett effektivt och snabbt sätt. Dessutom gör det köttet mört och saftigt. Du kan också använda vakuumformen för förvaring av mat under vakuum, så att den behåller smaken och förblir fräsch. Rymmer 2,5 liter
Jag blir nyfiken. Ska bara överlägga med mig själv om den är värd 445:-..