flavorites.se

På kurs mot Gotska Sandön – Med minimal matpackning

juli31

Om ett par timmar beger jag mig upp på ny seglats. Liten skranglig båt ska ta familjen till den magiska Sandön och jag fokuserar nu mest på att överleva färden utan att kasta mig i havet. Väl framme finns som bonus en del mattester; torkad färs, koncentrat av kryddor och lite mixer. Skall bli spännande att se vad det kan bli för kulinariska kombinationer. Åter om sisådär en vecka. We hope.

Vindalsö 2010 – Underbart hungriga scouter

juli29

Ställde i maj upp på att ingå i ett matlag på dotterns scoutläger. Lät som en trevlig idé, fyra dygn i Stockholm skärgård med mat och människor – en kombination jag tycker om. 

Vi anlände till Vindalsö vid lunch. En vacker plats, påminner om en Robinson-Ö fast i Sverige och enda invånarna var vi, denna stora Scoutkår från Spånga. De större scouterna välkomnade de små genom att hjälpa dem av med packningen från båten. Langen går och ca 70 miniorryggsäckar var säkra i land jämte deras ägare.

Organisatörerna Lottie och Nisse hade åkt ut tidigare med stora scouterna och lyckats bygga upp en fantastiskt storkök på minimal yta. Menyn bestod av vällagad mat utan halvfabrikat. 

Några av rätterna som hade valts ut i förväg var t ex: Lax med dillsås, Pasta och köttfärssås, Chili con carne, Kycklinggryta med kokos, Fiskgryta (inkl scouternas nyfångade fisk), Jambalaya.

Det fiffiga med matlogistiken var att vi återanvände i princip allt. Överbliven köttfärssås gick in i Chili con carne, dillsås från laxen blandades med strimlad vitkål till en schysst coleslaw, extra chili vart grunden i en gulaschsoppa, byttan överbliven kycklinggryta fick mixas in i Jambalaya.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scouterna fick även hjälpa oss i köket varje dag. Tack o lov för det. Åtta scouter i en timme = en hel dags arbete för en person i köket och utan dem hade det inte varit möjligt att hantera så mycket råvaror som ska skalas, hackas och tärnas till maten.

 

Till soppan i slutet av veckan bakades dessutom 240 småbröd baserat på den överblivna havregryns-gröten från frukostarna. För att hinna fick brödet kalljäsa över natten och Nisse klev in i köket vid 5 på morgonen och startade ugnen. En solklar succé och jag har bett om recept så vi kan baka vidare.

 

 

Sista dagen var det dags att börja avrunda. För att hinna packa ihop och göra rent köket gjorde vi en enkel wrap med korv o potatissalladsmos. Men det saknades möjlighet att blanda ihop allt med mixer. 

Rådiga matlagare tog in skruvdragaren i kökstjänst och kopplade på cement-blandaren.Vips var potatisen lagom mosig och gifte sig bra med korven och tunnbrödet.

Alla avdelningar fick med sig en låda med wraps och dricka att avnjutas på båten hemåt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väl hemma sov jag ett halvt dygn, för visst var det tufft och tungt.  Långa dagar fyllda inte bara med mat utan också nya vänner, lärdomar och intryck. Tack Lottie, Nisse, Susanne, Inger, Jonas, Maria, André, Anna, Magnus, Gunnar, Elisabeth och alla ni andra som var där.

 

Vill ni ha mer information om planering, maträtterna mm så är ni välkomna att maila mig.

 

STORkök på öde ö – med 187 hungriga invånare

juli26

(Äntligen) hemma igen efter att ha deltagit på fyra dagars scoutläger med hungriga munnar att mätta 3-4ggr/dag. Roligt, hektiskt och lärorikt.

Bilder och massor av tips på bra lägermat kommer inom kort.

Think Big – Carrot cake och Devil’s chocolate

juli19

Har man bjudning så har man. Hade ingen stor bra kakform och stod en stund rådvill i köket. Kom så på Danora som tänker Stort och tillverkar underbara kakor från USA. På höjden kan man ju bygga också.  

Morotskaka eller Devil’s chocolate, hmm.. gör man bägge lär ingen gå hungrig från buffén och jag kanske får lite rester över och det vore i detta fallet inte alls dumt.

Helt enkelt bara att ta ett svenskt recept på kaka x 3, förutom toppingen där man får improvisera, behövs inte SÅ mycket. För mer inspiration och smaker besök Danora.

Tricks – Lyckade soltorkade tomater

juli14

Åter hemma från Italien och visst är smakerna, luften och värmen välgörande. På marknaden fyndade vi en hel del mat som blev en härlig välkomsmiddag väl hemma.

Ett bra tips mat-mammoprna i Italien gett mig är hur man får liv i torra, sega soltorkade tomater. Tycker om smaken men konsistensen… Nja, sådär.Hursom, man kokar helt enkelt upp en kastrull med vatten, häller i tomaterna och låter det koka 2 min, därefter stänger man av värmen och låter det stå och dra 15 min till. Sila bort vattnet, lägg upp tomaterna på ett fat och häll på lite olivolja och oregano. NU smakar de gott.

Flower Power – Vackraste goda salladen

juli12

Det är hett i stan och mat lagas ytterst lite. Sallad, sallad och kanske något grillat till blir ofta lösningen.blommig sallad 2Här en favoritsallad som återkommer ofta, har verkligen extra allt. Prosciutto parat med fänkål. Lite sötma från jordgubbarna. Smulad fetaost och så ätbara violer som dekoration. En riktig sommardröm som just är så lyckad för att man kan sitta och småplocka och blanda smakerna lite, prova nya kombinationer och njuta av ljumma kvällar. Olivolja och äppelcidervinäger är gott som dressing till. 

 Foto: Arne Adler