flavorites.se

På spaning i butik – Vilse i brödavdelningen

augusti27

Var ute i butik flera timmar igår och plockade bland produkter. Fastnade i brödavdelningen, inlockad av doften. Väl där uppstår den hetaste valfrågan – vad välja?Jag vände, klämde och spanade på paketen och med viss förvåning upptäckte jag till exempel att:

 

Två ganska till synes lika tunnbröd där det står att det ena har fullkorn. Bra, tänker man genast, fast.. det visar sig ju att bägge innehåller fullkornsvetemjöl. Dessutom att det mörkare innehåller sirap vilket gör att sockerhalten raskt kryper uppåt. Hmm.

  • Det mörka har 4g socker jämfört med det ljusa som bara har 0,5g.  Obs! detta gäller endast Fazers tunnbröd, andra märken hade alla ca 4g eller mer.
  • Fiberhalten är 6,5g vs 5,5g
  • Kolhydraterna är 50g vs 53g

Alltså ganska små skillnader och då tvekar iaf inte jag utan väljer det ljusare som är mycket godare tycker jag.

En annan observation - Lingongrova vs Skogaholmslimpan:

Skogaholmslimpan torde ju vara det sämre valet, eller? Den innehåller iaf rågmjöl vilket lär ha bidragit till att man fick nyckelhålsmärkningen. Det förvånar mig stort men det visar sig att skillanden mellan de två är pytte:

  • Sockerhalten i bägge är hög – Lingongrova har hela 9g och limpan 9,5. Man kan dock ge Lingongrova plus i kanten då iaf lite av sockret härstammar från lingon (och röda vinbär).
  • Kolhydraterna är 46g vs 51g
  • Kostfiber skiljer 6,5 för Lingongrova vs 5g för limpan.

Så om man tyckt att limpan är förkastlig och stolt traskat hem med Lingongrova så får man nog tänka om. Det som ser nyttigt ut på paketet är inte alltid det. 

Välj bröd med smak, variera gärna sorterna och nöj dig med ett par skivor per dag så är det nog ganska fritt fram att bara njuta.

Mumma, något lätt förbjudet – Macaroni n’ cheese

augusti25

Det bor en true american i mig. Åh, som jag kan få dille på amerikansk mat och helst det bästa av det värsta. Jell-O för att nämna en, vilket dessvärre är bara färg och smakämnen plus en massa socker förstås. Eftersom jag delvis är uppfödd på det som numera kallas junk-food så tillåter jag mig ett återfall då och då. Macaroni n’ cheese är en sådan rätt som fortfarande anammas och min familj har godheten att tycka det är gott också.

Vi äter den ofta till korv eller kassler men jag vill slå ett slag för att prova den till fisk också. Hemma i Boston serveras den både till ugnsgratinerad torsk men även som tillbehör till fina pilgrimsmusslor (oj, kan se kockarna i Sverige skruva på sig nu) och det är definitivt något i den krämiga ostsmaken som gör en bra kombo.

Man kan även tillsätta lite extra lagrad ost eller blanda i 1 msk senap så får den mer smak.

Färdiga mixer finns på amerikanska hyllan i butik men vill man fynda ska man bege sig till City Gross som på ett föredömligt sätt har bästa priset på denna vara, ca 19:90 och då räcker ett paket till 2-3 pers. Den är (of course) lätt att tillaga så prova gärna denna lite oförtjänt utskällda produkt.

Förhandstitt – Kaffemakaren Nescafé Dolce Gusto

augusti17

Snart kommer den. Den nya allt-i-ett maskinen som gör verkligt gott kaffe hemma till rimlig kostnad.

Igår var jag och provsmakade och med risk att låta ganska köpt så måste jag säga att den är kanonbra. Den gör inte bara kaffe, utan har även te, choklad, iste plus mjölk i sitt sortiment. Hela 19 smaker finns i webshopen och hälften av dessa kommer finnas i butik.

Enkelt beskrivet så går det till så att man matar in en ”pod” med vald dryck, fyller på vatten och trycker på en knapp. Drycken är klar på några sekunder. Som bonus är maskinen helt superlätt att hålla ren och tar inte så mycket plats. Två modeller finns och den runda är snygg, modern medans den lilla pingvinmodellen känns roligare och mer innovativ.  

Simon och Tomas var på plats och pratade om design och nya trender. Även de tycker om maskinen och erkänner att den fina stora espressomaskinen hemma används typ, aldrig.

Helt klart är att denna kan få plats i ett kök och kommer hjälpa till att höja nivån på dryckerna. Inga tekniska förkunskaper krävs.

Så håll utkik. Den 1 september kommer den ut på marknaden i Sverige och modellerna kostar från ca 1700-2500sek.

Kategori: dryck | 1 kommentar »

Soliga lata dagar – Raggmunkar välkomnas

augusti13

Solen värmer fortfarande och som svensk vet man vad som komma skall och man lapar ihärdigt i sig de sista strålarna. Fyller på kroppen så den klarar nästkommande halvår utan att deppa ihop alldeles. Med sol och värme kommer behovet av salt och hemma blev alla glada åt den enkla lösningen; Färdig Raggmunksmix.

Jag vet. Hur svårt är det att själv riva potatis och lök? I mitt fall var valet mer för nyfikenheten att prova halvfabrikat och se om det fungerar.

A och O när man ska steka raggmunkarna är att ha en bra panna, gärna en i gjutjärn. Sedan ska man inte snåla på smör eller olja. Jag väljer ofta 50/50 smör för smakens skull och olja för att den tål hettan bra.

Stek i het panna och låt raggmunkarna ligga tills de är bruna. Vänder man runt för tidigt så ramlar det garanterat sönder.

Lite fläsk och lingon till och en fin husmanskost är klar att serveras.

Förresten undrar jag varför de heter just Raggmunkar..? Munkar som raggar ? Njae knappast, men det tål att kollas upp.

Terra firma – Caesar wrap i lugnets vrå

augusti9

Nu varit på luffen en vecka. Från Gotska Sandön till Fårö och vidare ner till Burgsvik. Fantastiskt vad man kan hinna uppleva på en vecka. Vi har ätit allt från Knorrs enklaste soppa till ljuvliga långkokta ribs hos svägerskan. Inga bilder är insorterade ännu, just nu njuter vi bara av att vara hemma med rinnande varmt vatten, soffa, sol och ett för dagen rent hus. Valet till kvällen en välkommen favorit; stekta kycklingstrimlor, bönor, bifftomat och romansallad i tortilla. Lägg till bacon om man vill ha mer smak. Blanda med färdig caesardressing och rulla ihop. Vik lite smörgåspapper runtom och knyt ihop med ett band.    

Ecco, middagen är klar.