september27
Denna vecka får man med gott samvete ägna sig åt bullbak, det är ju trots allt kanelbullens dag om en vecka. Kanel är ju en av de godaste smakerna på bullen men några varianter håller på att testas hemma.

Äppeljuice i degen, äppelmos i fyllning. Aprikos som fyllning med en klick kesella, blir krämigt gott och inte så sött som sylt. Plus kombi-nationen blåbär och kanel, det gillas skarpt.
Fler tips på goda och andra bullar bjuder denna vecka Dansukker på.
september24
I helgen kommer cyklingen tidvis vara intensiv i grannkvarteren. Det är dags för årets cykelfest och vi kommer cykla mellan förrätt – varmrätt – efterrätt hos för oss helt okända familjer. Temat är surf n’ turf så det lär väl bli en del övervintrade beachbums och en å annan hawaiiskjorta. Ska bli spännande att se om man känner igen någon överhuvudtaget. Maten följer samma tema och hemma hos oss blir det den klassiska surf n’ turf-rätten med oxfilé och kammusslor. Extra allt alltså men det är ganska raffinerat och riktigt gott.
Musslorna är världens fynd. De smakar inte så mycket fisk utan är milda i smaken. Dessutom är de rena hälsokosten med hög proteinhalt och bra mineraler. Frysta musslor bör tinas i kylskåp dagen innan. Sedan är det bara att steka dem i 50/50 smör och olja på hög värme. Salt, peppar och en skvätt vitt vin ger smak.
Till surf n’ turf serverar man dem till t ex oxfilé eller en biff men de är också goda att äta bara som de är tillsammans med en stor grönsallad.
Dags att trampa vidare mot affären
september19
Dessa laxbiffar går utmärkt att göra på de annars lite tråkiga laxfiléerna som man fyndar i frysdisken. Gjorde dem första gången i samband med en filminspelning med fokus på bra och nyttig mat som även skulle vara GOD (vilket dessvärre inte alltid är fallet).
Dessa åt teamet iaf upp med god aptit.
Ingredienser:
- 500 g laxfilé
- 1 tsk salt
- 2 tsk riven pepparrot *
- 2 msk hackad dill
- 3 msk potatismjöl
- 1 uppvispat ägg
- 1 msk smör
* vill man inte ha pepparrot i smeten kan man istället ha med wasabi på bordet för ännu mer sushi-smak.
Japansk soyasås:
- saft från 1 lime
- ½ dl japansk soja
- 2 msk ljust muskovadosocker eller strösocker
Plus ev:
- haricot verts, majs, sugarsnaps
- risnudlar, ris
Tillagning:
Blanda limesaft, soja och socker till en sås. Låt stå och dra medans biffarna görs.
Skär laxen i fina tärningar och blanda med salt, (ev pepparrot), dill, potatismjöl och ägg. Värm upp en stekpanna och klicka i smör. Lägg i en liten slev laxfärs och platta till dem lite. Stek laxbiffarna på medelstark värme ca 2 min på bägge sidor.
Koka ev grönsaker / ris till biffarna och servera tillsammans med såsen.
Foto: Arne Adler / Recept för RTV
september14
Här är en bra vardagslösning som jag rekommenderar att använda som tillbehör till t ex fläskkotlett eller lamm.
Det är en mix med rotfrukter plus grillad squash och rödlök, svarta bönor, paprika och äpple.
Vegetarisk Delikatesspytt heter den och ligger i frysdisken.
Till detta väljer jag att servera en riktigt god och fräsch yoghurt dip till.
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1 vitlöksklyfta, mosas med en gnutta salt
- 1 tsk torkad mynta, plus ev färsk till garnering
- droppar olivolja
Tack till Ozlem’s för inspiration om turkisk mat
september7
Scan lanserar nu ett nytt sortiment som heter ”Mina favoriter” med korv, köttbullar, burgare som bas – sånt som barnen snabbt väljer. Det nya är att det är ett kit med recept som är lämpade för ”Hell hour”, dvs timmen mellan man lämnar jobbet och maten helst ska stå framme på bordet.
Som matlagare är jag en förespråkare av schyssta genvägar. Är kryddningen god, innehållsförteckningen begriplig (ska vara så få ord som möjligt och de ska kunna uttalas av ett barn) samt förpackningarna tillräckligt stora för att mata min familj så är jag intresserad.
Ratta-tatta-toj, Månlandskap, Pizza, Bullar i ugnen – i butik fr o m vecka 36.
september6
Lite vardagsfusk är väl helt ok att ägna sig åt. Fast man kan också kalla det tricks – det låter lite mer uppfinningsrikt. Hursom, en italiensk favorit är saltimbocca men eftersom det ofta inte finns kalv i butik så har kycklingen fått kliva in och ta för sig.
Kycklingfiléer saltas, peppras och kryddas med salvia. Linda en bit parmaskinka runtom och fäst med tandpetare. Lägg i en form och låt stå i ugn ca 30 min på 200 grader.
På slutet (sista 10 min) häller jag på en skvätt grädde, skinkan ger smak så inga fler kryddor behövs.
Vill man, så kan man välja att följa orginalet och hälla i en skvätt marsala vin istället för grädde men det är inte alls nödvändigt för att rätten ska bli god.
Koka ris till och servera med en stor sallad och lite lantbröd.
september3
Nu till något helt annat. Om mat till vardags gör en glad så blir ju detta toppen: mat stylad till accessoarer i en sagolik kombination. Aah, vackert och från Italien (förstås). Enjoy. 


Fler bilder och info om Fulvio Bonavia finns här.
Tack till Jens Linder/DN
september1
Sitter precis och gör klart några tips och just detta tyckte jag var smart.
Variera pastan – ta bavette som är lite tjockare och fångar upp såsen bättre. Köp hem tre sorters pesto/såser och blanda. Plötsligt har man en jättefin tallrik pasta utan särskilt stor ansträngning. Tror familjen kommer gilla detta.