oktober26

Buuuuuuuu!
NU ska barnen skrämmas och vi (som förbereder allt) få lite roligt också. Denna läbbiga hand gör man helst med Jell-O (gelatinefterrätt som finns på amerikanska hyllan) alternativt med vatten plus karamellfärg. Man fyller helt enkelt en gummihandske och knyter ihop med gumminsnodd och lägger i frysen minst ett dygn innan den ska användas.

Lite mumie-snacks är inte heller helt fel. Använd rostbröd som man skär ut runda bitar av och pensla med pizza/tomatsås, strö på riven ost och gör ögon av oliver. Värm i ugnen 5 min på 200 grader.

Sedan kan man alltid låtsas att en hjärnkirurg varit på besök mitt i natten och lämnat lite spår efter sig i kylskåpet i form av denna hjärna, varsamt karvad ur en vattenmelon.
.
Och dessa muffins tror jag barnen kan få göra själva, en stunds pyssel med gott som belöning.

Ännu mer tips på Halloweenmat lade jag upp till förra året, sök på busmat.
Ghostly Luck!
oktober24
Varsågoda – här är en överblick med många varianter man kan göra på pumpa till Halloween. För den konstnärliga finns alternativet att skissa på pumpan och sedan ägna en hel kväll åt att fint mejsla fram konstverket. Detta har blivit mycket poppis i USA.


Om man hellre vill ha lite modern design så kan man välja ”lace”, dvs att karva mönster så att pumpan mer blir som en dekorativ ljuslykta.
Extra fint om man har grön- eller flerfärgade pumpor i mindre storlekar.
De i lace och denna grupp pumpor i countrystil är hämtade från Martha Stewart.
Till sist – en gruppbild på jättefina pumpor. Återstår nu bara att välja vilka som vi ska göra. Mörkret faller och tiden är inne. Snart Halloween.
oktober21
”Enkla tips tack” – sa folk i butik när jag frågade vad man vill veta inför Halloween. Jag brukar ibland följa efter folk (som en del av mitt jobb) och man kan få veta mycket. Just Halloween är folk lite rådvilla inför. Vad ska man göra? Äta? Ska pumpan alltid ha ansikte? Resultatet blev dessa fyra tips. Min favorit är nog äpplena, håller en sysselsatt länge..



oktober19
Halloween är kul. Då får man frossa i färger och smaker och det får gärna vara lite läbbigt.

Hittade dessa fina spöken i maräng som jag ska prova tillsammans med elaka monstermuffins. Färgad topping får man till ganska lätt genom att blanda florsocker, en gnutta vatten och karamellfärg i en bunke. Kokosflingor blandas med ett par droppar karamellfärg i en liten plastpåse. Recepten kommer från Dansukker.
oktober13
En bra idé är till för att spridas.
Krogveckan har hämtats från New York och det hela går ut på att ca 200 restauranger runtom i Sverige under perioden 22-31 oktober erbjuder maträtter för 100:-/st, minimum order två rätter per person. Det är allt från finkrogar till nykomlingar som bjuder in. Tanken är att man ska upptäcka hur mysigt och gott det är på restaurang och helt enkelt återkomma oftare. Så passa på. Byt ut matkassarna mot en veckas lättja.
För restauranger, menyer och bokningar se här.
oktober11
Nu är jag glad. Var nyligen på pressträff hos Scan och i vanlig ordning var det jag och kollegan som ställde alla frågorna – men så fick vi också veta allt om det nya sättet att lyckas med kött, hemma i sitt egna kök. En variant av lågtemperaturstekning är det nya.
Scan har tagit fram några färdigpackade bitar som ligger i vacum och möras fram tills att du öppnar paketet. Väl framme i rumstemperatur så klappar man in salt och peppar runtom köttet och rullar sedan in det i plastfolie (ja, plast). Därefter ska det in i ugnen på 90 grader.
I med termometer och håll koll på när det är 55 grader inuti.
Därefter tar man ut det och inser att det är ful-brunt, ljummet och inte alls ser så lyckat ut. Men det är då man ska bryna det i en panna med en stor klick smör/olja och simsalabim – succén är ett faktum.
Resultatet blir en saftig, mör, smakrik bit kött – vem har inte längtat efter det? Genomrosa i färg (men absolut inte rått) och krispig kant runtom. Dessutom tappar köttet mycket mindre av sin vätska = mer ekonomiskt. Ungefär en timme tog det att tillaga.
Receptet på rostas med bönsallad och parmesancreme finns här.
Mörpack finns i butik nu med rostas, ryggbiff, lamm, fläsk och alla kan tillagas enligt denna princip och exakta anvisningar står på paketet.
.
oktober8
Kladdkakan är nog hela Sveriges favoritkaka och även om den är god så kan den ändå bli lite enahanda, iaf om den serveras ofta. Därför brukar jag variera vad jag lägger ovanpå kakan.
En lyckosam kombo är choklad plus salta jordnötter. Smält 200gr choklad i vattenbad och lägg i 2 dl salta jordnötter. Häll smeten ovanpå kakan och ställ in i kylen tills det stelnar (ca 1h).
Själva kakan kommer oftast från Frödinge men vill man göra allt själv finns kakan på bilden hos aom.se
Annat gott att ha på kakan:
- marshmallows
- kokos
- blåbär
- kanelgrädde
- punschgrädde
Det fina är att kakan även har uppiggande, mysförhöjande och peppeande effekt vilket tacksamt tas emot nu när mörkret smyger sig på.
oktober4
Arborioris används till den klassiska risotton och den ger en fin krämig konsistens men det tar tiid att koka (och vakta). Det går alldeles utmärkt att till vardags ta vanligt vitt ris och i dessa svamptider får kantarellerna ge rätten sin fina smak. 
Ingredienser:
- 1 pkt bacon
- 1 ask bladspenat
- 1 röd lök, tärnad
- 1 röd paprika, strimlad
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 dl riven parmesanost
Tillagning:
Börja med att koka ris, ca 3 dl ris + 6 dl vatten plus lite salt för 4 pers.
Stek bacontärningar i en panna. Lyft ur bacon och häll av en del av fettet. Lägg i svampen och stek på hög värme. Pressa i vitlök. Tillsätt lök, paprika och låt allt steka 1-2 min. Häll på vinet och lyft bort pannan från värmen.
Blanda sedan såsen i en stor skål med nykokta riset. Lägg i bladspenaten och parmesanosten och servera direkt.