november24
Ett år har passerat och det är dags att fundera över årets pepparkakshus. Milda har byggt upp en hel värld med inspiration, teman, tävlingsbidrag – se länk och det är lätt att vandra runt där ett tag.

Nästa favorit är nog denna där man byggt ett traditionellt hus men öppnat upp taket och där visar det sig att de sju dvärgarna bor.

Sedan finns en bok som jag ej läst men vars omslag jag tyckte om. Enkelt men raffinerat från Balkong Förlag.

En annan idé är att följa Harry Potter tema och bygga upp Hogwarts. Sannolikt tidskrävande men dock ett hus att minnas. 
Här ett äkta sagoslott där familjens leksaksfigurer skulle platsa fint om vi bara mäktar med att göra det. Nu återstår att fundera. Och att börja se fram emot en till härlig Jul.
Fler pepparkakshus finns att beskåda från förra året. Sök på anno 2009 & Lycka till med era byggen.
november23
Det sägs att pasta puttanesca kom till då fiskarhustrur väntade och väntade på att deras män skulle återvända från havet. Kvar i land fanns inte så mycket; lite tomat, några ansjovisfiléer, oliver, vitlök, kapris, chili. Då tiden gick så kokade frun (det måste ju ha varit en från början) ihop denna sås som sedan kom att bli en storfavorit långt utanför fiskebyarnas gränser. Ända upp hit till kalla Norden har den nått och den är i all sin enkelthet riktigt god.
Alla ingredienser blandas i en kastrull och sedan tillsätter man generöst med olja. Ansjovisfiléerna skall puttra sönder så ge den gärna lite tid, gärna minst 1 timme. Koka lite pasta till och toppa med parmesan.
november16
Det här är en riktig genväg i köket som ger en fantastisk avslutning på en måltid, om man gillar mango och saffran dvs.
Man tar ett paket mango sorbet och låter det stå i rums-temperatur ca 10 min. Rör sedan ner ½ paket saffran, plus 1 dl grädde. Smaka av och tillsätt ev 1-2 msk flytande honung man tycker om lite sötare smak. Frys in igen och låt stå minst 1 timme. Gott att servera med gula russin, kokos eller krossade pistagenötter till.
november15
Nu flyttar kryddorna in i köket och gärna indiskt om jag får välja. Tikka Masala är en storfavorit, ganska mild currysmak men värmande, gott särskilt med kycklingbitar i men även lamm eller nötkött fungerar också.
För att få lite klass på middagen (rätten tar bara en kvart att göra) så rycker jag med en påse färdiga Naan-bröd.
Dessa värms i ugnen 10 min och med en lite vitkålsallad till så är kvällen mer än bara räddad. Helnöjd.
november11
Håll utkik efter denna potatissort – sötpotatis. Den smakar som en korsning mellan potatis/morot och används mycket i USA, inte minst till Thanksgiving. Den har en härlig orange färg som gör sig fint till höstens mat.

.
Jag provade nyligen att göra fries som vart jättegoda. Skala potatisen och skär i tjockare strimlor. Häll på olja, salt och peppar plus en gnutta rosmarin eller timjan.
Lägg ut dem på en plåt och tillaga i ugn på 200 grader ca 20-25 min (känn efter med tandpetare när de är lite mjuka, ej sladdriga).

Servera till kött eller som snacks i glas med till exempel ädelostdip eller parmesandip.
Andra recept på potatis med lite nytänk och roliga smaksättningar finns samlat på www.merpotatis.nu
november8
Hejja kyckling. Tacksammare råvara att tillaga finns knappast. Denna rätt kom till på 5 stressade minuter i butiken.

Det är kycklinglårfiléer, en burk passerade tomater, 1 vitlöksklyfta och en liten plastbunke gott och blandade delikatesser från Ridderheimstorget. Oliver, kapris, kronärtskocka, soltorkade tomater. Se till att få med lite olja och kryddor det är det som ger smak till såsen.
Tillagning: Lägg filéerna i en ugnsfast form. Häll på passerade tomater och pressa på en vitlöksklyfta. Fördela delikatesserna ovanpå. Ställ in i ugnen på 200 grader ca 35 min. Servera med ris, cous-cous eller potatisklyftor.
november5
Två bra produkter från Sweet Baby Ray’s som finns att hitta i de flesta butiker.
Buffalo wings är kycklingvingar * som först tillagas ca 20 min i ugn på 200 grader med endast olja, salt och peppar. När de är klara penslar man dem generöst med buffalo wing sauce. Vingarna serveras oftast med stjälkselleri, morotsstavar plus en dipsås med smulad ädelost + 1 burk crème fraiche. Yummy.
* kan bytas mot klubbor eller kycklingspett om man vill

BBQ ribs kan göras både med tjocka eller tunna revben. Tricket är att man kokar dem i kött/grönsaksbuljong ca 30 min. Då blir de så mycket mjukare och saftigare.
Därefter läggs de i en form och man penslar på BBQ sauce. In i ugnen ca 20 min på 200 grader. Pensla på ett lager till innan servering.
Har man tur och det är grillväder så gör man sista momentet på grillen, fast med bara lite sås. Har man mycket sås är det lätt att den bränns, bättre att pensla på extra precis innan servering.
november3
Arla släpper i dagarna dessa och de kan nog vara en lyckad satsning om smakerna är goda och inte för artificiella. Själv brukar jag mixa i O’boy eller en klick jordgubbssylt om jag vill ha smak men om man har bråttom, ska packa med för utflykt - tja, varför inte?
Kan även tänka mig varva vispad grädde med glass, sås och nötter och frysa in en stund – kan bli en mumsig efterrätt. Får helt enkelt prova.
Extra plus i kanten för Arla som använder den återförslutningsbara förpackningen – den tycker vi om.
november1
Ett av mina paradnummer är Lasagne. Den är så bussig, den ska bara läggas i hop i en form och sedan tar den ansvar för resten och tillagar sig själv i ugnen. Den mättar många och om man har rester kvar så blir den ofta ännu godare i lunchlådan nästa dag. Har man tröttnat på den klassiska med köttfärssås, så prova denna:
Strimlor av kyckling varvas med skivad zucchini, pesto och tomatssoppa (t ex Keldas) samt toppas med ett lager riven ost. Hos mig har även ett par vitlöksklyftor slunkit med i såsen men det kan man förstås skippa. Detta recept och flera varianter på Lasagne finns på Allt om mat