flavorites.se

Smakresa – Vietnamesiska köttbullar i buljong

januari28

Vissa maträtter stannar kvar i minnet. Den här kombinationen av soppa, nudlar och smakrika köttbullar känns alltid som ett nytillskott till menyn hemma.

Receptet kom från Vi-butikerna och vi filmade med Susanne Ardbo i köket för sändning i Vi-butikerna.

Ingredienser:

Buljong:
2 tärning hönsbuljong – Knorr
1 l vatten
2 tsk ingefära, riven
2 lime, saften av
1 msk soya

Köttbullar:
500 g fläskfärs
2 vitlöksklyftor
1 msk fisksås – Blue Dragon
1 tsk soya
1 tsk socker
0,5 tsk ingefära, riven
1 äggvita
2 msk maizenamjöl

Till servering:
4 port risnudlar – Blue Dragon
50 g böngroddar
1 kruka koriander, hackad (kan uteslutas)
2 chili, skivad
1 burk Sataysås – Blue Dragon

Tillagning:

Buljong:
Koka upp ingredienserna till buljongen.

Köttbullar:
Mixa ingredienserna till köttbullarna i en matberedare eller bunke
tills färsen är slät. Forma till köttbullar och sjud i
buljongen.

Koka nudlarna enligt anvisningar på  förpackningen. Lägg ner nudlarna i buljongen precis innan servering. Häll på böngroddar, chili, koriander och servera sataysås bredvid att dippa med.

RAW food – trendigt med Ej hett

januari26

Rått är gott. Så säger de som redan provat denna hälsotrend. Jag tycker det verkar fiffigt att det bara är att skära, hacka, blanda.

Spröda grönsaker med en chiliröra och gurka runtom ser lovande ut. Frågan är om man blir mätt och om man mår bättre på kuppen. En dag i veckan råder experterna att man provar. Jagar vidare efter recept till dagen D.

Nyfiken på – Allt man får äta

januari24

Äntligen en bok i skörden av kokböcker med fokus på allt man får äta. Tänk att det skall vara så svårt att hitta.

 

 Ät i färg och rensa kroppen på köpet är budskapet. Till exempel följande:

  • blåbär
  • apelsiner
  • körsbär
  • avocado
  • morötter
  • ingefära
  • ägg
  • nötter
  • yoghurt
  • lax

Perfekt för en kickstart!

Katja – Ovanligt roligt med matdesign

januari21

En utställning med bl a Ander Kants sirliga spetsbetongplattor gav matdesignern Katja Gruijters i uppdrag att utveckla idén till något med mat.

Det blev choklad.

Fantastiskt fina plattor som man gärna bär med sig hem.

Katja är rolig och oväntad. Är lite förtjust i hennes nytänkande och förmåga att korsa mat, konst och användbarhet. 

.

Kanske hjälper hennes val av möbler på kontoret till att hålla sinnet öppet. Bör provas.

Snyggpasta – Nyheter från Di Luca

januari17

Att jag är svag för pasta är ingen direkt nyhet men däremot har det varit tunnsått med nyheter i pastahyllan detta år. Tills nu. Här kommer en serie nya produkter signerade Zeta/Di Luca. Ny design i klassiskt italienskt manér.

Tror inte man kan ha den här färgen på något annat än en italiensk produkt, den sticker definitivt ut. Fick hit några provpaket som redan är finito. Bra stuns, snabbkokt spaghetti som håller formen och god smak. Gillas. Det som möjligtvis ogillas är att man smygkrympt paketen till 400gr resp 800gr vilket plötsligt känns lite snålt. Anar att det är för att man inte ska få hicka i prishyllan. Återstår att se, pris har ej meddelats än.

Trendigt – Paj i alla former

januari11

Det skall vara pajer i år. Kanske beror det på att det är lätt att återanvända rester i en paj och vi blir allt mer medvetna om mat och miljö. Oavsett så är paj ganska fiffigt. Antingen kan det bli en hel rätt eller ett gott tilltugg till en bit kött eller grillad kyckling.

Den här med potatis, chèvre och pumpafrön är en nyfunnen favorit.

Ingredienser:

  • 1 rulle färdig pajdeg 
  • 1 msk smör
  • 1 skivad purjolök
  • en nypa salt och peppar 
  • 2 ägg
  • 2 dl mellangrädde
  • ca 6st kokta potatisar
  • 150 g chèvreost (alt fetaost)
  • 1 dl pumpafrön 

Tillagning:

Strimla purjolök och fräs i smör. Skala och skiva potatisen. Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra. Skala och skiva potatisen.

Bred ut pajbotten i en form och förgrädda på 225 grader 10 min så den blir torr. Ta ut och lägg potatisskivorna i botten, sedan på med purjolöken. Häll på äggstanningen, ev sista potatisskivorna och lägg på ost. Ställ in i ugnen på 200 grader med folie över, ca 30 min. Strö över pumpafrön de sista 5 minuterna.

 Receptet kommer ursprungligen från Coop men har förenklats hos mig.

TV-dinner – Plockmat och soffläge

januari9

Vi har börjad med en ovana – TV-dinner. Fast egentligen, varför ska man sitta rakt uppochner vid ett bord just när man äter? Romarna hade ju stil, där var det divaner och kuddar och man åt länge, länge. Så vi anammar detta och kallar det historiskt tema hemma. Fast med TV. Ibland.

Kycklingklubbor är perfekt. Pensla på med olja, örtkrydda och in i ugnen på 200 grader ca 20 min. Därefter på med BBQ-sås och kör dem en 10 min till. Lite persilja på innan servering. Mozzarella, marinerade paprikor, avokado, stekt halloumi, tomater, hummus, sallad och ett gott bröd. Familjen glad. Tror t o m att det är ganska nyttigt, för vi äter lugnt och länge.

Happiness Soup – Made recently in Sweden

januari6

Väninnan hade den goda smaken att bjuda på denna soppa. Fantastisk.

This fantastic soup from my dear friend to all you friends and family, in english.

For 4 small bowls:

  • 1 small yellow squash
  • 1 small cauliflower
  • 1 garlic clove
  • 2 shallots
  • 1-2 tbs oil
  • 1 tbs turmeric (gurkmeja in swedish)
  • 1 lemon (zest) plus juice from ½ lemon
  • 3-4 cups of vegetable boullion
  • 1 thumb size piece of peeled and grated fresh ginger
  • 4-5 sundried tomatoes, coarsely minced

How to make:

Dice the squash and cauliflower. Peel and slice onion and garlic. Fry veggies in oil (in soup pot) just so they get a little color. Add lemon zest, turmeric and ginger. Pour in boullion and add sundried tomatoes. Let simmer for about 10 minutes and soup is ready to serve.

Original recipe started from Nigella Lawson yet has been modified here in Sweden.

Geggig och god – Pasta med kronärtskocka, citron och parmesan

januari4

Kronärtskocka i alla former är välkomna in i mitt kök. Denna paradrätt gör sig bra såväl som bjudrätt eller som ren vardagslyx.  

 Ingredienser:

  • 6-8 st marinerade kronärtskockshjärtan, gärna med lite av oljan kvar
  • 1 citron
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 liten burk crème fraiche (kan uteslutas)
  • pasta penne
  • mixsallad

Tillagning:

Om kronärtskockshjärtanen är stora så dela dem i lite mindre bitar. Koka pastan och häll av vattnet. Häll kronärtskocka och parmesanost över pastan och rör om. Pressa en halv citron över och värm upp. Salta och peppra. Tillsätt crème fraiche om du vill ha mer såsigt. Servera med sallad.

Foto: Arne Adler/Recept för RTV

En fin-fin återställare – Mimosa drink

januari1

Minns när jag jobbade på restaurang i Harvard Square och varje söndag serverade vi en härlig buffé plus mimosas. In kom gästerna aningens slitna. Efter en härlig långfrukost och en kall mimosa fick de liv igen och det skrattades högt och återberättades skrönor allt som hänt under helgen.

En perfekt uppiggande drink till brunch eller som välkomstdrink en varm sommardag.

½ apelsinjuice och ½ champagne. Plus en skvätt Grand Marnier om man så vill.