februari25
En bakpotatis i ugnen är en bra lösning om man inte vill laga en massa mat. Picka några hål med tandpetare och lägg potatisen på en plåt i ugnen. Baka på ca 225 grader i 45 min eller tills potatisen blivit mjuk.
I det här fallet valde vi en sötpotatis och stylisten Lena Söderström bidrog med smakerna: oliver, färsk timjan och fetaost som i kombination med just sötpotatis vart riktigt gott.
februari14

- 150 gr blockchoklad
- 1 dl mix t ex russin, daldar, torkade tranbär eller blåbär
- 1 dl hackade nötter, t ex hassel, pistage eller valnöt
- ½ dl chocolate chips (eller bitar choklad)
- 1 msk sirap
Smält chokladen i vattenbad. Blanda med övriga ingredienserna och klicka ut i pepparkaksformar. Låt stelna i kylen.
februari11
Halvfryst – det är vad semifreddo betyder och det är helt enkelt sagolikt gott. Ett fräscht alternativ till glass. I detta recept smaksätts smeten med en ovanlig smak som många har svårt att gissa: Earl Grey te.
Ingredienser för ca 8 personer:
- 1 dl vatten
- 0,5 dl earl grey teblad
- 1 tsk kanel
- 1 dl socker
- 9 st äggulor
- 4,5 dl grädde
Tillagning:
Koka upp vattnet och lägg i tebladen, låt dra 5 min. Sila bort bladen. Blanda socker och kanel i téet. Vispa upp äggulorna i en bunke och tillsätt teblandningen och vispa runt till en slät smet. Vispa upp grädde i en separat bunke och blanda sedan ner i första smeten, lite i taget. Klicka ut i portionsglas och ställ i frysen 2-3 h. Det går även bra att ha stående i frysen långt i förväg men då brukar jag täcka med plastfolie för att undvika att det blir en hinna och ta fram ca 1h inne det ska ätas.
Toppa med kolanötter:
- 1,5 dl socker
- 4 dl grädde
- 1 krm salt
- 2 tsk smör
- 1,5 dl blandade nötter (t ex hasselnöt, pistage, valnöt)
Tillagning:
Smält socker i en kastrull och låt den värmas upp så den blir gyllenbrun. Häll i uppvärmd grädde – pass på, då sockret kan fräsa till men rör om tills det blir en sås. Häll sedan i salt, smör och nötter och låt småputtra 5 min.
Snikvarianten är att värma glasskolasås i en kastrull, tillsätt en klick smör för att den ska bli extra glansig och så i med nötterna.
Receptet hittade jag på alltommat.se och har provat samma grundrecept med flera andra toppingar, t ex brun-vit chokladkross, bär, passionsfrukt
februari7
Måndagspigg och namnsdag – så idag blev det lite lyx med en typisk restaurangrätt – Delizie.
Mjuka lasagneplattor fylls med skinka, tunna skivor zucchini och ost. Vanliga receptet har emmentaler (som många italienare tycker är lite lyxig) men här hemma fanns en bunke ricotta, mums.
Man brer ut ingredienserna och rullar sedan ihop till rullar som man skär i 2-3 bitar och ställer upp. Därefter på med 50/50 bechamelsås och tomatsås. Tid fanns inte riktigt till bechamel så jag tog 2 dl crème fraiche, 2 dl mellangrädde och lite riven parmesan, fungerar utmärkt. Tomatsås fanns det rester av i kylen och det går bra att använda en burk färdig sås om man inte vill göra egen.

In i ugnen på 200 grader ca 30 min, e pronto. Servera med lite extra parmesanost och baslika.
Receptet kom ursprungligen från alltommat.se och förenklades lite här hemma.
februari4
Årets Kock 2011 är avgjord och när jag såg vad vinnaren Tomas Diedrichsen (Ulfsunda Slott) komponerat för meny tänkte jag genast på Prince gamla låt – Let’s go crazy. Härlig fart och lite vågat.
Första rätten var en råvarukorg med bas på lax och Tomas lagade till: ”Inkokt lax med jordärtskockor, shiitakesvamp, dill, citron, ragu på äpple, gulbetor, korngryn samt brynt smör”
Därefter var det en ”mordern restaurangrätt med lamm som han fick chans att skapa hemma. Det blev ”Helstekt lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits” 
Juryns motivering till att utnämna honom till Årets kock 2001 lyder:
Vinnaren har med stilfull känsla visat på innovation inom traditionen och levererat ett väl genomfört mathantverk
GRATTIS!!!
februari1
Precis som rubriken antyder har denna gratäng fyra ingredienser, sen får man plussa på med salt och peppar om man vill.
Jag skivar potatis ganska tunt på mandolin, tar max 10 min och man har minimalt med disk jämfört med matberedaren.
Sedan dags att lägga lager-på-lager i en ugnsform med potatis, hackad vitlök, timjan och riktligt med olja. In i ugnen på 200 grader ca 30-40 min och resultatet blir en smakrik gratäng som vi ofta äter till kött eller kyckling. Tycker om att den blir lite knaprig och ändå inte torr.

Vill man variera sig kan man t ex ha i spenat / parmesanost / västerbotten / jordärtskocka.