flavorites.se

Laxfilé – Lättaste tricket att lyckas

mars28

Svar: 50 grader.

Hel lax är oftaste finare och mer prisvärd och här finns hjälpfilm vi gjort som visar hur man filéar den. Filén lägger man sedan rakt ner i en ugnsfast form. Krydda och ställ in på 225 grader till termometer visar max 50 grader, vilket tar 15-20 min bara. Då är den mjuk, mjäll, saftig. Vissa kockar gillar kring 40 grader men då är den fortfarande lätt genomskinlig och inte genomstekt.

Goda kryddningar:

  • dill, citron, örtsalt
  • bbq-sås, rostade sesamfrön, salladslök
  • ingefäraglaze och chili

Helt bananas – Del Monte packar om bananerna

mars21

Utvecklingen går bakåt. Just nu provas en ny produkt på amerikanska marknaden. Poängen är att kunden lätt ska se/tro att de får en färsk fin banana men i verkligheten så möjliggör plasten bara att bananerna kan plockas ännu lite tidigare och förlänger tiden i hyllan med 6 dagar, till fördel för alla utom konsumenten. Och på jorden får vi mera plast. 

*suck* brukar sällan dissa någon men detta tog priset.

Lite nördigt? – Årets kokboksträff

mars18

Ett par gånger om året bjuder förlagen in och presenterar sina nya kokböcker för säsongen. Igår var det dags och från Norstedts kommer vi bland annat att få se:

Jonas Borssén – mästergrillare med god smak

Lotta Lundgren – med egen ståuppkomik kring mat och recept i bokform

Markus Aujalay – Inspirerad av Barcelona

Sara Begner – lagad mat utifrån barnens direktiv. Gott, oväntat och massor av smaker.

Camilla Tubertini – tillbaka med ny upplaga av Millas tårtor – pigga och färgstarka

Lotta Lundgren – med egen ståuppkomik kring mat och recept i bokform

Fastnar ett tag vid Jonas bok. Här tar han t ex en enkel cole slaw där han byter lite av majonnäsen mot färsk riven ingefära, lite glaze och strösslar på rostade sesamfrön. Jädrar vad gott det blir. Ja, vi fick provsmaka och den tillsammans med laxen blir det hemma i helgen.

Dim sum – Lustiga knyten i många smaker

mars11

Dim sum kommer från Kina och är som små paket, ofta fyllda med färs, scampi eller grönsaker. De allra flesta är inslagna i tunn pasta, ungefär som ravioli.

Jag har fyndat ett par olika paket och ikväll ska det avsmakas. Det finns en mängd olika sorter i frysdisken hos de asiatiska matbutikerna och personalen är ofta mycket hjälpsam med att hitta något som passar.

De allra flesta sorterna ska  ångkokas och de använder ofta bambukorgar som även blir serveringsfat. Jag har en sån insats i metall som kan vecklas ut och läggas i botten på en kastrull , vilket fungerar också. Har man inget så kan man låta knytena tina lite grann och sedan koka dem i hett vatten 1-2 min, men bara 3-4 st i taget, annars kan de fastna i varandra och falla isär.

Till dim sum serveras ofta dip-sås,  t ex chiliolja, ljus soya, plum sauce eller mustard sås. Även här finns en mängd sorter att prova.

Dim sum är jättepopulärt och betraktas som fast food men jag siktar på att luta mig tillbaka och njuta, dippa och äta länge.

Aloha Scan – Na’aukake nya vahettedetkorven

mars7

Nytt år och nya smaker.

Scan har fattat det där med att om man ska sälja mycket korv så gäller det att ha ett brett utbud av smaker.

Den senaste heter Na’aukake och är kryddig och stark i kombination med sötma från ananas.

Ska inhandlas och provsmakas – sött & hett låter lovande.