Parma – Festivaldags
Varje år i Parma är det Festival och i sann italiensk anda så vänder man uppochner på staden för att fira.
Det man firar och hyllar är framgångarna för Parma. Parmaskinkan har fått EU-klassificering som innebär att en mängd regler gäller för att en skinka ska få kallas Parma.
Det gäller allt från vart grisarna kommer ifrån, vad de får äta, hur slakten ska gå till, transporter och inte minst hur själva skinkan blir just en Parmaskinka. Det hela kan jämföras med liknande regler som gäller för champagne, att det bara får komma från distriktet Champagne i Frankrike.
Skinkan tas väl om hand. Den masseras, tvättas, saltas och får vila. Det råder en lite ovanlig fridfull stämning inne på fabriken. Respekt för råvaran.
Bland annat ser man till att ha öppna fönster i lokalen när kvällsbrisen kommer in så att skinkan ska förgyllas av doften från Parmas dalgångar.
Man gör doftprover varje dag för att kontrollera att produkten är 100% Ok och man måste utbildas i flera år innan man är redo att göra dessa prover.
Omsorgen om produkten och kunskapen om hur man allra bäst producerar parmaskinka leder fram till denna goda skinka. I Sverige har de haft en ökning med 15% senaste året. Vi är många som tagit parmaskinka till våra hjärtan och det jag skulle rekommendera är att man vågar prova lite varianter. Det är stor skillnad mellan en parma som lagrats 12 månader eller 32. De har olika personlighet och det bästa är helt enkelt att köpa olika sorter och prova sig fram.
Buon appetito!