Going Guiness – Lättaste tricket med öl
Ta en köttgryta – fyll den med märgpipa, högrev eller lamm. Stek bitarna i olja direkt i grytan, bara så de får lite färg – och ger mer smak. Lägg i en hackad gul lök. Tillsätt 2 msk vetemjöl och rör om (det hjälper grytan att tjockna i såsen). Häll på 3dl vatten och en 33 cl flaska: Guiness. Krydda med en nypa timjan eller rosmarin.
Låt gärna sjuda 2h. Jag vet, detta går emot snabblagat men den sköter sig ju själv och detta moment kan med fördel göras 1-3 dagar innan och sedan stå i kylen. Dessutom händer något magiskt med stormarknadsköttet – tills slut ger det med sig och blir mjukt att tugga.
Skala och skiva upp 5 potatisar och 3 morötter, lägg dem i direkt i grytan och låt koka ca 30 min. Häll i en tsk dijonsenap på slutet och servera med ett gott bröd till.
Det är Guiness som ger grytan en fantastiskt mustig smak, något Irländarna upptäckte för länge sen och den är en av deras paradrätter.
Lånat bild från cooking light.