Sparris sparris sparris – 3 olika smaker
Äntligen är sparrisen tillbaka – som man har längtat. Oavsett om den är till förrätt, som tillbehör till maten eller blandad i en sallad så vill jag ha. Eftersom jag inte kan välja bara en smak, så tipsar jag om tre.
På klassiskt vis:
- 3 kokta ägg
- 1 dl finhackad persilja
- 1 burk färdig hollandaise (finns bra i kyldisken)
- 1 rödlök
Koka ägg, skala och hacka dem och strö över sparrisen. Toppa med finhackad persilja, salt och svartpeppar. Servera med en klick hollandaisesås och några strimlor rödlök.
Med smak av Italien:
- 8-10 skivor parmaskinka
- 1 bit färsk parmesan
- 2 msk balsamicovinäger
Låt sparrisen svalna och linda sedan en skiva parmaskinka runtom varje sparris. Lägg dem på ett fat, häll på några droppar balsamicovinäger och riv lite parmesanost över.
För sushifantaster:
- ½ – 1 tsk wasabi (ganska starkt)
- 1 burk stenbitsrom, forellrom eller laxrom
- ½ dl rapsolja
Lägg nykokt sparris på ett fat. Blanda rapsolja och wasabi plus några droppar vatten. Häll på dressingen och toppa med rom.
Om att koka sparris: Det går bra att koka dem 3 min i en stor pastakastrull eller låt sjuda i en stekpanna. Det viktiga är att hela sparrisen är täckt i vatten. Vill man ha lite krispigare sparris så prova att råsteka den i rapsolja på medelhög värme. Strö på lite salt. Känn efter med en tandpetare när den börjar bli mjuk och ställ den då åt sidan 10 min så blir den klar på eftervärmen i pannan.